Мінфін - Курси валют України

Встановити
14 травня 2018, 11:01

Міжбанк у понеділок: хто головний і куди піде курс

У понеділок на міжбанку очікується зростання активності учасників ринку.

У понеділок на міжбанку очікується зростання активності учасників ринку.
Фото: epravda.com.ua

З одного боку — не за горами початок бюджетних платежів. Частина компаній, що мають валюту — визначається з моментом її продажу для забезпечення себе гривнею. У них основне завдання продатися подорожче і вони просто підбирають вдалий момент.

Крім цього, сама специфіка ведення господарської діяльності (виплати в середині місяця авансу співробітникам, закупівля сировини і матеріалів, розрахунки з постачальниками) змушує експортерів активніше розлучатися з валютою в цей період.

З іншого боку — ситуація з цінами на енергоносії на світових ринках залишається нестабільною і українські нафтотрейдери активно закривають свої валютні проплати на побоюваннях зростання цін. Активізувалися і імпортери товарів широкого вжитку, у яких сезон активних весняних розпродажів перед літнім відносним «затишком».

Стрімке зростання залишків на коррахунках банків (на ранок 14 травня вони злетіли до 54,5 млрд гривень) буде провокувати і збільшення спекулятивних угод на міжбанку, що додасть статистики торгів. Мінфін прогнозує на сьогодні укладання 510-600 угод на суму до 430 млн доларів.

Активність покупців валюти не дозволить НБУ значно збільшити скупку долара у понеділок і регулятор в кращому випадку буде мати можливість поповнювати ЗВР тільки в невеликих обсягах через «анонімний» формат в Matching.

«Мінфін» прогнозує на сьогодні коридор по долару у межах 26,12-26,22 гривень. Тренд на торгах будуть диктувати ситуативні курсові інтереси великих гравців.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 25,90-26,06 і ​​продаж 26,09-26,30 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 25,95-26,04 гривень та продаж 26,08-26,17 гривень.

Про тенденції на торгах за 11 травня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю — подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої опитаних трохи погіршилися по перспективам гривні як за офіційним курсом долара, так і за прогнозом котирувань міжбанку.

За офіційним курсом 66% (у п'ятницю було 68%) респондентів вважають, що долар буде нижче 26,25 гривень. 34% опитаних впевнені в його швидкому поверненні до рівня понад 26,26 гривень.

За міжбанківським курсом 78% (11 травня було 85%) опитаних вважають, що курс істотно опуститься нижче 26,25 гривень. 22% — очікують його швидкого повернення понад 26,26 гривень.

Прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара на завтра Ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram

Автор:
Олексій Козирев
Аналітик Олексій Козирев
Пише на теми: Валюта, цінні папери, інвестиційні проєкти, кредитування, міжнародні валютний та фондовий ринки, фінансові стартапи

Коментарі - 1

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
14 травня 2018, 11:21
#
С учетом сильного роста остатков на кор.счетах, пока удивляет ситуация на межбанке, курс проседает по валюте.
Похоже у с/г сектора и металлургии сейчас активная фаза и они хорошо перебивают спрос. Сейчас действительно непонятно на нефте рынке, и есть опасения что цены вырастут, плюс незабываем ремонты парочки заводов, все хотят запас сделать. При этом аграрии на пике активности.
Наличный как всегда шатается в пределах продажи 26,07-26,13.Там львиная доля продажа валюты, потому такая ситуация
https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/115509/
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися