Мінфін - Курси валют України

Встановити
29 травня 2018, 7:52

Долар більше не падає. Що далі

Ситуативні перекоси попиту і пропозиції по євровалюті активно впливатимуть на загальну динаміку торгів і настрої учасників ринку. Як завжди в таких випадках будуть активні спекулянти, які спробують розгойдати ринок.

Ситуативні перекоси попиту і пропозиції по євровалюті активно впливатимуть на загальну динаміку торгів і настрої учасників ринку.
Фото: "Мінфін"

Минулого тижня зміцнення гривні на валютному міжбанку поступово закінчилося. За період з 21 по 25 травня долар навіть зріс на 2 копійки — з 26,09 / 26,12 до 26,11 / 26,14 гривень.

Основними причинами розвороту ринку в бік подорожчання валюти були:

1) закінчення періоду клієнтських бюджетних платежів;

2) вихід в банківську систему великих сум відшкодувань ПДВ експортерам;

3) зростання попиту на валюту з боку великих імпортерів енергоносіїв на побоюваннях збільшення вартості нафти;

4) майже щоденний викуп долара Нацбанком через «анонімну» роботу в Matching.

Що буде впливати на курс найближчими днями

1) Продовження виплат експортерам відшкодувань ПДВ і надліквідність. Коррахунки банків на ранок минулої п'ятниці злетіли до 57,6 млрд гривень. В основному за рахунок виплат по ПДВ. Є підстави вважати, що «гривневий навіс» на цьому тижні буде залишатися також досить великим. Основна причина — продовження виплат сум відшкодувань ПДВ великим експортерам.

Як тільки клієнти отримують гривню від держави — необхідність та бажання продавати валюту крім обов'язкових 50% обсягів виручки зменшується, що призводить до зниження пропозиції на ринку. Крім цього частина найбільших експортерів також є і імпортерами. Отримана ними від Держказначейства гривня йде і на купівлю валюти для оплати зовнішніх контрактів, що збільшує тиск на нацвалюту;

2) Календарний фактор. Вихідний понеділок в Україні та США. Неробочий понеділок (у нас — Трійця, в США — День пам'яті) не особливо вплине на розрахунки в доларах, тому що українські та американські банки почнуть працювати синхронно з вівторка. Але позначаться ситуативними перекосами на торгах по євро.

Європа 28 травня працює і 29-го числа українські банки зарахують експортерам валютну виручку в євро відразу за два дні — за минулу п'ятницю та за неробочий в Україні понеділок.

У вівторок на міжбанку буде відчуватися нестача євро — виручка тільки буде зарахована клієнтам, обов'язкові продажі мінімальні, а попит — залишиться на звичайному середньоденному рівні. Угоди в євро будуть проходити на умовах ТОМ — розрахунки в гривні 29 травня, поставка валюти — 30-го числа.

У середу навпаки — надлишок євро (на торги вийде 50% зарахованої вівторком виручки в євровалюті).

Ці нюанси по євро на цьому тижні варто враховувати всім клієнтам, які ведуть активну роботу з країнами ЄС.

Крім цього — завершується календарний місяць і на звітну дату компанії поспішатимуть закрити свої господарські операції та валютні розрахунки. Це додасть статистики торгів 29 травня (вівторок) і 30 травня (середа) за рахунок клієнтських операцій і дещо знизить показники останнього дня місяця — 31 травня (четверга). П`ятниця (1 червня) — активність впаде як за рахунок ефекту останнього дня тижня, так і за рахунок традиційної для першого числа місяця «напівсонної» роботи клієнтів.

Ситуативні перекоси попиту та пропозиції по євровалюті будуть активно впливати на загальну динаміку торгів і на настрої учасників ринку. Як завжди в таких випадках будуть активні спекулянти, які підлаштовуючись під дії великих гравців, будуть намагатися розгойдати ринок;

3) Приплив готівкової валюти в країну до, під час і після проведення фіналу Ліги чемпіонів. Іноземці активно здавали валюту в обмінники в ці три вихідних, а банкіри інтенсивно скуповували її на власну валютну позицію. На цьому тижні значна частина цих коштів буде поступово продана на міжбанку, що збільшить пропозицію на торгах і спрацює на користь гривні;

4) Дії Нацбанку на ринку і психологічний фактор. Пробуксовка з отриманням траншу МВФ і майбутні великі виплати зовнішніх боргів змушують НБУ активно виходити зі скупкою долара на міжбанк.

Раніше він часто робив це в більш публічній формі — через валютний аукціон, а зараз фактично щодня використовує різні формати «тихого» полювання за доларом — через Matching.

Такий «універсальний покупець» створює 100% впевненість у продавців у викупі в них надлишків валюти і принциповим залишається тільки курс, запропонований регулятором.

З одного боку — це дозволяє Нацбанку залишатися ключовим гравцем на міжбанку і суттєво впливати на курсоутворення, виставляючи «своє бачення ситуації» у вигляді котирувань.

Але це ж саме й не дає нацвалюті істотно зміцнюватися. Всі розуміють, що НБУ «стоїть на скупці» долара в ЗВР і тому особливого обвалу валютного курсу чекати не варто.

Викуп валюти регулятором продовжиться і на цьому тижні, що підтримає котирування долара.

Прогноз обсягів операцій та активності валютного міжбанку на цей тиждень:

29-31 травня (вівторок — четвер). Головними мотиваторами для учасників ринку будуть суми відшкодувань ПДВ експортерам і фактор завершення місяця.

Обсяги операцій у вівторок і середу за рахунок ситуативних перекосів попиту і пропозиції по євровалюті та у зв'язку з наближенням звітної дати — складуть до $ 320-360 млн при укладанні 450-510 угод. Більшість угод становитимуть клієнтські операції по зовнішньоекономічній діяльності великих експортерів та імпортерів. Зазвичай вони не залишають на останній день місяця свої основні валютні проплати, вважаючи за краще це робити за два-три дні до кінця звітного періоду.

У четвер «Мінфін» чекає зниження обсягів операцій при великій кількості угод — до $ 290-310 млн при укладанні до 550-600 угод. Істотну частину угод становитимуть операції самих банків по своїй валютної позиції, а також невеликі суми клієнтів, що закривають в останній день місяця свої контракти. Великі компанії в цей період вже тільки завершують свої основні операції, зроблені раніше. А банки фіксують свій фінансовий результат з торгівлі валютою за місяць і виконують нормативи Нацбанку на звітну дату.

Виходи НБУ в «анонімному» форматі будуть фактично щоденними з викупом як мінімум по $ 10 млн. Продажу валюти з боку Нацбанку ми не очікуємо.

1 червня (п'ятниця). Перше число традиційно «не вражає» обсягами. Клієнти підводять підсумки минулого місяця і визначаються зі своєю стратегією на новий період. Також спрацює ефект останнього дня тижня, коли у багатьох клієнтів ділова активність знижується. Тому від п'ятниці ми чекаємо середньої активності на торгах — межах $ 270-300 млн при укладанні до 500 угод.

Загальний тренд на торгах буде забезпечений ситуативними інтересами і діями великих гравців міжбанку.

На готівковому валютному ринку на цей тиждень «Мінфін» прогнозує досить спокійну ситуацію та курс долара в межах коридору 25,80-26,15 гривень. Спред по долару в банках складе 15-25 копійок, в обмінниках фінкомпаній — до 13-20 копійок.

На міжбанку. Графік та обсяги перерахувань відшкодування ПДВ клієнтам і наближення кінця місяця — стають визначальними для поведінки всіх учасників валютних торгів.

НБУ продовжить майже щоденний вихід на ринок з купівлею валюти через Matching.

Тренд по курсу буде залежати від ситуативних курсових завдань і дій великих учасників торгів по завершенню місяця, а також від узгодженості операцій Держказначейства і НБУ по «нейтралізації» зайвої ліквідності.

Котирування міжбанку по долару на цьому тижні будуть перебувати в межах коридору 26,05-26,25 гривень.

Спекулянти щодня працюватимуть у форматі «в дві сторони» і будуть намагатися розгойдати курс в дні ситуативних перекосів попиту і пропозиції по євровалюті — 29 та 30 травня.

Коментарі - 6

+
+15
Олег Шишов
Олег Шишов
29 травня 2018, 9:21
#
Вот и закончился фестиваль футбола и жлобья. «Еврол*х» (термин придуман не мной) сдал свои кровные и теперь главный вопрос: куда же пойдёт евро с долларом? Вот ведь загадка…
+
+25
AleksandrBank
AleksandrBank
29 травня 2018, 10:38
#
По поводу жлобья, отдельно хотел заметить как у нас некоторые Рестораны подняли ценник на 50%+: Неделю назад посещали семьей вместе с родителями ресторанчик на Почтовой Площади «Компот», думаю всем знаком, в т.ч. кто с Одессы и др. городов. Пришли в эту субботу и прозрез сразу от ценников, я просто хорошо помню цену на Тортик за 80 грн, самый прикольный и вкусный, который неделю назад ел мой сын, так вот уже в эту субботу он стоил 123 грн.(50%+). В меню также все увеличилось и значительно. Что интересно в ресторане ниже «Рич порт», ценник остался такой же.
+
+10
AleksandrBank
AleksandrBank
29 травня 2018, 10:45
#
Курс по сути на том же месте и будет наличный колебаться.
На межбанке по идее также должно быть более менее спокойствие.
Нефть упала до 75 дол. Хотя ОККО очередной раз подняла ценник до 33,49. 3-й раз за 2 недели!
В моем блоге я дал ссылку на мнение в статье Обозревателя по поводу курса на лето, в то что доллар будет по 25 или 25,50 я мало верю.
Все те оптимисты как по мне правильно думают, как и здесь написано, что врядли НБУ даст упасть валюте, с учетом того что он стрижет под «ноль». А с МВФ пока беда полная! Кто-то вспоминает о рынке земли, только ребята это будет актуально в декабре, а там выборы через 3 мес. Никто не отдаст землю из рук депутатов в руки непонятно каким межд.организациям по рын.ценам, Президент на это не пойдет, так как потеряет поддержку приближенных.
+
0
yarg
yarg
29 травня 2018, 15:14
#
«Никто не отдаст землю из рук депутатов в руки непонятно каким межд.организациям по рын.ценам»

причем здесь «международные»? им при любом раскладе не светит.
депутаты наоборот, надеются скупить землю, а не продавать. И президент здесь не при делах — он за. Против рада, которую популисты пугают «соціяльним вибухом на селі»
+
0
yarg
yarg
29 травня 2018, 15:12
#
«Доллар перестал падать».
люблю местные заголовки.
А он вообще начинал падать? Вы видели динамику 26-25-24-23?

Я вижу 3 года вялое болтание между 26 и 27. И никаких изменений.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
30 травня 2018, 13:02
#
Волатильность целых 3%
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися