Мінфін - Курси валют України

Встановити
2 травня 2018, 11:22

НБУ: Дефіцит поточного рахунку платіжного балансу становив $763 млн

У березні дефіцит поточного рахунку становив $763 млн.

У березні дефіцит поточного рахунку становив $763 млн.
Фото: slovoidilo.ua

Про це йдеться в повідомленні регулятора.

Згідно з даними НБУ, його формування було, перш за все, пов'язане з плановими виплатами по обслуговуванню державного боргу.

З початку року дефіцит поточного рахунку становив $603 млн (у січні-лютому минулого року він становив $357 млн).

Обсяги експорту в березні становили $3,7 млрд і скоротилися на 4,1% в річному вимірі (далі — р/р).

Обсяги імпорту товарів склали $4,4 млрд.

В цілому в січні-березні імпорт товарів і послуг зріс на 10,8% р/р до $15,5 млрд.

У березні чистий приплив капіталу за фінансовим рахунком досяг $686. Його зріст був забезпечений операціями приватного сектора.

«Чисті зовнішні зобов'язання банківського сектора зросли на $231 млн, зокрема в результаті успішного розміщення Укрексімбанком єврооблігацій, деномінованих у гривні. Приплив коштів до реального сектора ($452 млн) був забезпечений переважно зростанням чистої заборгованості за торговими кредитами (на $304 млн)», — заявили в Нацбанку.

У березні зросли обсяги готівкової валюти поза банками — на $70 млн, хоча з початку року навпаки, її обсяг скоротився на $96 млн.

Чистий приплив прямих іноземних інвестицій в березні становив $105 млн і в основному був спрямований до реального сектору.

В цілому за перший квартал приплив становив $296 млн. В цілому за січень-березень 2018 року чистий приплив коштів по фінансовому рахунку становив $329 млн, що майже на $100 млн перевищує минулорічний показник.

У березні зведений платіжний баланс сформований з незначним дефіцитом на рівні $75 млн. За підсумками трьох місяців негативне сальдо склало $272 млн.

«Внаслідок незначного дефіциту зведеного платіжного балансу і виплат по кредитах МВФ міжнародні резерви станом на початок квітня незначно скоротилися до $18,2 млрд або 3,3 місяця імпорту майбутнього періоду», — зазначили в НБУ.

Коментарі - 1

+
0
Peter Sauber
Peter Sauber
2 травня 2018, 13:23
#
Не всю инфу добавили в новость, приходится лезть в первоисточник, чтобы узнать, что же с импортом в марте и экспортом за 3 месяца
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися