Мінфін - Курси валют України

Встановити
5 травня 2018, 13:51

Готівковий ринок: що буде з валютою на вихідні

Зростання валютних котирувань на міжбанку на початку наступного тижня може продовжитись. Обмінники врахують цей ризик, виставляючи курси в суботу та неділю.

Минулий короткий тиждень на міжбанку виявився невдалим для гривні. Незважаючи на календарні перекоси, пов'язані з довгими вихідними в Україні, зростання пропозиції валюти було викуплено самим ринком. У Нацбанку не було особливої ​​можливості для скупки надлишків долара в ЗВР. Більш того, долар ще й виріс на торгах з 2 по 4 травня на 12 копійок — з 26,19 / 26,225 гривень до 26,31 / 26,345 (в робочу суботу, 5 травня, за рішенням НБУ міжбанк не працює).

Через відсутність серйозного надлишку валюти на міжбанку, НБУ не працював в публічному форматі аукціону. Він вважав за краще періодичні «тихі» виходи через Matching.

Тренд по зростанню долара на торгах передався і готівковому ринку. Він поступово почав зростати ще з вечора четверга і остаточно визначився зі своєю динамікою в п'ятницю.

Можливість потенційного зростання міжбанку на початку наступного тижня змушує власників обмінників закладати ці ризики в свої котирування в суботу і неділю.

Обмінники будуть працювати в режимі «з обороту», але фінансисти будуть намагатися розширити спред в тих межах, які їм буде дозволяти конкуренція на цьому ринку в конкретних регіонах і точках продажів.

Курси валют на суботу та неділю

Котирування готівкового долара будуть в межах: прийом 25,90 -26,00 гривень, продаж 26,10-26,20 гривень. Обмінники працюватимуть в режимі «з обороту» з рівнем спреду в межах 15-25 копійок.

Котирування євро. На ранок робочої суботи в Україні (азіатська сесія на міжнародному ринку вже своє відіграла цієї ночі) крос-курс пари євро / долар перебуває поблизу рівня 1,1962 долара за євро.

Тому обмінники на суботу та неділю виставлять котирування готівкового євро в межах: прийом 30,982- 31,101 гривень та продаж 31,221 — 31,340 гривень.Розраховані «Мінфіном» курси можуть бути ще скориговані в межах до плюс 18 копійок на євро в залежності від індивідуальних завдань конкретних пунктів обміну валюти.

Котирування по російському рублю. Рубль залишається «проблемною» валютою для наших фінансистів. З одного боку, на неї впливають політичний і військовий чинники, з іншого - істотні коливання російської валюти на світових ринках через санкції проти РФ і стрибків цін на енергоносії.

Власники обмінників закладуть всі ці ризики в котирування і продовжать тримати спред по рублю досить широким, продовжуючи працювати в режимі «з обороту».

Котирування на 5 і 6 травня будуть наступними: прийом за 1 рубль в межах коридору 0,414-0,416 гривень і продаж 0,417-0,419 гривень. При цьому курс прийому рубля будуть намагатися максимально занижувати, а курс продажу — залишати на рівні, наближеному до міжбанку. Тому розраховані «Мінфіном» курси можуть ще мати відхилення по курсу прийому до мінус 0,01 гривні на рублі в залежності від завдань, що стоять перед тими чи іншими точками обміну валюти.

Автор:
Олексій Козирев
Аналітик Олексій Козирев
Пише на теми: Валюта, цінні папери, інвестиційні проєкти, кредитування, міжнародні валютний та фондовий ринки, фінансові стартапи

Коментарі - 1

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
5 травня 2018, 14:34
#
С курсом плохи дела по объективным причина: нет вообще понимания работы с МВФ, из-за этого НБУ выкупает все под ноль, как следствие у рынка нет подушки, как следствие все понимают что в любом случае их валюту купит тот же НБУ; то что раньше курс укреплялся за счет ОВГЗ нерезов, дает свою обратную связь и они потихоньку выходят. Есть надежда на размещение ОВГЗ на внеш.рынках, но не понятно как все будет и под какой %. МВФ отложили на осень.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися