Мінфін - Курси валют України

Встановити
25 квітня 2018, 9:21

В Україні хочуть ввести нові правила прописки

Офіс реформи адміністративних послуг оприлюднив нову редакцію проекту закону «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», згідно з якою пропонується ввести нові правила прописки в Україні.

Офіс реформи адміністративних послуг оприлюднив нову редакцію проекту закону «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», згідно з якою пропонується ввести нові правила прописки в Україні.
Фото: donbass.uа

Про це пише Дело з посиланням на повідомлення МЕРТ.

«Мінекономрозвитку звертає увагу представників ЗМІ, що цей законопроект є ініціативою експертної групи, яку очолює Офіс реформи адміністративних послуг і не є урядовим законопроектом. У той же час, очікується, що проект закону спростить взаємодію громадян з органами державної влади», — йдеться в повідомленні.

У МЕРТ уточнили, що станом на сьогоднішній день в Україні люди повинні зареєструвати своє місце проживання протягом 30 календарних днів після зняття з реєстрації місця проживання та прибуття на нове місце проживання.

«За підрахунками Офісу реформи адміністративних послуг, більше 10 млн українців не можуть скористатися послугою реєстрації через обтяжливі процедури. Більше 63% дітей проживають без „прописки“.

Крім того, громадяни змушені звертатися за послугами посередників.

Зазначені незручності і зловживання викликані чинним регулюванням, яке полягає в тому, що реєстрація місця проживання здійснюється не в зв'язку з проживанням в ньому, а на підставі документа, який дає право проживання, або на підставі згоди власника житла. Тобто власник житла, маючи певний інтерес, може дати згоду на „прописку“ необмеженій кількості осіб, які фактично не будуть проживати в цьому житлі», — відзначають в міністерстві.

У МЕРТ нагадали, що Кабмін в минулому році затвердив Стратегію державної міграційної політики України, згідно з якою повинна бути введена електронна реєстрація місця проживання без відвідування органу влади.

У зв'язку з цим Офісом реформи адміністративних послуг, що працює над спрощенням надання 15 найпопулярніших адміністративних послуг, був розроблений проект закону, який передбачає такі зміни:

— для реєстрації місця проживання (отримання «прописки») досить подати онлайн або особисто тільки 1 документ — декларацію (зараз необхідні 4-5 документів і особиста присутність);

— реєстрація здійснюється в момент звернення (зараз — 1 день за законом, на практиці — від 15 хвилин до 10 днів);

— скасовується необхідність подачі довідок, що підтверджують місце проживання, і про склад сім'ї; всі органи, які мають право знати про місце проживання, отримають інформацію з Єдиної інформаційної системи;

— скасовується внесення відомостей до паспорта як обов'язкова умова реєстрації — поставити від мітку («штамп») можна буде за бажанням особи;

— власники (інші розпорядники) житла, батьки, органи опіки інформуються про реєстрацію.

Проект закону не передбачає штрафів за проживання не за місцем реєстрації. Проект закону передбачає штраф у розмірі 1700 грн. за подання неправдивих відомостей з метою реєстрації місця проживання (тобто за бажання зареєструватися там, де особа фактично не проживає).

Проект закону також передбачає штраф у розмірі 340-850 грн. за проживання громадян без реєстрації більше 90 календарних днів після зняття з попереднього місця реєстрації.

У відомстві уточнили, що проект закону також передбачає низку випадків, коли органи реєстрації можуть перевіряти відповідність задекларованого і фактичного місця проживання.

«Очікується, що частота перевірок не буде перевищувати 0,32% від кількості реєстрацій. У той же час, Офіс реформи адміністративних послуг закликає до громадського обговорення проекту закону», — підсумували в міністерстві.

Коментарі - 8

+
+45
m0ps
m0ps
25 квітня 2018, 9:33
#
Ахринеть… Исходя из того что написано выше, получается что они предлагают что бы прописаться можно было без согласия владельца? Его просто проинформируют что у вас кто-то прописался и все %) Надо читать оригинал, что бы понимать о чем конкретно идет речь.
+
0
brigadirius
brigadirius
25 квітня 2018, 11:24
#
А потом ещё владелец жилья получит большой сюрпрайз в платёжках за комуналку за виртуальных прописаных жильцов. В Москве похожие случаи бывают, когда ничего не подозревающему пенсионеру приходят платежи за несколько сотен гастарбайтеров которых прописали у него в квартире.
+
0
Denys Lebed
Denys Lebed
26 квітня 2018, 8:26
#
Вы не напомните, какие комунальные услуги у нас до сих пор насчитываются по количеству прописаных людей? Обслуживание домов считается по метражу, отопление — по счетчику либо по метражу, вода и электричество — по счетчикам. Кому какое дело, сколько человек прописано в квартире?
+
+15
DiGek
DiGek
26 квітня 2018, 12:25
#
Интересно, как бы Денис прореагировал, если бы к нему кого-то онлайн прописали:-)
+
0
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
27 квітня 2018, 16:46
#
Сміття так рахується
+
0
Ігор Петров
Ігор Петров
30 травня 2018, 17:17
#
Газ, если нет счетчика. На воду у кое-кого ещё не стоят.
А самый злободневный вопрос — субсидия.
А военный учёт?
Вывод- рановато вводить
+
0
Denys Lebed
Denys Lebed
26 квітня 2018, 8:28
#
Да, только слово «прописка» тут использовано неуместно. У нас больше двадцати лет нет прописки, а есть регистрация места проживания. Вас, как владельца, в принципе, совершенно не должно волновать, что кто-то считает, будто живет в вашей квартире. В крайнем случае, этот человек заплатит штраф в 1700грн, если соврал и не живет у вас.
А советские пережитки вроде невозможности продать квартиру, если там прописаны дети, должны уйти в прошлое.
+
+15
brigadirius
brigadirius
26 квітня 2018, 12:59
#
Насчёт расчёта услуг. То не у всех ещё стоят счётчики и расчёт проводится от количества зарегистрированных людей. Был в Крыму в 2013 году случай когда один бывший зек без ведома хозяев сумел получить прописку. Потом где то совершил разбой. Беркутята ночью пришли на задержание и не долго думая забросали ничего не подозревающих жильцов гранатами. Хозяину оторвало кисть руки. Остался инвалидом. Но этот пример самый крайний случай. А вот разборки с коллекторами это массово. Я имею недвижимость в общежитии. Так нету такого дня чтобы в парадное не ломились коллекторы. На 20 блоков (квартир) прописаны ещё несколько сотен виртуалов наполучавших кредиты.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися