Мінфін - Курси валют України

Встановити
6 квітня 2018, 18:31

Курс на вихідні: як будуть заробляти обмінки

Попереду три святкових пасхальних вихідних. Саме вони й допоможуть гривні.

Прогноз готівкового ринку на 7-9 квітняЦей тиждень виявився досить вдалим для гривні як на безготівковому, так і на готівковому валютному ринку.
Фото: Анатолий Бойко для Сегодня

Прогноз готівкового ринку на 7-9 квітня

Цей тиждень виявився досить вдалим для гривні як на безготівковому, так і на готівковому валютному ринку. Долар впав на міжбанку майже на 22 копійки з 26,20/26,24 грн на ранок понеділка до 25,98/26,02 до кінця п'ятниці.

Нацбанк не тільки активно поповнив ЗВР, скуповуючи валюту у понеділок, четвер і п'ятницю через «анонімні» інтервенції в системі Matching і публічні аукціони. Але й заробив на цьому, купивши у понеділок через запити кращого курсу близько $25 млн за ціною 26,16- 26,19 грн й продавши з них близько $10 млн у вівторок по 26,35 через Matching.

Всього за тиждень в «відкритому» форматі аукціонів НБУ поповнив резерви на $100,7 млн ​​і крім цього був ще дуже активний в купівлі/продажу долара через Matching.

Основних причин зміцнення гривні було три:

  1. Надлишок пропозиції валюти через вихідний понеділок 2 квітня в іноземних банках (католицький Великдень). Через нестикування днів роботи вітчизняних та закордонних банків, зарахування виручки українським експортерам пройшло тільки третього квітня, а перекоси попиту та пропозиції валюти спостерігалися всі дні тижня;
  2. Активність продавців валюти (особливо аграріїв перед посівною) в зв'язку з наближенням Великоденних вихідних на фоні низького попиту імпортерів. Небагато компаній-імпортерів хотіли закривати свої угоди на побоюваннях «зависнути» з розрахунками або товарами на тривалі свята;
  3. Низький попит на валюту на готівковому ринку на фоні збільшення її здачі населенням перед святами, що в поєднанні з падінням котирувань на міжбанку призвело до зміцнення гривні і психологічного настрою ринку на подальше падіння курсу.

Причому, саме підтримка Нацбанком долара за рахунок викупу надлишків валюти на ринку, дозволила утриматися котируванням вище рівня в 26 грн. У четвер і п'ятницю котирування пробивали цей рівень, але викуп долара Нацбанком за ціною відсікання аукціону — не вище 26,05 грн - утримав у підсумку курс вище позначки в 26 грн.

Поки ситуація явно на користь гривні як мінімум до середини наступного короткого робочого тижня. Фінансисти будуть враховувати цю динаміку при виставленні курсів в обмінниках на 7-9 квітня.

Усі три дні вихідних обмінки працюватимуть в режимі «з обороту», намагаючись занижувати курс прийому з оглядкою на потенційне зниження котирувань міжбанку на наступному тижні.

Оперативно реагувати на зміну ситуації на міжнародних ринках власникам обмінників прийдеться за євро та рублю у понеділок — неробочий в Україні і робочий в ЄС і США. Якщо в цей день котирування на міжнародних ринках будуть активно змінюватися — фінансисти будуть реагувати на це зміною цінників в своїх пунктах обміну валют.

Курси валют в ці вихідні

Котируванняготівкового долара будуть в межах: прийом 25,85-25,95 грн, продаж 26,10-26,15 грн. Обмінники будуть працювати в режимі «з обороту» зі спредом в межах до 20 копійок.

Котирування євро. На 17:00 за Києвом 6 квітня крос-курс пари євро/долар знаходився біля рівня 1,2265 $/€. Виходячи з прогнозованого нами на вихідні курсу готівкового долара щодо гривні, обмінники в цей період виставлять котирування євро в межах: прийом 31,705-31,828 грн та продаж 32,011 — 32,073 грн.

Розраховані «Мінфіном» курси можуть бути ще скориговані в межах плюс-мінус до 15 копійок на євро в залежності від індивідуальних завдань конкретних пунктів обміну валюти.

Після початку митних війн між США та Китаєм, заручниками цього конфлікту стали всі провідні валюти світу, в тому числі і євро. Тому в понеділок (вихідний в Україні) і робочий для світових фінансових майданчиків — ми не виключаємо необхідності додаткових коригувань курсу євровалюти в обмінниках в залежності від ситуації на світових ринках.

Котирування по російському рублю. Фінансисти працюватимуть по рублю тільки в режимі «з обороту» — без особливої ​​гри «на пониження» або «на підвищення».

Котирування на вихідні будуть наступними: прийом за 1 рубль в межах коридору 0,447-0,449 грн і продаж 0,451-0,452 грн.

Розраховані «Мінфіном» котирування можуть ще мати відхилення (до плюс-мінус 0,001-0,004 гривень на рублі) — в залежності від завдань, що стоять перед тими чи іншими точками обміну валюти.

При серйозних змінах співвідношення пар євро/долар і долар/рубль у неробочий в Україні понеділок — фінансисти будуть оперативно коригувати курси готівкового рубля в обмінниках, але продовжувати працювати тільки «з обороту».

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися