Мінфін - Курси валют України

Встановити
22 травня 2018, 15:24

Михайло Власенко: дрібним банкам доведеться приводити свої плани до реалістичних цілей

Криза на банківському ринку вже минула. У всякому разі, так стверджують банкіри. Населення знову несе заощадження на депозити, потихеньку оживає кредитування.

Звісно, проблем у фінансистів ще — хоч греблю гати. Потрібно вирішувати питання з «поганими» кредитами, знайти гроші на збільшення капіталів, підготуватися до тестів НБУ, перейти на МСФЗ-9. Про те, яким цей рік буде для банківської системи, «Мінфіну» розповів голова правління ПАТ «Ідея Банк» Михайло Власенко.

За даними НБУ, торік банківська система завершила рік зі збитками 24,4 млрд. грн. Яким був фінансовий результат вашого банку в 2017 році? Як плануєте завершити поточний рік?

За підсумками 2017 року зростання портфеля кредитів, наданих банком фізичним особам, склало 26%, тоді як в цілому по банківській системі — 24%.

Загалом, чистий прибуток банку склав 139 млн. грн., що в 2,6 рази більше, ніж в попередньому році. До кінця цього року плануємо збільшити цей показник на 50%.

Чи можна говорити про те, що найгірше для банків уже позаду?

Я б не сказав, що кризу повністю подолано, але банківська система однозначно показує ознаки відновлення. Побічно це підтверджує припинення виведення банків з ринку, що свідчить про завершення очищення банківської системи.

Якщо говорити про фінансову стійкість, то з 82 діючих банків 64 фінустанови закінчили 2017 рік з прибутком. Найбільші збитки отримали Приватбанк і окремі банки з російським капіталом. Це говорить про те, що фінансовий стан банків поліпшується, вони мають адекватну бізнес-модель, а це є фундаментом для подальшого розвитку ринку.

Для повного відновлення ринку і забезпечення його стійкості НБУ з наступного року має намір впровадити нову модель тестування банків — за системою SREP (Supervisory Review and Evaluation process). Це дозволить регулятору бачити і обговорювати з банками їхні фінансові та операційні плани на рік, і стратегічні плани на три наступні роки. Якщо такі плани будуть нежиттєздатними, НБУ відразу зможе впливати на фінустанову, не чекаючи критичної ситуації, коли в банк необхідно вводити тимчасову адміністрацію.

Крім того, ми бачимо, що збільшується конкуренція серед банків за клієнтів. Це також свідчить про те, що ринок оживає.

У Нацбанку підрахували, що частка проблемних кредитів у банківській системі, як і раніше, дуже висока — понад 54%. Як ваш банк розв’язує проблему скорочення проблемної заборгованості? На скільки зменшилася частка поганих кредитів у портфелі банку в 2017 році? Які плани на поточний рік?

Органічно банки, на жаль, не зможуть знизити частку проблемних кредитів у портфелі. Цьому не сприяють ні законодавство, яке часто на стороні позичальників, ні виконавча служба. Але банки продовжують кредитувати, і якість нових кредитів сьогодні значно краща, ніж раніше. Відповідно, частка поганих кредитів поступово буде знижуватися.

Якщо говорити про наш банк, то частка NPL становить 20,7% і тримається на стабільному рівні з урахуванням обсягів видачі кредитів. До кінця року ми плануємо продати великий пул проблемних кредитів і таким чином знизити їх обсяг у портфелі. Йдеться про беззаставні кредити готівкою з середньою сумою боргу 15-20 тис. грн., по яких більше року не було значних погашень, а стягнення в примусовому порядку (за допомогою судів, виконавчих служб) прогнозовано буде збитковим для банку.

Нацбанк встановив графік капіталізації банків. З 2020 року планка по капіталу має бути підвищена до 300 млн. грн. Наскільки серйозним випробуванням це стане для банків? Чи має вже ваш банк перспективний план нарощення капіталу?

Для більшості банків, які залишилися на ринку, підвищення рівня капіталу не складе якихось проблем. Думаю, що великим випробуванням може стати перевірка НБУ бізнес — моделей невеликих банків на міцність після впровадження SREP. Національний банк буде проводити оцінку реалістичності фінансових планів банків, які також мусять враховувати очікування макроекономічної ситуації і кон'юнктури ринку. Бізнес-модель повинна забезпечити достатній рівень доходу протягом наступних 12 місяців, ефективність, відповідність структури фінансування, ризик-апетиту.

Одночасно регулятор буде аналізувати достатність рівня капіталу для покриття потенційних ризиків, притаманних даній бізнес-моделі, а також ліквідну позицію банків. Тому дрібним банкам доведеться досить часто амбітні плани свого розвитку приводити до реалістичних цілей. Їх досягнення передбачатиме забезпечення комплексного збалансованого стабільного фінансового стану. А це буде ускладнюватися для невеликих банків подальшим зростанням конкуренції на ринку.

Якщо говорити про бізнес-модель Ідея Банку, то вона забезпечує збалансований стабільний розвиток з дотриманням всіх вимог до регулятивного капіталу для покриття можливих ризиків, а також прийнятність, стабільність доходів, належну якість активів і достатність капіталу для покриття можливих ризиків. Ми маємо досить хороший показник адекватності капіталу — на рівні 15%. Регулятивний капітал становить близько 440 млн грн., а статутний капітал — 299 млн. грн. Тобто можемо говорити, що банк вже дотримується нових вимог до мінімального розміру капіталу. Подальше нарощення власного капіталу до 2024 року ми маємо намір профінансувати частково за рахунок прибутку, який закладений в бізнес-плані, і частково за рахунок дивідендів, покривши, таким чином, необхідну участь акціонера.

У 2017 році найвищі темпи зростання показав сегмент споживчого кредитування — на 42%. Чи продовжиться ця тенденція і в поточному році? З чим пов'язане бажання банків нарощувати обсяги кеш- і карткових кредитів? Які плани Ідея Банку щодо нарощення портфеля споживчих кредитів? 

Кеш-кредитування, зокрема, карткове, є найприбутковішим сегментом і має хорошу диверсифікацію ризиків. З цієї причини банки сьогодні активно в нього йдуть. Сприяють збільшенню активності і прогнози щодо подальшого зростання кредитування. Передумовами для цього є, з одного боку, зростання доходів позичальників, з іншого — реалізація відкладеного попиту на певні товари та послуги.

Ідея Банк є традиційним лідером в даному сегменті, і ми плануємо зберігати свої позиції. Зокрема, в поточному році, відповідно до бізнес-плану, обсяг продажів кредитів плануємо наростити на 30% — до 3 млрд. грн. Основну частку в продажах будуть займати кеш-кредити і кредитні картки. Також планується запустити такий сегмент кредитування, як кредити на товари (ПОС кредити).

Чи відчувається в цьому сегменті конкуренція з боку фінансових компаній? Як ви ділите клієнтів?

Є невелика конкуренція. Але, переважно, банки і фінансові компанії все ж мають різні клієнтські сегменти. По-перше, під час кризи багато людей отримали погані кредитні історії. По-друге, вони часто не можуть надати підтверджені доходи. З цих причин таким клієнтам банки найчастіше відмовляють у кредитах, тому вони звертаються до відповідних фінансових компаній.

Клієнти з хорошою кредитною історією або ті, хто вперше набуває кредитні продукти, воліють звертатися в банки. Оскільки їхні умови більш лояльні — нижчі ставки, довші терміни позик.

Коли можна очікувати активізації банків у видачі іпотечних і автокредитів? Чи планує ваш банк розвивати ці напрямки в 2018 році?

Для активізації іпотечного кредитування необхідне зниження облікової ставки НБУ хоча б до 10%. Але з урахуванням інфляції в Україні, не думаю, що це станеться в поточному році. Ідея Банк планує в 2018 році запустити іпотеку лімітовано для того, щоб протестувати власні бізнес процеси і мати можливість швидко почати продажі даного продукту при сприятливій ринковій кон'юнктурі.

Автокредитування в 2017 році показало зростання в порівнянні з 2016 роком, але цей показник ще дуже далекий від докризового рівня.

Це пов'язано з тим, що автокредитування є одним з найбільш низькомаржинальних продуктів для банків. Цей сегмент ринку розвивається, головним чином, за рахунок партнерських програм безпосередньо з європейськими виробниками.

Ідея Банк має хороший досвід в автокредитуванні, тому воно перебуває в полі нашого зору. Але ми чекаємо активізації ринку.

Коли можна очікувати зниження ставок за кредитами?

Передумов для зниження ставок за кредитами в поточному році немає. Це може статися тільки в тому випадку, якщо якась фінустанова вирішить захопити ринок і піде на агресивний демпінг. Тоді слідом за нею підуть і лідери ринку. Але такий сценарій сьогодні виглядає малоймовірно. Кредитування відображає вартість фондування і ризики. Вартість фондування навряд чи буде змінюватися до кінця року, а рівень ризиків також залишається високим.

Наш банк ставки не знижував. Ми практикуємо модель risk best pricing як адекватний інструмент для різного рівня клієнтів. Для сегментів з низьким ризиком ми пропонуємо нижчу вартість кредитів. Для більш ризикових — навпаки.

Які види кредитів будуть дешевшати першими?

Кредитування готівкою. Це продукти з найвищою ставкою.

Що змінилося в підходах банків до кредитування після кризи? Якщо говорити про ваш банк — яка частка прострочених кредитів у портфелі «свіжих» позик, виданих в 2016-2017 рр?

Можу сказати, що умови для клієнтів стали більш лояльними. Наприклад, якщо в 2015 році рівень позитивних рішень щодо кредитів у нас становив близько 18%, то сьогодні це близько 44%. При цьому за новими продажами прострочення не перевищує 9%. Це досить адекватно з урахуванням маржі.

За останні роки банки серйозно скоротили мережі відділень і почали робити ставку на дистанційне обслуговування клієнтів. У чому полягає політика вашого банку в цьому питанні? Які віддалені сервіси ви просуваєте? Наскільки популярні вони серед клієнтів?

Ми провели релокацію низки відділень. Крім того, ми розширили кількість партнерів, через яких здійснюємо продаж наших продуктів. Серед них — Альфа Банк, фінансова компанія NFS, яка відкрила в 2017 році 100 точок продажів, і стільки ж планує відкрити цього року.

Розвиток віддалених сервісів є одним із пріоритетів банку. Ми бачимо, що наш клієнт все більше перебуває в інтернеті. Тільки обсяг погашення кредитів онлайн за попередній рік збільшився в 10 разів. Якщо рік тому за день через сайт банку погашалися кредити на суму до ста тисяч гривень, то сьогодні це близько мільйона гривень.

Тому зараз ми активно оновлюємо свою систему. Перейшли на нову автоматизовану банківську систему Б2, також модернізуємо інтернет банкінг, що дасть можливість впроваджувати нові цифрові технології і стане платформою для розвитку нових сучасних електронних сервісів. В кінці року плануємо запустити мобільний додаток для клієнтів, також активно працюємо по P2P і e-commerce.

Є думка, що під час кризи банкам було не до впровадження фінтех-рішень. Останні кілька років головною метою фінустанов була економія. Чи змінюється ситуація зараз? Чи можна говорити, що різного роду інновації почнуть активніше впроваджуватися на ринку?

Клієнти стають ледачішими і хочуть отримувати весь пакет послуг, не виходячи зі свого смартфона. Відповідно, це призведе до посилення інновацій на банківському ринку. Вже сьогодні ви самі можете бачити низку стартапів у цьому напрямку.

Ми активно дивимося в бік інновацій, але цього року обмежимося запуском мобільного додатку та оновленням інтернет банкінгу.

Коментарі - 8

+
+15
Wless
Wless
22 травня 2018, 17:54
#
44%~каждый второй кредит одобряется. А ведь потреб. высокорискованное кредитование. Доля в банке 20 % уже есть проблемных. и последнее- развитие потребкредитования приучает население жить непосредствам ну последствия ясны.
+
0
Алексей Островский
Алексей Островский
22 травня 2018, 18:34
#
Кредитование возобновляется? за последние 3месяца учетная ставка нбу выросла на несколько процентов, и это не предел. на осень когда начнутся выплаты по кредитам мвф и закупка газа чтобы удержать доллар от роста еще ставку повысят. тогда кредитование сдохнет
+
+23
Qwerty1999
Qwerty1999
22 травня 2018, 19:44
#
Эта неделя на Минфине проходит под эгидой Идея-Банка…

Ни дня без его упоминания по поводу и без…
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
23 травня 2018, 9:35
#
Дело в том что кредитная политика потреб кредитования в Идее, очень мягкая, по сравнению с другими банками. Они относятся к тем банках, которые дают самые большие суммы, не смотря на риски и возраст клиента, его чистоты доходов и прочих факторов, порой готовы кредитовать тех кто «разводит редких котов» и продает, при этом показать доходы не могут, и таким там дают и нормально.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
23 травня 2018, 11:13
#
У всех банков Имперские планы по кеш-кредитам на этот год.
Потому сейчас все спешат, так как лето будет легкое затишье.

Дело в том в том что все гонятся за кеш-кредитами, потому как они более доходнее для банка нежели кред.карты, да и по мотивации сотрудникам — кеш-кредит более выгоднее.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
23 травня 2018, 11:48
#
Очень надеюсь, что потенциальные клиенты понимают тот факт,
что если из двух вариантов кредитования один более выгоден банку чем другой,
то для клиента всё с точностью наоборот.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
24 травня 2018, 10:21
#
Понимание у клиентов 50 на 50 в Киеве. Чем дальше в глубь — тем понимание меньше.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
24 травня 2018, 10:40
#
Может уже пора вводить термин «монетизация глупости» или что-то аналогичное по смыслу…
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися