Мінфін - Курси валют України

Встановити
17 травня 2018, 10:43

Міжбанк у четвер: очікуємо нових валютних ралі

У четвер на поведінку міжбанка продовжать впливати три основні чинники:

У четвер на поведінку міжбанка продовжать впливати три основні чинники:1) Проведення клієнтських бюджетних розрахунків.
Фото: rbc.ua

1) Проведення клієнтських бюджетних розрахунків. У травні 19 та 20 числа (дні щомісячних основних бюджетних проплат) припадають на вихідні. Тому компанії будуть змушені поспішати з цими операціями і проводити більшість з них сьогодні та завтра. Це активізує експортерів з продажу валюти і знизить попит на неї з боку покупців, яким також треба розраховуватися з державою. Як завжди — це буде працювати на користь гривні;

2) Збереження досить низького рівня ліквідності в банківській системі. Коррахунки банків на ранок 17 травня фактично ще просіли на 0,4 млрд гривень — до 43,2 млрд. Цього цілком вистачає для виконання нормативу резервування у банків і забезпечення всіх операцій у фінансовій системі, але як і раніше — звужує можливості спекулянтів по розгойдуванню ринку. Це також підтримає гривню;

3)Валютні ралі по парі євро / долар. Вони проходять вже фактично з понеділка і на момент написання статті крос-курс євро до долара неодноразово пробивав психологічний поріг в 1,18 долара за євро. Ситуація залишиться нестабільною і сьогодні. Це буде автоматично відображатися на котируваннях гривні щодо євро та долара на нашому ринку.

Поки аналітики більше схиляються до подальшого просідання котирувань євро і зміцнення долара, що створює додаткові спекулятивні очікування на міжбанку. Пара євро / долар залишиться сьогодні дуже привабливою для спекулятивних операцій великих гравців українського ринку.

Щодо подальшого руху курсу рубля поки ситуація також залишилася досить непростою, але зростання цін на нафту підтримує котирування валюти РФ на більш-менш стабільному рівні. Якщо США і країни ЄС сьогодні не стануть робити нових заяв щодо санкцій — рубль буде залишатися відносно в стабільному коридорі 0,418-0,423 гривні.

Мінфін прогнозує на сьогодні укладання до 600 угод на суму до 430 млн доларів. НБУ продовжить працювати на міжбанку тільки в «анонімному» форматі через Matching. Поки ця стратегія регулятора себе виправдовує. За даними Нацбанку за минулий тиждень з 7 по 11 травня він скупив 52 млн доларів в цьому форматі, що досить непоганий результат для нашого малооб'ємного ринку.

«Мінфін» прогнозує на сьогодні коридор по долару в межах 26,15-26,25 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 25,90-26,07 і продаж 26,10-26,30 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 25,90-26,03 гривень та продаж 26,09-26,17 гривень.

Про тенденції на торгах за 16 травня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рубля — подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої опитаних стали ще більш позитивними по перспективам гривні як за офіційним курсом долара, так і за прогнозами котирувань міжбанку.

За офіційним курсом всі 100% (вчора було 77%) респондентів вважають, що долар буде вже нижче 26,25 гривень. Ніхто з опитаних вже не вірить в його швидке повернення до рівня понад 26,26 гривень.

За міжбанківським курсом 85% (у середу було 80%) опитаних вважають, що курс істотно опуститься нижче 26,25 гривень. Тільки 15% — очікують його швидкого повернення понад 26,26 гривень.

Прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара на завтра ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram

Автор:
Олексій Козирев
Аналітик Олексій Козирев
Пише на теми: Валюта, цінні папери, інвестиційні проєкти, кредитування, міжнародні валютний та фондовий ринки, фінансові стартапи

Коментарі - 4

+
0
Monsam
Monsam
17 травня 2018, 11:14
#
Редкое время когда у нас в стране евро проседает. Помнится мне как то «керманичи» говорили что хотят подвязаться под евро, чтобы отойти от доллара. А не назревает ли эта эпопея??? сейчас опустят, потом что то примут и вуаля-опять заработать. А доллар крепнет-таки да, Трапм начал активную фазу-как говорится всё в хату)
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
17 травня 2018, 11:29
#
У доллара шаткое равновесие, то вверх то в низ пару копеек.
Наличный также стоит неделю, и более.
По поводу привязки Евро к гривне, также непонятно — евро прыгало в начале года также до космических высот.
+
0
Григорий П
Григорий П
17 травня 2018, 20:54
#
«По официальному курсу все 100% (вчера было 77%) респондентов считают, что доллар будет уже ниже 26,25 гривен. Никто из опрошенных уже не верит в его скорый возврат к уровню свыше 26,26 гривен.» — шо за бред? Откуда вы берете это. Каждый день участвую в опросе и данные не совпадают на след день с аналитической статьей?! Народ полон писсимизма, в статьях — один голый оптимизм
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
18 травня 2018, 10:56
#
Люди на деле более писсимистичны, а в интернете — более оптимистичны :)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися