Мінфін - Курси валют України

Встановити
23 травня 2018, 8:03

Багатії зі Сходу. Китайський капітал готується заходити в Україну

Найбільша товарна біржа Китаю Bohai Commodity Exchange придивляється до покупки 25% акцій київської фондового майданчика ПФТС. Китайці вже подали попередній запит на угоду в Антимонопольний комітет.

У грудні та ж BOCE завершила покупку УБРР — самого маленького держбанку. Вона виклала за нього 83 млн грн. Тоді ж китайські інвестори цікавилися ще одним фондовим майданчиком — Українською біржею, але далі переговорів справа так і не пішла.

Навіщо китайцям українські фондові біржі, та які ще активи в Україні можуть привернути їхню увагу, розбирався «Мінфін».

Прагматичний Схід

ПФТС — друга за розміром біржа України. Майданчик спеціалізується на торгівлі облігаціями, в першу чергу — ОВДП. Оборот держоблігацій на ПФТС досяг минулого року 57,99 млрд грн. Торги акціями і корпоративними облігаціями були в рази менші: 3,16 млрд і 3,19 млрд грн відповідно.

«У ПФТС більший торговий оборот, вона має більше клієнтів, ніж Українська біржа, якою китайці цікавилися раніше. Майданчик, ймовірно, буде використаний BOCE як додаткова інфраструктура для інвестицій або операцій з українським боргом», — допускає аналітик Альпарі Максим Пархоменко.

Перемовини Bohai з ПФТС поки далекі від конкретики: китайці тільки вивчають цей варіант. Але для цього їм знадобився попередній висновок АМКУ, без санкції якого угода буде неможливою.

На самій біржі ситуацію поки не коментують. «Правлінню нічого про це невідомо. Нас не повідомляли про якісь конкретні результати або рішення», — розповів «Мінфіну» член правління ПФТС Андрій Коломієць.

Учасники ринку відзначають досить високу зацікавленість BOCE в покупці біржового активу в Україні. Проте це не означає, що китайці готові платити за нього будь-які гроші. За словами співрозмовника «Мінфіну», знайомого з ходом переговорів Bohai з Українською біржею, інвестори вирішили, що ціна, на якій наполягали власники УБ, була завищеною.

Про те, що BOCE не схильна до непродуманих витрат в Україні, говорить той факт, що вона проявляє інтерес лише до 25% акцій ПФТС. За словами директора корпоративного департаменту рейтингового агентства IBI-Rating Ігоря Дикого, це ознака того, що китайці поки «обережні», і намагаються глибше вивчити український ринок.

Як зазначає китаєзнавець Олесь Коваль, це характерна риса для більшості китайських інвесторів. Зокрема, вона проявляється при їх покупках в Європі: вони вважають за краще заходити в актив, купуючи невелику частку акцій. А потім поступово збільшують свій вплив до контрольного пакета.

«Скорочений розмір пакета однозначно не пов'язаний з фінансовими можливостями китайських покупців. Сам факт входження в капітал ПФТС — це проміжна мета для них. В подальшому частка BOCE цілком може збільшитися », — вважає Дикий.

Слова та справи

Bohai з самого спочатку не приховувала своїх планів з розширення в Україні. За словами гендиректора BOCE Ян Дунг Шенга, китайці хочуть бачити УБРР в топ-10 українських банків за розміром активів.

«Ми плануємо інвестувати в банк суму, яка далеко переввищує капітал в 500 млн грн (вимога НБУ про мінімальний розмір статутного капіталу банків до 2024 року). Сподіваємося, що банк УБРР увійде в десятку найбільших, може навіть в кінці 2018 року» — говорив у грудні Шенг в одному зі своїх інтерв'ю.

Правда, на практиці китайці поки так нічого і не зробили в плані розвитку банку. Він залишається одним з найменших в Україні (менше активи тільки у банку Альпарі). Особливої комерційної діяльності УБРР, як і раніше, практично не проводить.

У першому кварталі 2018 року банк отримав 1,813 млн грн прибутку (у 2017 році був збиток 1,4 млн). Основна стаття доходу УБРР — відсотки від порівняно великого портфеля ОВДП в 118 млн грн. Кредитного портфеля у банку немає взагалі. Обсяг клієнтських коштів в УБРР (гроші юросіб до запитання) за квартал скоротився на 2,3 млн грн — до 218 тис.

Відділень у банку немає, хоча Шенг заявляв про те, що УБРР буде переорієнтуватися на універсальну бізнес-модель. Новий менеджмент китайські власники так і не призначили.

Як зазначає Олесь Коваль, УБРР привертав китайців не тільки і не стільки з комерційного інтересу до нашого ринку. Купівля банку розвитку в Україні дозволила їм збільшити свій вплив в рамках ЄБРР.

«УБРР — це досить цікава інвестиція з боку китайців, оскільки в неї є міжнародний слід: купивши саме цей банк в Україні, китайці збільшили свою частку в ЄБРР на 1%», — пояснює Ковальчук.

За словами Максима Пархоменка, на першому етапі BOCE навряд чи буде інвестувати великі суми в розвиток біржі в Україні. Швидше за все, вона сконцентрується на косметичних змінах і впровадить лише деякі нові продукти.

Купити не можна відмовитися

Україна — одна з шести десятків ринків, в які Китай має намір збільшити фінансові вливання найближчими роками. За даними члена НКЦПФР Дмитра Тарабакіна, за останні роки китайці купили в Європі 600 компаній, вклавши в них $300 млрд.

Все це відповідає концепції інвестпрограми «Один пояс — один шлях», в рамках якої уряд Китаю має намір вкласти $1 трлн у активи 60 країн світу. Мета глобальна: відновити так званий «Великий шовковий шлях» — один з найбільших торгових маршрутів давнини.

«Ми, як банк і як біржа, повинні забезпечити прихід цих інвестицій в Україну. Без цього інвестори не будуть знати, як завести і як вивести звідси капітал», — говорив у грудні Шенг.

Зараз як таких китайських інвестицій в Україні практично немає, каже Олесь Ковальчук. Пряма купівля українських активів для китайців нерідко ускладнюється регуляторними обмеженнями. До того ж, вона несе і навколополітичні ризики (свіжий приклад — арешт акцій компанії Мотор Січ, після того як Dragon Capital сакумулювала їх для китайського інвестора).

За словами Ковальчука, за допомогою фінансових інструментів — акцій і облігацій — китайцям було б простіше заводити сюди свій капітал. Як зазначає Ігор Дикий, інвестори з Піднебесної орієнтуються на створення в Україні повноцінної фінансової групи, яка могла б стати певним фінансовим шлюзом для їх інвесторів. Мова йде не тільки про покупку фінансових активів, Китаю цікаві різні галузі, в тому числі «сировинні» контракти з українськими виробниками.

«Вони давно говорили, що хочуть розвивати у нас саме товарні інструменти. Мова, зокрема, про ф'ючерси на зерно. Китай дуже активний в АПК, багато купує пшениці, кукурудзи і т.п. З Україною товарообіг у КНР вже перевищив $1 млрд. Можливо, через біржу в Україні вони хочуть впроваджувати товарні інструменти для роботи з нашими аграріями», — вважає Ковальчук.

Як додає Максим Пархоменко, мотивувати китайців буде перспектива скасування мораторію на продаж землі. Крім класичного АПК, їх може зацікавити також будівельний сектор.

«Угода з купівлі УБРР, а також її результати активно моніторяться іншими потенційними інвесторами. Прийняття рішень іншими інвесторами з Піднебесної буде залежати, в тому числі, і від успішності проектів BOCE», — каже Ігор Дикий.

Зараз прихід китайського капіталу в Україну стримує кілька факторів. «Щоб Китай був зацікавлений робити інвестиції в капітал українських компаній, необхідно впровадити очевидні кроки — просте адміністрування податків, які при цьому повинні бути конкурентними в порівнянні з іншими країнами. Потрібна прозора і об'єктивна система захисту прав кредиторів і права власності, ефективна система регулювання. Іншими словами, ми маємо зробити Україну конкурентоспроможною для інвестицій в порівнянні з іншими країнами. Тому що поки буде вигідніше і безпечніше вкладати в інші юрисдикції, інвестори так і будуть робити», — зазначає менеджер відділу інвестицій та ринків капіталу KPMG в Україні Андрій Усенко.

Є і суто «країнові» ризики: війна на Сході, політична настабільность і періодичні загрози дефолту. В іншому, за словами Ян Дунг Шенга, в сприйнятті Китаю не існує галузей і країн, в які він не хотів би вкладати гроші.

Ольга Терещенко

Коментарі - 26

+
0
ns5465456
ns5465456
23 травня 2018, 9:23
#
А чье земля у нас дешевая и жары нет как у Пакистане(+44)… жить можна…
+
+49
Олег Шишов
Олег Шишов
23 травня 2018, 9:29
#
Китай уже рассматривает Украину как территорию, которую сейчас он попробует выгодно для себя выкупать. Казалось бы, волноваться не о чем, но давить же они будут на самое слабое место наших непогрешимых — на жадность.
+
+13
semenvekselberg
semenvekselberg
23 травня 2018, 10:05
#
Может отменить евроинтеграцию и анонсировать смену вектора экономического развития на Восток??? Там денег однозначно больше и геморр@я меньше…
+
+79
ns5465456
ns5465456
23 травня 2018, 10:12
#
Ну да вместо Верховной Рады у нас будут якудзы и триады…
+
+36
semenvekselberg
semenvekselberg
23 травня 2018, 10:18
#
Да хоть космонавты — главное, чтобы экономика развивалась. А в этом случае, это гарантировано…
+
+39
yarg
yarg
23 травня 2018, 12:36
#
Можно. и с рашкой воевать сподручнее будет. Китай-то посильнее европы будет и сибирь ему пригодится. А мы ограничимся Кубанью и Белгородом…
+
+66
SergValin
SergValin
23 травня 2018, 12:56
#
Да, Китай прям взял и вписался, только ждёт, пока мы его попросим. Так не могут, декари-с.
+
+30
yarg
yarg
23 травня 2018, 13:21
#
Китай играет вдолгую. это рашка суетится, сепятит, считает дни… А там ребята планируют на десятилетия.
+
0
SergValin
SergValin
24 травня 2018, 6:18
#
Да-да, надежды юношей питают. Вот пройдут «десятилетия», и Китай по раше как ууух!!! А мы потом… Э… А что мы потом? Нам какой с этого профит?
+
+15
yarg
yarg
24 травня 2018, 8:04
#
Какой был профит Англии в 1941, когда Гитлер начал воевать со Сталином. По вашей логике — ну совершенно никакого. Ваапще.
+
0
SergValin
SergValin
25 травня 2018, 7:40
#
Так РФ на Китай нападёт или наоборот, вы уж определитесь, кто тут у вас Гитлер, а кто Сталин.

Или вы полагаете, что Китай после (предположим) захвата РФ нам Крым отдаст?
+
+15
yarg
yarg
25 травня 2018, 8:44
#
Нападет Китай. Не думаю что в стиле 1941 — скорее всего «гибридно». В тот момент когда раша поверит что «мы и китайцы — друзья навек против пендосов».
А крым мы и сами отберем. когда раша будет «сильно занята» и главной проблемой у них будет эвакуация москвы — им будет не до нас и не до крыма.
+
0
mary27
mary27
28 травня 2018, 13:07
#
Есть один старый-старый договор, между Циньской империей и РИ, по нему Приморский край — китайский.
Потом РИ, воспользовавшись слабостью Цинской империи его себе тихо отжала.
А договор не денонсирован.
Так что, КНР может в случае чего извлечь этот свиток, и предъявит законные претензии, скромно указав на Крымнаш)
+
+42
Mit Mitke
Mit Mitke
24 травня 2018, 1:02
#
О боги, опять: «Китаю нужна Сибирь» :) Да на фиг им она не упала :) Вы то хоть раз в своей жизни там были/жили, а? Хочу увидеть, как вы будете в холодные месяцы афффигевать от морозов под -40С, а летом от жары и гнуса, что будет жрать живьём. Поэтому не приписывайте китайцам глупое мышление и недалёкость.
Что же до «сладких и влажных» мечтаний по поводу «наша Кубань и Белгород», то Китай никогда не будет помогать или вписываться за Украину. Они скорее скупят в Украине все земли, всё что только можно, но воевать с РФ — они никогда не будут (что РФ, что Китай — входят в тройку лидеров по военной мощи и потенциалу). Им нет в этом никакой нужды.
+
0
Danconia
Danconia
24 травня 2018, 1:25
#
Украина могла бы начать распродавать земли в Крыму формально крым украинский и вслучае возврата территории все купленные земли будут за собственниками кто купил землю по укр законам, цена сильно занижена чтобы привлечь китайского покупателя. А дальше уже новые собственники земли начнут ее отжимать у Путина чтобы тот отошел к Украине и тогда они вступят вправа владения купленной за гроши землей.
Сделка обоюдовыгодная, в т.ч. можно продать щемлю на которой живут крымские предатели типа Аксенова за 100 баксов особнячек Аксенова отписать китайцам или вообще подарить.
+
0
Danconia
Danconia
24 травня 2018, 1:27
#
У Путина будет два пути либо вернуть Крым либо передать новым собственникам земли в крыму, тем самым обгадившись перед аннексированным электоратом
+
+14
SergValin
SergValin
24 травня 2018, 6:15
#
Я балдею просто от таких инициатив. А ещё можно керченский мост (он же тоже наш по всем понятиям) Китаю в концессию отдать лет на сто. Да?
+
+42
yarg
yarg
24 травня 2018, 8:00
#
О боги… опять «Китаю не нужна Сибирь — там же холодно» :)
А то что Китай захватил Тибет, где ничего не растет, полезных ископаемых нет, дышать только в кислородной маске и -50 градусов — нормальный морозец и зимой и летом — это ничего.
Сибирь по сравнению с ним — просто рай. Особенно регион Владивостока.
Сибирь он не захватил до сих пор только потому, что у россии ядерное оружие есть. Но надолго ли это и не будет ли против него найдено средств — это вопрос, вот китайцы и готовятся.
+
+28
Mit Mitke
Mit Mitke
24 травня 2018, 11:06
#
О боги, очередные сказочки в Венском лесу…
В Тибете вы были а? :) Там китайцы — не живут как бы. Да и Тибет сам по себе всегда был «под пятой» Китая на протяжении столетий, проще говоря: «Китай вернул себе исторические территории» :)
Сибирь китайцы «не захватывают» не потому, что у россиян есть ядерное оружие, а потому, что экономически — это не выгодно. Не считайте, что китайцы — это «патриоты» из Украины, они (китайцы) никогда не разглагольствуют и никогда не делят шкуру ещё не убитого зверя как это делают «патриоты» в нашей стране… Кубань… Белгород… ахаха мы даже Восток вернуть не можем, про АРК даже и писать нет желания. Но, ведь куда проще рассуждать на тему Китай-РФ, чем думать о том, а что делать у нас в стране и мечтать о том, что кто-то вместо нас решит вопросы с той же РФ :)
+
+15
yarg
yarg
24 травня 2018, 13:52
#
О боги, очередные сказки ольгинского леса…
Вернули Тибет, вернут и сибирь. Если что — Тибет был независимым от китая.
а жить там не обязательно. Бригады добытчиков вахтовым методом… Все решаемо :)
«Не считайте, что китайцы — это «патриоты» из Украины» — никогда так не считал. Я вообще верю в братский китайский народ больше чем в свой. увы.
+
0
Mit Mitke
Mit Mitke
31 травня 2018, 18:36
#
О боги, опять сказки про «ольгинский лес» :) это так, «патриотично», слов нет.
Продолжайте и дальше верить в свои влажные мечты.
+
0
yarg
yarg
31 травня 2018, 18:40
#
О боги, очередной ольгинозавр, отрицающий свою родину :)
это так па-русски :)
+
0
Mit Mitke
Mit Mitke
6 червня 2018, 20:06
#
Ну так пиши на украинском «патриот» :) И для «патриота», слово Родина с большой пишется… «патриот».
+
0
yarg
yarg
6 червня 2018, 21:27
#
Родина ольгинских пишется с маленькой буквы :)И, да, я русскоязычный. И не собираюсь из-за ольгинских чмошников отказыватся от родного языка.
+
0
tomsfsb
tomsfsb
24 травня 2018, 7:14
#
Наивные.Китайцам и Европейцам тут ничего не светит, наши деньги их возьмут, а пускать не станут.Рынка у нас нет, только везде монополизм.Наш бизнес (олигархи) уже все под себя подмял, тут нечего уже чего покупать, ну разве что не рентабельное пр-во.Минус еще в том, что население Украины сейчас примерно 27миллионов и продолжает уменьшаться.
+
+24
yarg
yarg
24 травня 2018, 8:01
#
Не 27 а 17. Вы, порохоботы, скрываете от народа страшную правду!
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися