Мінфін - Курси валют України

Встановити
22 травня 2018, 11:12

Міжбанк у вівторок: куди піде курс

У вівторок на міжбанку активність буде залишатися на високому рівні, а волатильність курсу може збільшитися.

У вівторок на міжбанку активність буде залишатися на високому рівні, а волатильність курсу може збільшитися.
Фото: rbc.ua

Головними факторами, що впливають на таку поведінку ринку будуть:

1) Продовження погашення неоплачених вчасно бюджетних платежів у клієнтів. Кількість боржників скорочується, але вони поки є. Такі компанії будуть намагатися оперативно закривати свою заборгованість, продаючи валюту, що продовжить підтримувати непоганий обсяг угод на міжбанку;

2) Збереження надліквідності в банківській системі. Коррахунки банків на ранок 22 травня перевищують 52,1 млрд гривень. Ці ресурси сконцентровані у досить вузького числа банків і найбільших клієнтів, що робить міжбанк вівторка дуже залежним від рішень і дій таких компаній за своїми валютними операціями. Крім цього, такий «гривневий навіс» провокує спекулянтів на активне розгойдування курсу, як у форматі «в дві сторони», так і по можливості з грою «на підвищення» або «на пониження» в залежності від поведінки найбільших гравців;

3) Продовження вливань відшкодувань ПДВ клієнтам з боку Держказначейства. Найближчим часом обсяги таких надходжень у клієнтів збільшаться, що створює передумови зростання валютних ризиків для курсу нацвалюти. Експортери будуть продавати свою валюту понад обов'язкових обсягів тільки в разі крайньої необхідності, задираючи котирування.

«Мінфін» прогнозує на сьогодні укладання до 630 угод на суму до 340-410 млн доларів при курсовому коридорі по долару 26,05-26,15 гривень. Нацбанк знову буде працювати на міжбанку тільки в «анонімному» форматі через Matching.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 25,75-26,05 і продаж 26,04-26,20 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 25,86-25,98 гривень та продаж 26,02-26,05 гривень.

Про тенденції на торгах за 22 травня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю — подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої опитаних стали максимально позитивними по перспективам гривні за офіційним курсом долара, але зате трохи гіршими за прогнозами котирувань міжбанку.

За офіційним курсом вже 91% (вчора було 79%) респондентів вважають, що долар буде нижче 26,25 гривень. 9% опитаних поки що все ж вірить у його швидке повернення до рівня понад 26,26 гривень.

За міжбанківським курсом 78% (в понеділок таких було 82%) опитаних вважають, що курс істотно опуститься нижче 26,25 гривень. 22% — ще прогнозує його швидке повернення понад 26,26 гривень.

Прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара на завтра ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram

Автор:
Олексій Козирев
Аналітик Олексій Козирев
Пише на теми: Валюта, цінні папери, інвестиційні проєкти, кредитування, міжнародні валютний та фондовий ринки, фінансові стартапи

Коментарі - 5

+
+7
SashkoGop
SashkoGop
22 травня 2018, 11:20
#
Одне до сих пір: по яких критеріях вранішній курс ставлять вищим за вчорашній вечірній без проведення торгів?
+
0
Nekrasov
Nekrasov
22 травня 2018, 11:32
#
Для SashkoGop. Так они ж пишут как так получается в своих почасовых комментариях по ситуации на торгах. Вот ссылка — https://minfin.com.ua/currency/mb/ Почитайте для себя комментарий на 10:00 и на 11:00 по доллару и все поймете. Там объясняется, почему так происходит.
+
+7
SashkoGop
SashkoGop
22 травня 2018, 12:03
#
Я всё прочитал — смотрите тут: https://minfin.com.ua/2018/05/22/33660794/.
Разницу между открытием торгов и котировками по времени я понимаю. У меня другой вопрос: зачем стартовать с необоснованно завышенным курсом(в 9:59), чтобы потом увидеть, что рынок(в 11:00) всё сам скорректирует на исходную вчерашнюю вечернюю позицию? Я это к тому, что бизнес активность ещё не начата — а котировки формируются наобум. Да, можно наплести о возврате НДС — но это можно было и вчера говорить и оно было бы справедливо. Всё больше убеждаюсь о спекулятивной составляющей, когда котировка стартует с необоснованных цифр.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
22 травня 2018, 14:01
#
Ситуация сегодня такова, что с учетом роста остатков, курс находит свое равновесие. То что утром слегка он вырос, потом упал, показывает что остаются еще немало тех кому нужно поперек горла гривна для расчетов. Потому курс пока немного укрепляется. Завтра скорее такого уже не увидем.
Наличный далее идет в низ, реалии 26,00 уже есть в обменниках. Далее до выходных пробьем и 25,95 думаю легко.
Если и завтра выльют деньги на кор.счета в приличном объеме, скорее всего на межбанке курс пойдет вверх.
https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/115509/
+
0
Nekrasov
Nekrasov
22 травня 2018, 15:18
#
Для SashkoGop. Саш. Вы наверное просто не видели как это происходит в реальности. В общих чертах — банки с утра еще до начала реальных сделок ставят свои котировки (как они себе это видят и котируют) в формате число/число — это соответственно покупка/продажа. Формируется определенный информационный уровень курса покупки и продажи и его как раз «подхватывает» машина как стартового уровня торгов. Как только проходят первые сделки — торги входят в реальный формат и котировки соответственно меняются на те уровни, которые уже есть при совершении сделок. Тут умышленной «зрады» нет.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися