Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 квітня 2018, 14:31

Альтернативи депозитам немає — Костянтин Кошеленко

Альтернативні способи збереження заощаджень пов'язані з необхідністю добре розуміти суть фінансових інструментів, а також приділяти управлінню коштами багато часу. Через це банківські депозити залишаються єдиним найбільш доступним і масовим способом зберігання заощаджень.

Таку думку в інтерв'ю газеті «Сегодня» висловив Костянтин Кошеленко, заступник голови Правління Forward Bank.

Як приклад альтернативних інвестицій банкір назвав акції, дорогоцінні метали, нерухомість і валюту.

«Якщо говорити про практичне застосування, то для управління цими інструментами, як правило, потрібні особливі навички та час. Наприклад, з минулого року НБУ видає ліцензії, що дозволяють на суму до 50 тис. доларів США на рік купувати акції закордонних компаній, причому з лютого цього року є можливість купівлі акцій компаній, у яких немає активів в Україні. Це здається вдалою інвестицією, але на відміну від депозитів не дає гарантованої прибутковості, інвестор може розраховувати на одержання своєї частки дивідендів, а також на дохід від продажу акцій у разі зростання їхньої вартості. Враховуючи подібні нюанси і те, що банківська система досить прозора, система гарантування вкладів працює справно, рівень депозитних ставок досить привабливий, я вважаю, що настільки ж простої та зрозумілої альтернативи депозитам сьогодні немає», — пояснив банкір.

Водночас, за словами Кошеленка, активізація кредитування змушує банкірів залучати гривневий ресурс на привабливих умовах. Вкладники все частіше орієнтуються на довші строки банківських вкладів, ставки за якими більш вигідні.

«У квітні ставки у гривні становили приблизно 11–15%. Зокрема, Forward Bank пропонує 14,1% річних. Щодо валюти, то середня прибутковість депозитів — 2–5% (у нас — 3,5%). Я порівнюю ставки в банках, які популярні серед населення. Якщо говорити про динаміку ставок, то у квітні ми спостерігали незначне підвищення по ринку і підняли ставку на 0,5%. На мою думку, у травні ця тенденція збережеться, а влітку традиційно спостерігається затишшя, тому не думаю, що слід очікувати на зростання ставок. Якщо це й відбудеться, то не раніше ніж у серпні», — вважає заступник голови Правління Forward Bank Кошеленко.

Вкладникам, які прагнуть одержати більш високу прибутковість за депозитами, банкір порадив стежити за акційними пропозиціями банків — можна знайти цікаві умови, що будуть вищими за середньоринкові. Кошеленко додав, що через відсутність масового валютного кредитування банки зараз не зацікавлені у вкладах в євро та доларах США, тому ставки за валютними депозитами залишаються низькими.

«Драйвером поновлення кредитування стало насамперед роздрібне кредитування –споживчі кредити, кредитні картки, кредити готівкою. Такі кредити видають виключно у гривні. Тому банки, коли залучають національну валюту, орієнтуються на свої операційні потреби, які дозволяють їм розвивати роздрібне кредитування. Якщо ж говорити про валюту, то ми бачимо, що кредитів у доларі США або євро зараз практично немає. Відповідно, і попит на валютні депозити з боку банкірів нижчий», — пояснив Кошеленко.

ПАТ «Банк Форвард» — український банк, що входить за класифікацією НБУ до групи банків з іноземним капіталом. Бізнес Forward Bank зосереджений у сегменті обслуговування трансакцій і кредитування фізичних осіб. У своїй роботі банк орієнтується на передові інноваційні технології обслуговування у сфері карткових продуктів, дистанційного банкінгу, міжнародних стандартів обслуговування.

Forward Bank входить до групи найбільш надійних фінансових установ, представлених на фінансовому ринку України. Агентство «Стандарт-Рейтинг» включило Forward Bank у десятку найбільш надійних банків України. Forward Bank займає 26 позицію в рейтингу «50 провідних банків України» аналітичної групи «Фінансовий Клуб».

Джерело: Мінфін