Мінфін - Курси валют України

Встановити
26 квітня 2018, 11:07

Валютний ринок: що врятує сьогодні гривню

У четвер на валютному міжбанку ситуація може дещо змінитися. Торги, стартували з віртуальних вчорашніх 26,24 / 26,265 гривень, але вже в перші 10 хвилин сесії котирування вийшли на «живі» цифри 26,23 / 26,27.

У четвер на валютному міжбанку ситуація може дещо змінитися.
Фото: korrespondent.net

Основними факторами, що впливають сьогодні на поведінку учасників ринку будуть:

1) Продовження зростання попиту на валюту з боку великих покупців і наближення кінця місяця. Основні гравці міжбанку дещо «налякані і спантеличені» новими прогнозами по курсу до 30 гривень з боку наших чиновників уряду, а клієнти імпортери палива — нестабільністю цін на світових ринках на енергоносії. Крім цього, залишається всього два робочих дня перед довготривалими чотириденними вихідними і перед звітною датою. Тому всі компанії поспішають сплатити свої контракти, що збільшує попит на валюту;

2) Вливання в банківську систему нової порції гривневої ліквідності за рахунок перерахування клієнтам відшкодувань ПДВ, а також за рахунок погашення чергової порції ОВДП (майже 60% з яких купували іноземці). Коррахунки банків на ранок четверга зросли майже на 2,98 млрд гривень і досягли 46,56 млрд. Це з одного боку — дає можливість спекулянтам активно розгойдувати курс, а з іншого боку — власники валюти розраховують продатися подорожче у разі, якщо іноземці будуть виводити зароблене на ОВДП і активно почнуть скуповувати валюту.

Поки основна частина з перерахованих вище факторів психологічно працює проти гривні, але очікується вихід декількох крупних продавців за рахунок ситуативного інтересу до продажу валюти, що може підтримати нацвалюту.

Вчорашня заява НБУ про можливість щоденного викупу до 10 млн доларів для поповнення ЗВР поки не сильно «вразила» учасників ринку, тому що безліч застережень умов цього процесу і відсутність конкретних зобов'язань з боку регулятора за таким викупом надає цьому документу більше декларативний характер. Що насправді буде робити Нацбанк — вказуватимуть лише його конкретні угоди з банками на торгах як в публічному форматі аукціону, так і у всіх видах менш публічних інтервенцій.

«Мінфін» прогнозує на сьогодні курс долара в межах коридору 26,20-26,30 гривень при здійсненні до 610 угод на суму до 350 млн доларів.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 25,95-26,08 і продаж 26,09-26,35 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 25,95-26,03 гривень та продаж 26,08-26,15 гривень.

Про тенденції на торгах за 25 квітня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю — подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої опитаних продовжують залишатися позитивними по перспективам гривні як за офіційним курсом долара, так і по котируваннях міжбанку, але оптимізм респондентів знизився.

За офіційним курсом 57% (вчора було 83%) респондентів вважають, що долар буде нижче 26,25 гривень. 43% опитаних поки впевнені в його довгостроковому поверненні до рівня понад 26,26 гривень.

За міжбанківським курсом 63% (в середу таких було 72%) опитаних вважають, що курс опуститься нижче 26,25 гривень. 37% — очікують його довгострокового закріплення вище 26,26 гривень.

Прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара на завтра ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram

Коментарі - 7

+
+13
AleksandrBank
AleksandrBank
26 квітня 2018, 11:27
#
Конец месяца также приближает и расчеты в гривне по контрагентам, ЗП и прочее. Как никак 4 дня выходных.
Плюс мало тех кто на конце месяца за 2 дня будет в ажиотаже скупать, это все на пользу.

Минусы, конечно, выходы ОВГЗ обратно, и также НДС.

Утром шаткое равновесие, оно может сохранится. Наличный валяй, там роста не будет.
https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/115509/
+
0
yarg
yarg
26 квітня 2018, 12:28
#
Редакторы, дайте автору заголовков успокоительное. Когда колебания на рынке в пределах 5 копеек, а всю неделю заголовки «Что может спасти гривну ????» и т.п. — это уже смешно.
+
0
Григорий П
Григорий П
26 квітня 2018, 13:11
#
«Пока основная часть из перечисленных выше факторов психологически работает против гривны, но ожидается выход нескольких крупных продавцов» — это слухи или конкретная инфа. Если конкретная, тогда указывать каких продавцов и откуда такое мнение
+
0
yarg
yarg
26 квітня 2018, 13:20
#
Т.е. остальные «факты» подтверждения не требуют? типа « Продолжение роста спроса на валюту со стороны крупных покупателей». Каких покупателей? откуда они появились? суммы, названия… или вот «Основные игроки межбанка несколько «напуганы и озадачены» новыми прогнозами по курсу до 30 гривен со стороны наших чиновников» — кто-то верит что казначеев, переживших Крым и Рим, напугали фейковые прогнозы невнятных чиновников? причем уже сотые только в этом году… ну лажа же…
+
0
kozyrev
kozyrev
26 квітня 2018, 13:42
#
Казначеев это не пугает, а вот клиентов точно насторожило в очередной раз. Хотя лажать наши чиновники любят.
+
0
kozyrev
kozyrev
26 квітня 2018, 13:41
#
Кто ж Вам назовет конктретных продавцов, есть понятие коммерческая и банковская тайна. Но то, что Минфин что-то знает — точно, рынок заливают потихонечку валютой и это не мелкие ребята.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
26 квітня 2018, 13:51
#
Как и говорил, окончание недели делает свое, мало кто отложил покупку валюты на конец месяца, все это сделали до среды, кто еще ранее. Потому пока выплаты по ОВГЗ и НДС — не космические, межбанк успокаивается, наличный идет в низ на фоне ситуации на межбанке и на наличном больше сдают валюты
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися