Мінфін - Курси валют України

Встановити
18 травня 2018, 17:04

Закон «Про валюту». Що зміниться

У минулий четвер депутати проголосували в першому читанні президентський законопроект «Про валюту» № 8152. Документ має замінити не тільки морально застарілий діючий Декрет про валютне регулювання, прийнятий ще в 1993 році, але й більше сотні різних регуляторних актів НБУ.

Як зміняться правила гри на валютному ринку, коли закон вступить в силу, «Мінфіну» розповів старший юрист відділу податкового та юридичного консультування KPMG в Україні Олександр Руденко.

Запропоновані проектом Закону України «Про валюту» нововведення у сфері валютного регулювання і контролю, безсумнівно, є революційними для України. Імплементація принципу «дозволено все, що прямо не заборонено законом» сприятиме розвитку та активізації інвестиційних операцій в Україні, а також встановленню пріоритету ринкових інструментів над адміністративними заходами регулювання валютних відносин.

У першу чергу варто відзначити намір законодавця скасувати обов'язкове індивідуальне ліцензування валютних операцій. Так, після прийняття закону, ліцензію НБУ на здійснення валютних операцій необхідно буде отримувати тільки небанківським фінансовим компаніям і операторам поштового зв'язку. При цьому, дозвіл на проведення всіх операцій з валютою для банків буде автоматично включено до загальної банківської ліцензії.

Послаблення валютного регулювання також торкнеться й осіб, які здійснюють імпортно-експортну діяльність. Закон пропонує скасувати 180-денний термін для розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів. Головне, щоб строк розрахунку не перевищував термін, передбачений контрактом. Національний банк України, у свою чергу, буде тільки збирати дані про строки закриття контрактів для статистичних цілей у рамках виконання своїх функцій регулятора.

Однак проект Закону передбачає можливість НБУ вводити засоби захисту на валютному ринку шляхом встановлення граничних строків розрахунку за імпортно-експортними операціями в умовах нестабільності банківської системи. Така перспектива дещо нівелює зазначене вище скасування 180-денного терміну.

Так, згідно із прикінцевими і перехідними положеннями Закону, заходи захисту, встановлені нормативно-правовими актами НБУ, що були прийняті з метою імплементації норм Закону і які набувають чинності одночасно зі вступом у дію Закону, діють безстроково до моменту визнання їх НБУ такими, що втратили силу, але в будь-якому випадку не раніше введення в дію закону про міжнародне співробітництво України у сфері оподаткування, який буде визначати заходи щодо імплементації Україною плану BEPS.

Ще одним важливим кроком на шляху до лібералізації валютного контролю є пропозиція вилучити із Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність» статтю 37, яка передбачає такі санкції для порушників валютного законодавства, як, наприклад, індивідуальне ліцензування кожної операції або їх заборона.

Також слід зазначити, що деталі нової моделі валютного нагляду щодо перевірок банків, фінансових компаній, юридичних і фізичних осіб на предмет дотримання валютного законодавства, порядок застосування пені і штрафів до порушників будуть у подальшому визначені підзаконними актами.

Отже, прийняття Закону України «Про валюту», безсумнівно, є величезним кроком на шляху до імплементації європейських стандартів валютного регулювання, а також матиме наслідком введення прогресивних і давно очікуваних заходи в сфері валютного регулювання. У той же час, повне скасування існуючих валютних обмежень варто очікувати вже після введення в дію відповідного закону про міжнародне співробітництво України у сфері BEPS.

Коментарі - 10

+
+15
Oleksandr Sb
Oleksandr Sb
19 травня 2018, 10:30
#
А для физлиц что изменится?
+
+45
yarg
yarg
19 травня 2018, 11:06
#
Ничего револбционного не будет
Закон рамочный и содержит только отсылки к постановлениям НБУ, которые еще нужно будет принимать. В отличие от Декрета, который был законом прямого действия.
180 дней перейдет из закона в постановление НБУ
37 статья закона о ВЭД заменится на санкции РНБО и подобные инструменты.
и т.д.
+
+45
Qwerty1999
Qwerty1999
20 травня 2018, 15:26
#
Конечно Декрет КМУ был Законом прямого действия, но времена декретов канули в лету.

Из однозначно положительного:
— разрешение на проведение всех операций с валютой для банков будет автоматически включено в общую банковскую лицензию
— будет отменено обязательное индивидуальное лицензирование валютных операций физическими лицами
+
+30
yarg
yarg
21 травня 2018, 7:52
#
1 — можно было сделать и постановлением
2 — физикам лицензии нужны только на инвестирование и открытие счетов за границей (вернее на перевод на собственный счет). Ничего и здесь не поменяется. Назовут по-другому эту лицензию да и все.

+
+15
Rybalove
Rybalove
21 травня 2018, 10:37
#
Как по мне — важно системное стремление в верном направлении!
Подстраховочные механизмы останутся на случай намереного раскачивания ситуации, например, спекулянтами — т.к. объем валютного рынка на сейчас незначителен и несколько крупных компаний могут с легкостью качнуть его в нужную сторону…
+
0
yarg
yarg
21 травня 2018, 12:10
#
«обьем незначителен»?
почему вы так решили? обычные обьемы — миллионов 200-250 долларов в день.
Стремнение может и важно, но не такими методами. Повторюсь — закон состоящий из 5 пунктов, в каждом из которых написано «а что реально делать — напишет НБУ в своих постановлениях» — это бред. У нас и так порядка 15000 законов. Зачем плодить еще…
+
0
Остап Бендер
Остап Бендер
21 травня 2018, 17:07
#
> будет отменено обязательное индивидуальное лицензирование валютных операций физическими лицами
Чи означає це, що у Приват24 повернуть купівлю валюти онлайн, і інші банки додадуть таку функцію?
+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
21 травня 2018, 17:13
#
Остап Ибрагимович — вам это ничем не грозит. :-)
Вы свои миллионы через границу перевозите исключительно в ТМЦ (столовое серебро, ювелирные украшения из золота и прочая мишура с полудрагоценными камнями).
+
+9
yarg
yarg
21 травня 2018, 17:35
#
Нет. покупка валюты к лицензированию отношения не имеет
+
0
Александр Цыгичко
Александр Цыгичко
7 лютого 2019, 13:36
#
Мы расскажем больше :) Бесплатный вебинар «О валюте и валютных операциях» Украина 2019. Длительность 2.5 часа
https://valyutnoe-regulirovanie-v-ukraine-2019.lawgroupalbion.com/
7 февраля в Украине вступил в силу закон о валюте
Ссылка на закон https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2473-19
Мы пригласили топового бухгалтера Голошевич Ирину.
Можно смотреть на сайте, запись будет доступна на YouTube канале
(регистрация, подписка на PUSH по желанию)
До встречи на вебинаре ? пожалуйста делитесь с коллегами
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися