Мінфін - Курси валют України

Встановити
3 травня 2018, 11:11

Міжбанк очікує розпродаж валюти

У четвер на міжбанку очікується активний розпродаж валюти, що залучить всіх учасників ринку, бажаючих на цьому заробити: великих покупців (хочуть заощадити на купівлі валюти), спекулянтів, які грають як «в дві сторони», так і «на зниження», самі банки для поповнення своєї валютної позиції та безпосередньо Нацбанк, який вимушений збільшувати ЗВР.

У четвер на межбанке очікується активна розпродаж валют, що залучить всіх учасників ринку, бажаючих на це заробити: великі покупці (хочуть заощадити при купівлі валюти), спекулянтів, які грають як «в дві сторони», так і «на зниження», самих банків, поповн
Фото: pixabay.com

Причиною «аттракциона неслыханной щедрости» стане календарний перекіс попиту та пропозиції валюти через неробочі в Україні 30 квітня і 1 травня. Вчора експортна виручка за ці вихідні в країні була зарахована на рахунки клієнтів і сьогодні 50% від цих коштів вийде на ринок через обов'язковий продаж. Пропозиція буде перевищувати попит і це працює в користь гривні.

Покупцями валюти будуть  великі імпортери і «дочки» іноземних компаній, що проводять  репатриацію дивідендів, а також сам Нацбанк. Підкуплять валюти й ті нерезиденти, що в кінці квітня отримали гривню від погашения ОВДП и поки ще не виводили отримане, вичікуючи оптимально низького курсу.

Все це приведе до зростання статистики на ринку. Ми прогнозуємо збільшення обсягу операцій на міжбанку до 440-470 млн доларів при укладенні 620-670 угод і коридор по долару на сьогоднішніх торгах у межах 26,10-26,20 гривень.

У Нацбанка з'явиться можливість активно поповнювати ЗВР, працюючи як у «тихому» форматі з купівлею надлишку долара через Matching, так і у випадку, коли надлишок перевищить 50 млн доларів і більше - у форматі аукціону. Це не дасть просісти курсу до позначки нижче 26,05-26,10 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 25,80-25,95 і продаж 26,05-26,25 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 25,86-25,95 гривень та продаж 25,98-26,07 гривень.

Щодо тенденцій на торгах за 2 травня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю - подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої опитаних продовжують залишатися позитивними за перспективами гривні, як за офіційним курсом долара, так і за котируваннями на торгах.

Щодо офіційного курсу 76% (учора було більше - 84%) респондентів вважає, що курс долара буде нижче 26,25 гривень. 24% опитаних впевнені в його швидкому поверненні до рівня над 26,26 гривень.

Щодо міжбанківського курсу 87% (у середу було 79%) опитаних вважають, що курс буде істотно нижче 26,25 гривень і лише 13% - очікують його швидкого повернення понад 26,26 гривень.

Прогнози щодо офіційного та ринкового курсу долара на завтра ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram

Автор:
Олексій Козирев
Аналітик Олексій Козирев
Пише на теми: Валюта, цінні папери, інвестиційні проєкти, кредитування, міжнародні валютний та фондовий ринки, фінансові стартапи

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися