Мінфін - Курси валют України

Встановити
2 квітня 2018, 9:41

В Україні хочуть змінити систему оподаткування доходів фізосіб

В Україні може змінитися система оподаткування доходів фізосіб (ПДФО) — в Раду поданий законопроект про те, щоб люди платили податок самостійно, як це роблять в Європі, а не як зараз, коли роботодавець автоматично утримує ПДФО з зарплати співробітника і перераховує державі.

В Україні може змінитися система оподаткування доходів фізосіб (ПДФО) — в Раду поданий законопроект про те, щоб люди платили податок самостійно, як це роблять в Європі, а не як зараз, коли роботодавець автоматично утримує ПДФО з зарплати співробітника і п
Фото: vilne.org.ua

Економісти побоюються, що це призведе до різкого скорочення надходжень до бюджету і говорять про необхідність застосування жорстких заходів до неплатників, пише «Сегодня».

Перше: податки з зарплати працівник повинен платити самостійно, а не отримуючи «чисту» зарплату від роботодавця, як зараз. За бажанням працівник може укласти з роботодавцем договір про зняття податків (тобто для працівника нічого не зміниться), але це буде його право, а не обов'язок.

Друге: депутати хочуть об'єднати ПДФО з Єдиним соцвнеском (ЄСВ), зменшивши загальний відсоток нарахувань на зарплату з нинішніх 40% до 25%. Роботодавець буде платити ЄСВ не 22%, як зараз, а 15%, а працівник — не 18%, а 10%. Нагадаємо, ЄСВ — це витрати роботодавця, тому «брудна» зарплата має зрости на 7%.

І третє: ПДФО (10%) повинен надходити в бюджет громади, де фактично живе і працює працівник. Недобір грошей в казну, на думку авторів, буде компенсований за рахунок вибілення зарплат.

«Міжнародні дослідження показують, що люди перестають ухилятися від оподаткування тільки тоді, коли їх витрати на ухилення перевищують третину від того, що вони повинні заплатити. При навантаженні в 25% вихід з тіні стає реальним», — вважає Оксана Продан, один з авторів документа.

На думку експертів, запропоновані нововведення мають як плюси, так і мінуси.

«Зниження податкового навантаження піде на користь як бізнесу, так і працівникам, яким стане простіше отримати після подачі щорічної декларації компенсацію від податкової, наприклад якщо гроші були витрачені на освіту дітей, — говорить виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко. — Але в України немає вже запасу міцності на те, щоб компенсувати тимчасове зниження надходжень до бюджету, поки буде йти вибілювання зарплат, як було два роки тому, коли ЄСВ знизили з 37% до 22%. А значить, дефіцит Пенсійного фонда збільшиться ще на 20-30 млрд грн, перекрити який з держбюджету буде малореально». Експерти кажуть, що потрібні жорсткі заходи по відношенню до тих, хто не платить податки, причому частина заходів повинна працювати автоматично.

Це може бути заборона виїзду за кордон, накладення співробітниками ДФС арешту на майно (нерухомість, автомобіль), поки не будуть погашені борги по податках, а також штрафи і пеня.

Всі ці дані є в держреєстрах, до яких ДФС має доступ.

Коментарі - 11

+
+46
1On
1On
2 квітня 2018, 9:55
#
Даю добро, пусть принимают.
Намек на эмиссию 30 млрд грн в случае принятия законопроекта услышан.
+
+28
Strain
Strain
2 квітня 2018, 10:01
#
«пока будет идти выбеливание зарплат, как было два года назад, когда ЕСВ снизили с 37% до 22%.»

Припоминаю я статью на Минфине спустя пол года после данного снижения. Тема была приблизительно такая «Ожидаемого эффекта от снижения ЕСВ не произошло»

Или за последний год что то изменилось? По своему опыту скажу — все осталось как и раньше.
+
+12
1On
1On
2 квітня 2018, 16:42
#
Почему же, на предприятиях с «белой» з/п в то время пошло массовое перераспределение по ФОТ в пользу работника. Прирост денег «на руки» составил от 11 до 15%.
Т.е. для предприятий общий ФОТ не изменился, а работникам стало чуть больше капать.
+
0
Виталий Иванов
Виталий Иванов
2 квітня 2018, 10:21
#
Минфин держите в курсе, очень интересно
+
0
20400808
20400808
2 квітня 2018, 10:23
#
МВФ не разрешит такое принять
+
+15
Toxa David
Toxa David
2 квітня 2018, 10:42
#
То есть теперь все ежемесячно будут заполнять налоговые декларации и на основании их платить процент налога :-). Тут с годовыми декларациями чиновников разобраться не могут. Программа автоматической проверки не работает. Из всей массы деклараций за прошлый год проверено 50шт. А теперь будут миллионы и ежемесячно? Кто то очень хочет закопать свои доходы в горах бумаги.
+
0
53910117
53910117
2 квітня 2018, 11:08
#
Если говорить о мировой практике, то декларация заполняется раз в год. Из статьи не до конца ясно, но по намекам планируется так же раз в год.
+
0
Afynyanin Sensurion Alfijsky
Afynyanin Sensurion Alfijsky
2 квітня 2018, 11:03
#
«грязная» зарплата должна вырасти на 7%
а белая на тогда на 8% :)
Итого на 15%
+
+16
Ukrmercy
Ukrmercy
2 квітня 2018, 13:52
#
25% ндфл и есв, 20% ндс, 1.5% военный. Т.е. ««Международные исследования показывают, что люди перестают уклоняться от налогообложения только тогда, когда их расходы на уклонение превышают треть от того, что они должны заплатить.» не получается. Ну ничего, могут с % играть как хотят- многие кто убежал от стрижки- вряд-ли в стойло вернётся.
+
+60
GraySH
GraySH
2 квітня 2018, 19:00
#
А международные исследования не показывают случайно, что люди перестают уклоняться тогда, когда видят, что чиновники, которые воруют бюджетные деньги, реальные сроки получают?
+
+10
Ukrmercy
Ukrmercy
2 квітня 2018, 19:04
#
У нас цивилизованная страна, у нас прожжёные воротилы придумывают интересные тарифы, а потом под них субсидии из бюджета выписывают- всё честно, также честно как и попил укртелекома на металл. Эуропэйська страна.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися