Мінфін - Курси валют України

Встановити
3 травня 2018, 18:58

ФГВФО розповів, від кого найбільше звернень з реструктуризації іпотечних кредитів

Більше половини звернень щодо реструктуризації іпотечних кредитів надійшли на «гарячу лінію» Фонду гарантування вкладів фізичних осіб від позичальників Дельта Банку та бунку Надра.

Більше половини звернень щодо реструктуризації іпотечних кредитів надійшли на «гарячу лінію» Фонду гарантування вкладів фізичних осіб від позичальників Дельта Банку банку Надра.
Фото: novabydova.com.ua

Серед найпоширеніших запитань – деталі розробленої Фондом програми реструктуризації та умови їх акцептування.

У ФГВФО зазначили, для зручності позичальників неплатоспроможних банків, що цікавляться програмою реструктуризації, на сайті Фонду також створено спеціальну інформаційну сторінку та розміщено найпоширеніші питання-відповіді про умови реструктуризації.

Положення про порядок проведення реструктуризації кредитної заборгованості фізичних осіб за кредитними договорами, виконання зобов’язань за якими забезпечене іпотекою, перед банками, що ліквідуються, набрало чинності 23 березня 2018 року.

Ключові положення реструктуризації – перегляд процентної ставки (на період реструктуризації вона встановлюється на рівні 0,01% річних) та черговості погашення кредитної заборгованості (у першу чергу відбуватиметься погашення основної суми кредиту).

А крім того – це можливість відтермінувати продаж прав вимоги за кредитом. Прийняти умови реструктуризації позичальник може до моменту фактичного продажу прав вимоги. У тому числі – реструктуризація заборгованості стане підставою для виключення кредиту зі складу уже сформованого на продаж пулу активів.

Нагадаємо, загальний портфель іпотеки фізичних осіб неплатоспроможних банків становить майже 40 тисяч кредитів, заборгованість за якими складає 68 млрд грн. Із них обслуговується лише 5 тисяч іпотечних кредитів, заборгованість за якими не перевищує 2-3 % загальної заборгованості.

Майже 90% договорів номіновані в іноземній валюті. Дельта Банк и банк Надра припадає близько 2/3 усієї заборгованості за іпотечними кредитами фізичних осіб — у межах 44 млрд грн. При цьому майже кожен третій кредит видано у Києві.

Автор:
Роман Мирончук
Редактор стрічки новин Роман Мирончук
Пише на теми: Економіка, фінанси, банки, криптовалюти, інвестиції, технології

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися