Мінфін - Курси валют України

Встановити
11 травня 2018, 13:11

Аргентинська підніжка і привид гарячої осені

Аргентина попросила про допомогу МВФ. На ринках, що розвиваються почалися розпродажі. Шлях України на боргові ринки може виявитися перекритий. Звичайно, якщо ми не переконаємо МВФ відновити програму.

Підсумки тижня, що минає, в своєму блозі на НВ традиційно підвів фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса. «Мінфін» призводить скорочений текст статті.

Світові фондові ринки завершують травневі свята вище, ніж їх починали. І це незважаючи на провал перших святкових днів, що коштував багатьом нервових клітин і змусив Аргентину звернутися за допомогою до МВФ. Фактично, Аргентина стала першою жертвою зростання ставок у США (поряд з трохи менше постраждалою Туреччиною). Відкрита економіка, помножена на значний торговий дефіцит, зробила ці країни легкою здобиччю в умовах поступового зростання ставок, а також зміцнення американського долара. 

Зростання світових ринків після падіння, яке особливо прискорилося до кінця тижня, багато в чому пов'язане з інфляційною статистикою США. Інфляція там виявилася нижчою за очікування, що й порадувало інвесторів. Якщо така тенденція продовжиться, то, цілком можливо, що ФРС буде не так активно піднімати ставку. А значить, свято триватиме трохи довше. Індекс S&P500 відкриється в п'ятницю на позначці в 2723 пунктів. І не можна не відзначити ралі в нафти, яка винесла вартість брента чорного золота до 77 доларів за барель.

Ситуація з Аргентиною стала тригером розпродажів на ринках, що розвиваються, які не могли залишити поза увагою Україну. І тепер співпраця з МВФ стала ще більш нагальною, адже вийти на ринок із залученням нових коштів без отримання траншу зараз просто неможливо. І нехай до кінця тижня на ринки, що розвиваються, прийшло ралі, відіграючи втрати, принципово це ситуацію не змінило. Наприклад, Україна-32, останнє з українських розміщень, зараз коштує близько 90% від номіналу. В таких умовах вкрай складно переконати інвесторів купувати без хороших новин. А їх поки що не видно на горизонті. Президент посилає всіх в парламент, стверджуючи, що це погані бояри не хочуть створювати антикорупційний суд. А в парламенті України панує тиша і спокій болота, а також кілька тисяч правок до законопроекту, що не обіцяє його прийняття раніше червня. Варто ще трохи затягнути, і в МВФ всі підуть у відпустку, що буде обіцяти українській економіці вкрай гарячу осінь.

Поки ж гривня залишається стабільною, продовжуючи торгуватися на рівні 26,1 грн за долар. А якщо рахувати з початку року, гривня залишається найкращою валютою в світі в своєму перформансі щодо американського долара. Що особливо яскраво виділяється на тлі падіння валют країн, що розвиваються, по всьому світу. Наприклад, турецька ліра з початку року втратила вже 12% вартості. Гривні ж поки що грає на руку сезонність, що традиційно зміцнює українську валюту навесні. Вона ж буде грати проти гривні вже восени. Тим більше, поки Мінфіну вдається залучати в основному короткий борг, вирішуючи сьогочасні проблеми і збільшуючи потреби осіннього залучення. На цьому тлі не може не радувати зниження інфляції, що означає велику ймовірність пом'якшення монетарної політики НБУ (або, принаймні, не уможливлює її жорсткість), що в свою чергу знизить тиск ставок залучення боргу.

А на ринку акцій як і раніше заморожені акції Мотор Січі, на яку традиційно припадала левова частка торгів на українській біржі. СБУ раптово стала основним гравцем, ненадовго відволікаючись від ринку біткоіна. А може хтось у відділі по боротьбі з економічними злочинами зашортив акцію півроку тому і тепер, не знаючи, як вийти з ситуації, вирішив просто зупинити торги. І китайський фактор тут просто використаний як прикриття. Самі китайці продовжують зберігати мовчання, але воно й зрозуміло, ці хлопці нікуди ніколи не поспішають, у них попереду століття. Ринок же без Мотор Січі трохи підріс і індекс УБ відкривався в п'ятницю на позначці в 1821 пунктів. При цьому відбувається неймовірний аукціон небаченої щедрості з боку СКМ. Після того, як група віджала ринок на повну, викуповуючи акції за безцінь, раптом трапилася абсолютно протилежна ситуація з АВДК. І акції, які на початку року торгувалися за ціною в 90 копійок за штуку, тепер викуповуються за 15 гривень. Що це було, досі не ясно. Як і не ясно, що ховається за величезним розривом, що зберігається між індексом УБ і ф'ючерсом на нього. Що тягне ф'ючерс на дно і чи видно тут підступи контррозвідників залишається загадкою.

Коментарі - 5

+
+74
semenvekselberg
semenvekselberg
11 травня 2018, 15:22
#
Всё функционирует по наработанным технологиям. Как только где-то в мире происходит смена правительства на проамериканское, через некоторое время появляется острая необходимость в многомиллиардных кредитах МВФ. Кредитах, из которых страна не может выбраться уже никогда и попадает в полную зависимость от транснациональной олигархии.
Хотел бы я видеть, как Аргентина взяла бы этот неподъёмный груз при Киршнер… В случае необходимости, очередной дефолт, и привет Шишкину. Но это Киршнер, она думала о стране. А чём думает проамериканский Макри??? Комиссионные на офшорных счетах за сдачу страны в финансовое рабство и всего доброго. А потом боритесь с внутренними коррупционерами и обвиняйте их во всех бедах и смертельных грехах… Кто там брал взятку в 100 долларов или недоплатил налогов в опустевшую казну — всех на эшафот…
+
+64
Макакий Макакиевич
Макакий Макакиевич
12 травня 2018, 9:24
#
Как только где-то в мире происходит смена правительства на проамериканское, через некоторое время появляется острая необходимость в многомиллиардных кредитах МВФ

Ориентироваться на лидера -обычное явление. Неужели если бы вы были у руля, ориентировались бы на Сомали или Северную Корею? Та же Россия С САМЫМИ БОЛЬШИМИ В МИРЕ природными ресурсами, мировым лидером не является (в сколько стран вы можете поехать с наличными рублями и российским загранпаспортом без виз ?).

Коррупция в Аргентине и Украине была и до МВФ, не нужно путать причину и следствие. Естественно когда дают крупные кредиты, коррупционеры их тут же разворовывают (напомню МВФ не возглавляет органы по борьбе с коррупцией и противодействовать ворам во власти не может). Когда приходит время отдавать естественно разворованная страна объявляет дефолт. Так было, есть и будет.

Если у вас украли макбук, вы будете обвинять в этом компанию apple? Они же произвели такой продукт, который востребован среди воров. Вот печатную машинку «Ятрань» никто бы не украл! Ваша логика примерно в таком же ключе!
+
0
UkrGoldRatio
UkrGoldRatio
15 травня 2018, 15:58
#
Ваша правда, винні ми самі.
Одна правка — спецслужби США, які можна віднести до спільників МВФ, роблять так, щоб кредити МВФ були взяті і ніколи не повернені, можна й з причини корупції. Почитайте «Сповідь економічного вбивці» Джона Перкінса («Confessions of an Economic Hit Man», John Perkins, https://www.amazon.co.uk/Confessions-Economic-Hit-Man-shocking/dp/0091909104)
+
+21
Макакий Макакиевич
Макакий Макакиевич
12 травня 2018, 9:33
#
Аргентинский сценарий в Украине (репетиция ) https://youtu.be/a8Ewp0QhBTo
В США эти «герои» давно лежали бы лицом в асфальт. При нашей мягкости правоохранителей (кому охота рисковать жизнями за 300€ в месяц, у многих семьи) массовые беспорядки — дело времени.
+
+83
Wless
Wless
12 травня 2018, 18:25
#
В аргентинском сценарии хоть тепло.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися