Мінфін - Курси валют України

Встановити
20 квітня 2018, 11:19

Курс в п'ятницю: заручник інтересів великих гравців

У п'ятницю на валютних торгах головними факторами, що впливають на курс будуть:

У п'ятницю на валютних торгах головними факторами, що впливають на курс будуть:1) бюджетні розрахунки клієнтів;2) обсяги відшкодування ПДВ, які перерахує сьогодні Держказначейство на рахунки клієнтів;3) стан ліквідності в банківській системі і в
Фото: pixabay.com

1) бюджетні розрахунки клієнтів;

2) обсяги відшкодування ПДВ, які перерахує сьогодні Держказначейство на рахунки клієнтів;

3) стан ліквідності в банківській системі та вихід/невихід НБУ з валютними інтервенціями у разі великих перекосів попиту і пропозиції.

Як і раніше,  психологічно на курс впливає наближення термінів погашення великих обсягів короткострокових ОВДП, значну частину з яких купили нерезиденти. Якщо вони почнуть купувати на ці виплати валюту - курс може підрости, чого з надією чекають експортери, які не квапляться продавати валюту вище обов'язкових продажів. Розраховують на розкачку курсу найближчим часом і спекулянти, яким вже порядком набридло працювати тільки «в дві сторони» і вони горять бажанням зіграти «на підвищення».

За нашими даними, вчора не було значних перерахувань коштів з рахунків Держказначейства на рахунки клієнтів у вигляді відшкодування ПДВ і тому ймовірність «викиду» цих сум сьогодні та в понеділок зростає. Поки ж на ранок п'ятниці коррахунки банків знаходяться на рівні 52,8 млрд, чого і так досить для спекулятивного тиску на курс.

Якщо котирування долара на торгах перевищать позначку вище 26,30 гривень, то дуже вірогідний вихід НБУ з продажем через Matching. Якщо ж курс просяде нижче 26,10 гривень (що можливо при великих продажах в дні бюджетних проплат) - чекаємо регулятор на торгах з викупом надлишку валюти. Форма (через Matching або аукціон) буде залежати від обсягу надлишку: при сумах до 10-20 млн доларів буде «анонімний» формат через Matching, при 30 млн і вище - в публічному режимі аукціону.

Курс долара буде перебувати в межах коридору 26,15-26,30 гривень. За нашими прогнозами обсяги операцій складуть до 440-480 млн доларів при укладенні до 570-660 угод. Основний тренд на торгах сформують дії і курсові інтереси найбільших гравців.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 25,80-26,07 і продаж 26,15-26,33 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 25,80-26,02 гривень та продаж 26,10-26,16 гривень.

Про тенденції на торгах за 19 квітня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю - подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Оскільки в останні дні котирування долара постійно росли, ми встановили основний поріг нашого опитування на рівні 26,25 гривень.За офіційним і міжбанківським курсом настрої респондентів щодо перспектив гривні в найближчі дні залишаються в міру позитивними для нацвалюти:

За офіційним курсом 66% респондентів вважають, що долар буде нижче 26,25 гривень. 34% опитаних поки впевнені в його швидкому поверненні до рівня понад 26,26 гривень.

За міжбанківським курсом 70% респондентів вважають, що доллар опуститься нижче 26,25 гривень. 30% - очікують його довгострокового закріплення вище 26,26 гривень.

Прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара на завтра ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram

Коментарі - 1

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
20 квітня 2018, 11:45
#
Как я с утра писал, сегодня действительно может быть более спокойный день чем вчера. Мало будет тех кто захочет купить валюту, а больше чем — кому продать для рассчетом.

Потому курс с утра слегка идет в низ. Не критично конечно. Наличный также успокоится, в среднем 26,05-26,10.
https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/115509/

По идее к конку дня закончим с минусом. т.е. укрепление гривны.

Остатки слегка подупали, потому гривне — быть :)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися