Мінфін - Курси валют України

Встановити
18 травня 2018, 16:36

Туреччина йде за Аргентиною

Турецьку ліру лихоманило. Над ринками, що розвиваються продовжували згущуватися хмари. Український парламент прийняв багато корисних законів.

Підсумки тижня, що минає, в своєму блозі на НВ підвів Сергій Фурса. «Мінфін» публікує скорочений текст статті.

Продовжує сипатися турецька ліра, якій, як не дивно, активно допомагає Ердоган, лякаючи інвесторів своїм грізним риком. На минулому тижні він примудрився сказати в інтерв'ю Bloomberg, що немає зла в світі більшого, ніж процентні ставки, і що він точно вже візьме під контроль Центробанк і не дасть їм розбишакувати і ці самі ставки підвищувати. Загалом, озвучив блакитну мрію ряду українських діячів, яких поки що за допомогою МВФ вдається тримати подалі від управління НБУ. Дивно ще й те, що Ердоган адже повинен непогано розбиратися в економіці, принаймні, 15 років тому, коли він ще не був султаном, а тільки став прем'єр-міністром, саме кроки його уряду дозволили Туреччині почати своє стрімке економічне зростання. Тепер же він говорить те, що можна показувати лише турецькій ваті, активно обстоює султана, і дуже лякає інвесторів, розганяючи маховик девальвації і провокуючи продажі на ринку єврооблігацій. Чи то це хитрий план, чи то 15 років при владі дуже погано впливають на аналітичні здібності.

На торгових майданчиках США за останній тиждень, фактично, нічого не змінилося. Індекс S&P500 відкриється в п'ятницю з позначки в 2720 пунктів, що лише на три пункти відрізняється від попередньої п'ятниці. Триває зростання ставок і разом з ним йде сильний долар. Це не обіцяє нічого хорошого країнам, що розвиваються в майбутньому, до речі. Прибутковість десятирічних казначейських зобов'язань США перебуває на максимумі з 2014 року. 

Як не дивно, Україна поки що тримається відносно добре, незважаючи на розпродажі на ринках, що розвиваються. Все-таки іноді нам в плюс грає ситуація, коли твої рейтинги такі ж, як у Пакистану, але от на вулицях все виглядає зовсім інакше. Це стосується не тільки гривні, яка завжди живе своїм життям, а й єврооблігацій. Правда, одного разу ілюзія «тихої гавані» вже зіграла з Україною злий жарт. Це було влітку 2008 року і здавалося, що все, що відбувається в світі, нас абсолютно не стосується. Але це тільки здавалося, що тоді яскраво продемонструвала осінь. А може вся справа в тому, що інвестори все ще сподіваються на позитивні новини з парламенту, де все ніяк не візьмуться до другого читання закону про антикорупційний суд. Але обіцяють встигнути до червня, що може ще дати шанс закрити питання з траншем МВФ до сезону серпневих відпусток.

Поки ж, як не дивно, з українського парламенту прийшов просто вал позитивних новин. На цьому тижні депутати, нарешті, ввели інститут номінального утримувача, а також проголосували в першому читанні вкрай корисний закон про валюту і не менш корисний закон про захист прав кредиторів. Що трапилося, чому парламент раптом став парламентом з людським обличчям, сказати важко. Але іноді можна просто радіти і не ставити запитань. І поки в парламенті лише готуються працювати з інвесторами, подекуди в Україні вже переймають найкращі американські практики роботи з цими самими інвесторами. Найкращі американські практики 20-х років минулого століття. І тепер індійські власники Криворіжсталі прекрасно зрозуміли, як працювала італійська мафія в зв'язці з профспілками, або, вірніше, профспілки під керівництвом італійської мафії, займаючись рекетом щодо промисловців. Як виявилося, український менталітет в цій сфері не суперечить західним віянням. Хіба що українські профспілки, найбільш пролетарські з усіх пролетарських, керовані не тільки мафією, а й депутатами. Втім, в «Хрещеному батьку» теж щось таке було.

Статистика на цьому тижні теж була позитивною, допомагаючи як гривні, так і, наприклад, котируванням українських варантів. ВВП за перший квартал перевищив очікування, і його зростання склало 3,1%. Мінфін на поточному тижні продовжив розміщувати помірні обсяги гривневих паперів, знову з креном на короткому кінці кривої і знову готуючи нас до веселої осені, в якій боротися з дефіцитом бюджету буде дуже складно, і тут дуже важливо мати підтримку МВФ. А індекс УБ, як і раніше позбавлений Мотор Січі, за яку тепер ще взялися й білоруські слідчі, відкривається в п'ятницю на позначці в 1830 пунктів. Тепер ринку допомагає приватизація. Ось що значить приватизація по-українськи. Зазвичай ці історії допомагають зростати акціям всього один раз. Але оскільки в Україні приватизацію тільки обіцяють, але постійно не проводять, акції тієї ж Центренерго ростуть вже вкотре. І не факт що в останній раз.

Коментарі - 5

+
+57
semenvekselberg
semenvekselberg
19 травня 2018, 11:19
#
«Турецкую лиру лихорадило. Над развивающимися рынками продолжали сгущаться тучи» — по макроэкономическим показателям Турция даст фору любой европейской стране. ВВП за 2017 год: +7.4%, госдолг: 28,31%. Причём заметим, развитие происходит за счёт малого и среднего бизнеса и его реальной составляющей экономики…
О чём можно говорить??? Автор, проснитесь и пойте.
https://countryeconomy.com/gdp
+
+15
Андрей Иванов
Андрей Иванов
19 травня 2018, 20:24
#
Спасибо, интересная графика. Удивило, что ВВП России меньше ВВП Испании, да еще и падает.
+
0
semenvekselberg
semenvekselberg
19 травня 2018, 20:41
#
Ну интересной графикой нужно уметь пользоваться. Смотреть, например, чтобы год статистики совпадал…
В 2017 году ВВП России вырос на 1.5%, тогда как в 2016 (данные таблицы) ВВП России падал. Сказался эффект санкций и частичное отключение страны от воздушной (спекулятивной) западной экономики.
Кроме того, нужно всегда смотреть на ВВП по покупательной способности, так как именно этот показатель указывает на конкурентноспособность продукции и услуг. По этому показателю страна занимает твёрдое 6-е место в мире, оставив вашу испанию далеко позади…

Динамика ВВП по РРР от PriceWaterhouseCoopers на ближайшие 30 лет.
http://www.lavanguardia.com/r/GODO/LV/p4/WebPrint/2017/02/10/LVEC01A10_CAS.jpg
+
+15
yarg
yarg
23 травня 2018, 9:28
#
Ввп раши вырос по одной причине-подорожала нефть. Все. Причем подорожала сильно. А вырос слабо. Значит ненефтяная экономика быстро отмирает.
+
0
mary27
mary27
22 травня 2018, 0:49
#
Закон ''о валюте'', ''о номинальном держателе'' и о защите прав кредиторов''?!
Наконец-то!
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися