Мінфін - Курси валют України

Встановити
30 березня 2018, 14:45

Чекаємо в гості Ілона Маска

Ринок єврооблігацій України відчуває себе напрочуд прекрасно. Міністерство фінансів продовжує залучати ресурси на внутрішньому ринку. Гуманний та справедливий український суд постановив виплатити гідній панамській компанії майже $ 500 тис за єврооблігаціями.

Підсумки тижня, що минає, в своєму блозі на НВ традиційно підвів спеціаліст відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса. «Мінфін» публікує скорочений варіант статті.

Ринок пішов у розковбас. Що не день, то індекс S&P500 змінювався більш ніж на 1%. Добре ще, що тиждень виявився коротким, адже цієї неділі цивілізований світ, церкви в якому вміють адаптувати свій календар до реальності, святкують Великдень.  У підсумку тиждень завершився на позначці в 2640 пунктів. Як і раніше, основні переживання інвесторів були пов'язані з торговими війнами Трампа.

До того ж президент США продовжує боротися з відьмами і прогресом, цього разу побажавши зупинити електронну торгівлю. Не секрет, що традиційний ритейл вимирає в США шаленими темпами. І виною тому дійсно Amazon, на який і наїхав цього тижня Трамп, після чого акції компанії обвалилися. І щоб технологічному сектору взагалі мало не здалося, акції Тесли також увійшли в піке. Ілону Маску не допомогло видалення з Facebook. Всі так чи інакше дивляться на збитковість компанії. І якщо пасажира, збитого його автомобілем-безбілетником, йому легко пробачать, то той факт, що компанія навчилася генерувати смисли, але так і не змогла побудувати операційну діяльність, ніхто прощати не збирається. В результаті прибутковість облігацій Тесли на цьому тижні перевищила прибутковість суверенних єврооблігацій України. А в українські папери серед американських інвесторів звикли вкладати лише найвідчайдушніші. І хто знає, може, бажання побачити Ілона Маска в Україні ще стане реальністю. 

Ринок єврооблігацій України на подив відчуває себе прекрасно. Можливо, йому лестить порівняння з Теслою або хвиля переляку ще не докотилася до наших широт. Поки волатильність на розвинених ринках не призвела до відтоку коштів з фондів, що інвестують на ринках, що розвиваються. І прибутковість українських суверенних паперів залишається в діапазоні 4,5% -8,0%. Інвесторів навіть не злякало рішення уряду не підвищувати ціни на газ ще кілька місяців, хоча, може, вони про нього і не дізналися. Так чи інакше, поки що це рішення не говорить про те, що ми вирішили попрощатися з МВФ перед виборами. Уряд просто не хоче залишитися в електоральних дурнях і підняти ціни на газ без рішення по антикорупційний суд, тоді і транш не отримаємо, і по всіх каналах скажуть, хто головний лиходій. Якщо ж парламент проголосує закон про антикорупційний суд в потрібній редакції, то і уряд зможе вже з першого червня підняти ціни на газ. І тоді ще до літніх відпусток, у які дисципліновано вирушає світова закуліса, може бути прийнято рішення про транш.

У корпоративних єврооблігаціях найдивніше рішення відбулося в Україні, де найгуманніший і найсправедливіший український суд постановив виплатити найповажнішій панамській компанії майже $500 тис. за єврооблігаціями. Причому тут київський господарський суд, якщо папери випускалися за лондонським правом, залишається тільки здогадуватися, в черговий раз дивуючись, наскільки креативно вміють працювати з українськими судами колишні акціонери Приватбанку. Які свого часу володіли левовою часткою єврооблігацій і навіть, за чутками, продовжували активно купувати їх після націоналізації. Хоча, звичайно, власником панамської компанії може бути хто завгодно і необов'язково він вечорами випиває в Женеві.

На внутрішньому ринку Мінфін продовжує залучати ресурси, справляючись самотужки, без підтримки. І на цьому тижні при розміщенні валютних ОВДП вдалося залучити з ринку більше $600 млн, що забезпечило рефінансування старих валютних паперів. Тож, швидше за все, просто державні банки замінили одні папери наступними. Здавалося б, у такій ситуації навіть МВФ не потрібен. Але більша частина залучених паперів – короткі. А значить, вже восени відбудеться новий етап операції «рефінансування». І чи вистачить тоді внутрішніх ресурсів – вже питання відкрите. За гривневими ж облігаціями все залишилося практично без змін, Мінфіну навіть вдалося трохи знизити прибутковість на короткому кінці. З приємного – газпромівські $2,6 млрд. все ближче. І нехай росіяни продовжують надувати щоки, але в своїй звітності за міжнародними стандартами вони вже відбили майбутнє списання. Тому що, коли ти хочеш бути міжнародною компанією, то свавілля ти можеш творити тільки там, де юрисдикція міжнародних судів до тебе не дотягується.

На українському внутрішньому ринку акцій з'явився свій розколбас. Викликаний аукціонами Фонду гарантування вкладів, який дозовано викидав на ринок акції Мотор Січ. І кожен раз вартість була різною, причому істотно відмінною від ринкового рівня. Причому найчастіше зі знаком плюс. Можна навіть подумати, що на український ринок акцій вишикувалася черга з інвесторів, але мала ліквідність торгів не дає можливості себе реалізувати. І індекс УБ продовжує скромно торгуватися нижче 1700 пунктів, відкриваючись в п'ятницю зранку на позначці в 1654 пунктів.

Останній тиждень в принципі виявився скупим на економічні події. Але не можна не згадати, особливо в контексті українського ринку акцій, що на автобусній зупинці Москви в небуття пішла епоха. Помер Мавроді, який довів, що найбільший ресурс на Землі – це дурні, примудряючись раз по раз знаходити все нових. Після його смерті засумували всі рідні йому за духом, навіть біткоін спікірував до рівня 7200 доларів за віртуальну штуку.

Коментарі - 17

+
+15
semenvekselberg
semenvekselberg
30 березня 2018, 16:05
#
А ну да, помним эту заметку Минфина. Он приедет, чтобы загнать автомобиль тесла на станцию метро Арсенальная. Точь-точь, когда в 1989 году на заставке программы время по советскому телевидению появилась реклама итальянской фирмы Olivetti. С той только разницей, что тогда компания заплатила за рекламу, а сейчас за теслу в метро нам ещё нужно будет откланяться…
+
0
semenvekselberg
semenvekselberg
31 березня 2018, 23:49
#
На этот раз уже компания тесла призналась в ДТП со смертельным исходом, когда автомобиль ехал в автоматическом режиме.
38-летний инженер, работавший на компанию Эппл, скончался на прошлой неделе в госпитале после аварии, которая произошла в городе Маунтейн Вью в Калифорнии 23 марта сего года.
http://www.lavanguardia.com/tecnologia/20180331/442086876630/tesla-muerte-conduccion-autonoma.html
+
+169
Qwerty1999
Qwerty1999
1 квітня 2018, 14:32
#
Вспоминая развитие космонавтики в СССР под руководством Королёва С.П. кроме светлых страниц и успехов были и неудачи и аварии со смертельным исходом, но почему-то ни один дурак не обвиняет во всех этих авариях и неудачах лично Королёва С.П.
А ведь по советскому законодательству — он настоящий уголовник и преступник, отсидевший десять лет в тюрьмах и лагерях.

Зато масса дураков постоянно, изо дня в день льют своё дерьмо на первопроходцев и первооткрывателей, энтузиастов своего дела, которые двигают мировую науку и технику вперёд, правда не в процветающем совке, а на «загнивающем» западе.

+
0
SergS7
SergS7
2 квітня 2018, 15:42
#
+15
+
0
semenvekselberg
semenvekselberg
3 квітня 2018, 2:38
#
Технический прогресс ради технического прогресса имеет чисто научный, теоретический смысл. Когда же западные компании анонсируют «технические достижения» как пропаганда «западного образа жизни», которое часто сводится к минимизации движения, способности думать и принимать решения, внедрению государственных контролей всех типов над человеком и т.д., то имеем то, что имеем. Достаточно посмотреть на видеозаписи на выражение лица шофёра «за рулем» этого беспилотного автомобиля, сбившего человека, и всё сразу станет понятно…
+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
3 квітня 2018, 2:46
#
Критика ради критики — однозначно бесперспективна и от неё никакого толку нет никому,
кроме самого критика и повышения уровня самооценки до заоблачных высот…
+
0
semenvekselberg
semenvekselberg
3 квітня 2018, 2:59
#
Ну у теслы масса проблем объективного порядка. Об этом много говорил я, а сейчас говорят сами американцы. Так что это не критика ради критики и повышение уровня самооценки — это факты. И глуп тот, кто не в состоянии эту объективную реальность проанализировать и сделать соответствующе выводы…
Первоапрельская шутка Маска о банкротстве теслы содержит… долю шутки.
https://www.cnbc.com/2018/04/02/gene-munster-tesla-will-still-transform-transportation-renewable-energy.html
+
0
dvded .
dvded .
1 квітня 2018, 15:50
#
Хорошо еще, что неделя оказалась короткой, ведь в это воскресенье цивилизованный мир, церкви в котором умеют адаптировать свой календарь к реальности, празднуют Пасху.

Кто-то может обьяснить суть предложения?
+
0
SergS7
SergS7
2 квітня 2018, 12:25
#
Суть в тому, що потрібно Паску святкувати в числі, в один і той же день, а не займатись кожен рік якимись мутними розрахунками дати. Різдво ж в один день святкують. Пропоную 1 травня, коли потепліє
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
2 квітня 2018, 13:00
#
Первое мая уже занято днём шашлыка и международной солидарностью трудящихся…
+
+15
SergS7
SergS7
2 квітня 2018, 15:42
#
Злі непитущі вегетаріанці із нашої влади хочуть міжнародну солідарність відмінити, от тут Паска і пригодилась би :)
+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
2 квітня 2018, 23:33
#
Пока только отменили дополнительный день опохмела после празднования солидарности всех трудящихся — 2 мая теперь рабочий день.
+
0
semenvekselberg
semenvekselberg
1 квітня 2018, 19:10
#
C сегодняшнего дня запрещается цитирование текстов собственных же сообщений или записей блога. С моей точки зрения, это усложняет возможность полноценного комментирования и освещения экономических событий, девальвируя их до уровня простого общения между пользователями. Поэтому я отказываюсь продолжать быть пользователем Минфина до нормализации ситуации. Вести блог в условиях ограничений не доставляет удовольствия и напоминает советские времена…
https://minfin.com.ua/blogs/semenvekselberg/104407/
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
1 квітня 2018, 21:21
#
Не переживайте вы так — с завтрашнего дня опять разрешат…

+
0
semenvekselberg
semenvekselberg
2 квітня 2018, 15:12
#
Невозможность цитирования собственных же текстов комментариев и записей блога как была, так и есть. Ничего не изменилось — «Ошибка, сервер не доступен».
Кому-то очень выгодно заткнуть рот таким как я и публиковать однобокую информацию. Точь в точь как в СССР глушили эфир «Голоса Америки» и других альтернативных источников…
+
0
vlad9486
vlad9486
2 квітня 2018, 23:26
#
Ты просто не нужен.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
2 квітня 2018, 23:31
#
Не экономьте на качественном интернете и будет вам счастье…

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися