Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 квітня 2018, 10:08

Як отримати кредит готівкою за 59 хвилин

В Україні намічається новий бум споживчого кредитування. Причини очевидні: за час кризи накопичився значний відкладений попит на кредити, доходи населення зростають, а банківська система починає знову працювати з прибутком. Фінустанови «ловлять хвилю»: в боротьбі за клієнтів, вони розробляють все нові програми кредитування громадян.

В Україні намічається новий бум споживчого кредитування.
Фото: kremenchug.ua

Одна з головних тенденцій минулого і нинішнього року — масовий вихід банків з пропозиціями кеш-кредитів. Причому чим далі, тим кредитори стають щедрішими. Як змінюється ринок, можна простежити за максимальними сумами кредитів. У 2017 році кредитори були готові позичати фізособам без застави в середньому 100-150 тисяч грн. Зараз, в залежності від фінустанови, планка зросла в 2-3 рази.

Наприклад, в Кредит Дніпрі максимально можна отримати 200 000 грн., в Ідея Банку — 300 000 грн., в Альфа-Банку — до 500 000 грн. Правда, запити українців поки набагато скромніші. За словами самих банкірів, середня сума кеш-кредиту зараз становить близько 50 000 грн.

Інтерес банків до цього сегменту цілком виправданий. Кредитування корпоративних клієнтів відновлюється слабо через високі ризики. Парламент так і не прийняв пакет законів про захист прав кредиторів, тому банкіри вибирають позичальників дуже обережно. Інших варіантів для заробітку у фінустанов не так вже й багато. Більшість із них вважає за краще вкладати вільні гроші в ОВДП або депозитні сертифікати Нацбанку. Такі безризикові інструменти забезпечують їм близько 17-18% річних.

На споживчих кредитах фінансисти можуть заробити значно більше. За даними НБУ, середня ставка за такими позиками становить близько 30%. Однак з урахуванням страховок і комісій, позичальники платять набагато більше. Реальна вартість позики може досягати 80-95% річних.

Вічне очікування

Оперативність банку — один з критеріїв, яким все більше приділяють увагу клієнти, звертаючись по позику. Кредитні картки, наприклад, вже давно можна оформляти онлайн і отримувати з доставкою кур'єром або мобільним банкіром. Кредити готівкою в цьому програють — їх отримання може розтягуватися надовго і, як і раніше, в більшості випадків вимагає візиту позичальника до відділення.

Хоча багато банків стверджують, що готові оформляти кредити онлайн. Але на практиці з'ясовується, що мова йде лише про прийом заявок на видачу позики. Отримати ж готівку можна тільки в відділенні. Більше того, як показує практика, навіть оператори контакт-центрів не можуть толком розповісти про умови видачі позики. Щоб отримати інформацію про кредит, необхідно зустрітися зі співробітником.

Перший крок — візит до відділення, щоб надати пакет необхідних документів. Якщо всі папери в порядку, оформляється заявка на кредит. Після цього позичальник повинен набратися терпіння і чекати, поки кредитор перевірить інформацію про нього (в тому числі, обдзвонити знайомих, співробітників і т.д.) і схвалить видачу позики. Якщо клієнт підходить за всіма параметрами, йому передзвонюють з відповідним повідомленням і просять повторно прийти в банк для підписання договору. Тобто, щоб отримати кредит, необхідно двічі ходити у відділення.

Деякі банки дозволяють оформляти заявку через контакт-центр. Але в будь-якому випадку доведеться чекати більше доби і в кінцевому підсумку йти до відділення за грошима. На цьому тлі досить нестандартно виглядає пропозиція від Альфа- Банку — «Отримай кредит за 59 хвилин. Якщо встигнемо — знижка 20%». «Мінфін» вирішив перевірити, чи справді це так.

Тест. Оформити кредит в Альфа-Банку

Кредит готівкою до 75 000 грн в Альфа-Банку можна отримати, маючи в наявності всього два документи — паспорт та ідентифікаційний код. Також оформити кредит можуть власники ID паспорта. Їм також доведеться надати виписку з Демографічного реєстру, де вказана реєстрація позичальника.

Щоб не «висіти» довго на телефоні і не диктувати особисті дані, «Мінфін» ткнув пальцем в карту і знайшов перше-ліпше відділення Альфа-Банку. Туди ми і вирушили, щоб подати заявку на кредит готівкою.

Перше питання — коли починається відлік 59 хвилин, відведених на видачу кредиту? Менеджер пояснив, що годинник починає «цокати» з того моменту, коли позичальник погодиться на оформлення заявки. Час, витрачений на консультацію про умови позики — в них не входить. Тому, перш ніж включити таймер, ми дізналися про умови кредиту. Вони досить стандартні: до 75 000 грн банк видає тільки за паспортом та ІПН. Для отримання більшої суми — від 75 000 грн до 100 000 грн — доведеться принести ще довідку про доходи за останні 6 місяців або виписку з пенсійного фонду (для пенсіонерів), або виписку про рух коштів по зарплатній картці Альфа-Банку.

Оформлення кредиту понад 100 000 грн потребуватиме більше папірців. Наприклад, банк зажадає копію трудової книжки та документи, що підтверджують, що у позичальника у власності є майно (квартира, земельна ділянка, авто тощо).

У відділенні розповіли, що позичальники рідко приходять по велику суму (максимальний ліміт в банку — півмільйона гривень). В основному всі укладаються до 100 000 грн.

Термін кредитування: 4 роки для нових клієнтів, 5 років — для існуючих клієнтів банку. Наприклад, ТАСкомбанк і Ідея також видають кредит готівкою на термін до 5 років. Кредит Дніпро — до 3 років.

Що стосується базової процентної ставки, вона визначається в індивідуальному порядку. Як і в інших фінустановах, її в розмір може бути дуже низьким — на рівні 14%, а за індивідуальними пропозиціями для існуючих клієнтів і зовсім 0,001%. Але це зовсім не означає, що позика буде дешевою. Не варто забувати, що крім відсоткової ставки за такими кредитами банк може вводити щомісячні комісії і страховки.

До речі, страховка при отриманні кредиту готівкою в Альфа-Банку справа добровільна. Можна відмовитися при оформленні заявки. Розмір страхового тарифу визначається в індивідуальному порядку. На його розрахунок може впливати кілька чинників: сума і термін кредиту, чи був позичальник клієнтом Альфа-Банку, офіційний дохід і т.д.

У підсумку кредит виходить не таким вже дешевим: якщо, наприклад, брати 50 000 грн на 1 рік, то повернути банку доведеться 69 390 грн., а по кредиту на 4 роки повернути банку доведеться майже в три рази більше суми позики — 128 141 грн. Подібна ситуація не тільки в Альфа-Банку. У всіх гравців ринку кеш кредитів позики досить дорогі. Адже банки позичають гроші без застави, а це істотно підвищує ризики.

Правда, менеджер банку розповіла, що середній термін кредиту готівкою становить 24 місяці. При цьому більшість позичальників погашають борг швидше — за 18-20 місяців.

Після того, як менеджер Альфа-Банку розповів про умови, і клієнт на них погодився, починається оформлення заявки на кредит готівкою і відлік тих самих славнозвісних 59 хвилин. Дедлайн настає в той момент, коли банк виносить рішення щодо кредиту.

Сам процес досить стандартний. Менеджер запитує особисті та паспортні дані, місце роботи та стаж, номери контактних осіб, суми щомісячних доходів/витрат і т.д. В цей же час один зі співробітників банку може зателефонувати зазначеним особам, щоб підтвердити інформацію, яку вказав позичальник. На все це банк обіцяє витратити менше години.

Якщо кредит схвалений, «лічильник» зупиняється і клієнту видають кредитну картку «Максимальна Готівка», на яку протягом 5-15 хвилин зараховуються гроші. З цього «пластику» немає комісії за зняття готівки в усьому світі і перекази, тому про додаткові витрати турбуватися не потрібно.

Відразу скажемо, що знижку на кредит «Мінфін» не отримав, оскільки вся процедура оформлення і схвалення позики зайняла не більше 35 хвилин. Гроші на картку також прийшли швидко — хвилин через 10-15.

Після схвалення заявки та видачі картки, менеджер попередив, що погашати кредит необхідно за вказаними реквізитами, при цьому можна скористатися сервісом «Альфа Погашення».

Тут варто відзначити важливий момент — швидкість зарахування грошей при погашенні кредиту. Залежно від каналу погашення гроші можуть йти від декількох хвилин до 3-5 днів. Швидкість залежить від каналу. В інтернет-банкінгу, мобільному банку «Альфа-Мобайл Україна» і сервісі «Альфа-Погашення» — це відбувається миттєво, а ось переказ через «Укрпошту» може йти до 3-5 днів! Тому вносити платежі по кредиту варто завчасно.

Брати чи ні

Кредити в Україні дуже дорогі. Це стосується всіх без винятку банків. Подібна ситуація зумовлена ​​багатьма факторами: недостатнім захистом прав кредитора, вартістю фондування, витратами на відділення і персонал. У цьому Альфа-Банк нічим не відрізняється від інших українських фінустанов.

У чому він точно відрізняється, так це швидкістю видачі грошей. Наш кредит готівкою під час тест-драйву був схвалений і виданий менше ніж за 45 хвилин, що поки є рекордом на банківському ринку. Інші банки за 1 годину поки тільки приймають рішення щодо кредиту.

Хочеться вірити, що нова технологія Альфа-Банку полегшить життя не тільки його клієнтам. Слідом за першим оперативним кредитором доведеться прискорюватися і його конкурентам, а від цього виграють всі позичальники.

Автор:
Роман Мирончук
Редактор стрічки новин Роман Мирончук
Пише на теми: Економіка, фінанси, банки, криптовалюти, інвестиції, технології

Коментарі - 5

+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
27 квітня 2018, 11:49
#
«Кредит наличными до 75 000 грн можно получить, имея в наличии всего два документа – паспорт и идентификационный код. Также оформить кредит могут владельцы ID паспорта. Им также придется предоставить выписку из Демографического реестра, где указана регистрация заемщика.»

«Сам процесс довольно стандартный. Менеджер спрашивает личные и паспортные данные, место работы и стаж, номера контактных лиц, суммы ежемесячных доходов/расходов и т.д. В это же время один из сотрудников банка может позвонить, указанным лицам, чтобы подтвердить информацию, которую указал заемщик.»

Оказывается одна цитируемая информация полностью противоречит другой цитируемой информации…

И вторая цитата полностью противоречит правилам финмониторинга — получение неподтверждённой информации из неустановленных источников.

Но ведь это проплаченная реклама от Альфа-банка…

«Здесь стоит отметить важный момент – скорость зачисления денег при погашении кредита. В зависимости от канала погашения деньги могут идти от нескольких минут до 3-5 дней

Очень надеюсь, что сотрудник Минфина, взявший кредит в Альфа-банка честно и беспристрастно через пол-годика выложит на сайте свой мини-отчёт о впечатлениях от разрекламированного Альфа-банка, особенно в части быстрого и бесплатного погашения кредита, взятого за 59 минут.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
27 квітня 2018, 13:09
#
Сотрудник который писал эту статью, не совсем осведомлен нынешними темпами погашения кредита и скорости.
Бред рассказывать о 3-5 дней, может только Ощад в кассе. Погашения обычно идет очень быстро ч/з терминалы, и прочие ресурсы, в т.ч. через приложение. Истории по погашении 1-5 дней, это как и в любом банке, если заплатите в левом банке и они будут так долго перечислять.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
27 квітня 2018, 18:15
#
К чему этот беспредметный спор — откройте описание вариантов погашения на сайте Альфа-банка и сами прочитайте — деньги реально зачисляются или на следующий банковский день или в течении трёх банковских дней.
А то что приходит смс-ка о моментальном зачислении — это для лохов и бестолковых банкиров…
+
0
Ptashechka
Ptashechka
11 грудня 2019, 10:51
#
Я вже 4 години чекаю. Заявка на верифікації. Про які 45 хвилин ви тут написали???
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
11 грудня 2019, 11:17
#
Должны дать скидку на Кредит, 50% от переплаты. Требуйте!
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися