Мінфін - Курси валют України

Встановити
3 квітня 2018, 8:43

Держбюджет пішов у мінус на 9,5 млрд грн

У лютому 2018 року державний бюджет виконано з дефіцитом 9,5 млрд грн передусім унаслідок помірного зростання доходів.

У лютому 2018 року державний бюджет виконано з дефіцитом 9,5 млрд грн передусім унаслідок помірного зростання доходів.
Фото: from-ua.com

Про це йдеться у макроекономічному і монетарному огляді Національного банку України.

«Попри квартальну сплату податків та сприятливу базу порівняння, доходи державного бюджету збільшилися лише на 7%. Зростання очікувано було забезпечене збільшенням податкових надходжень (на 8,3%), зокрема від ПДВ (зросли на 62,7% після зниження на 16,3% у січні)», — йдеться у звіті.

Як зазначається, високими темпами тривало зростання надходжень від ПДФО на тлі подальшого збільшення номінальної заробітної плати. Однак уповільнилося зростання податків на міжнародну торгівлю під впливом зміцнення гривні та певного пригальмування нарощування імпорту в лютому.

Крім цього, скоротилися обсяги надходжень від ППП (через зміни в адмініструванні) та акцизного податку (зокрема на тлі суттєвого зменшення виробництва тютюнових виробів на початку року). Також зменшилися неподаткові надходження.

Незважаючи на відчутне зростання видатків державного бюджету в лютому порівняно із січнем (на 41.5% м/м), у річному вимірі вони скоротилися (на 2%). Зниження зумовлене головним чином зменшенням обсягів поточних трансфертів, видатків на соціальне забезпечення та обслуговування боргу. Це переважило подальше суттєве зростання видатків на оплату праці, використання товарів та послуг, а також капітальних витрат.

Зменшення офіційних трансфертів у лютому зумовило зниження доходів місцевих бюджетів (на 3%). Водночас місцеві бюджети виконано з додатним сальдо (4,2 млрд грн) завдяки помірному зростанню видатків (3,9%).

Зведений бюджет у лютому виконано з дефіцитом (5,2 млрд грн), однак за підсумками двох місяців збереглося додатне кумулятивне сальдо (15,3 млрд грн) завдяки профіциту місцевих бюджетів.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися