Мінфін - Курси валют України

Встановити
28 березня 2018, 11:01

Валютний ринок в середу: стає веселіше та цікавіше

У середу ситуація на міжбанку зміниться і відносне затишшя закінчиться.

У середу ситуація на міжбанку зміниться і відносне затишшя закінчиться.
Фото: znaj.ua

Причин декілька, ось основні:

1) Календарний фактор і вихідна п'ятниця в США. Наближення кінця місяця і кварталу змусить клієнтів активізувати свої розрахунки в гривні і валюті перед звітною датою.

З огляду на, що 30 березня в США вихідний — Страсна п'ятниця і розрахунки по долару будуть проходити тільки ТОМом — у компаній залишається всього фактично два дні (сьогодня і завтра) на проведення основних операцій в доларі.

Клієнтам доведеться поспішати завершити свої валютні операції не пізніше цього четверга, тому що умови ТОМ (розрахунки в гривні сьогодні, поставка валюти — наступним робочим днем) малопривабливі для них.Особливо якщо початок цих операцій відбудеться в цьому звітному періоді (30 березня -розрахунки в гривні ), а ось отримання валюти на рахунки компаній — вже наступного (через вихідні це буде вже тільки 2 квітня);

2) Продовження періоду перерахувань великих сум відшкодувань ПДВ і стан ліквідності в банківській системі. Поки після п'ятничного заходу відшкодувань ПДВ на 2,7 млрд гривень на рахунки експортерів більше великих надходжень не відбувалося, а до кінця місяця залишилося вже не так багато часу. Тому ймовірність великих вливань з боку Держказначейства зберігається і як тільки це станеться — воно почне тиснути на курс і працювати проти гривні.

Коррахунку банків на ранок середи складають 49,8 млрд гривень, чого цілком достатньо для проведення банками всіх своїх операцій, а спекулянти можуть спокійно продовжувати працювати «у дві сторони»;

3) Розрахунки по розміщених вчора Міністерством фінансів ОВДП. Результати аукціону дуже непогані — продано гривневих ОВДП на 2,7 млрд гривень і валютних на 669,4 млн доларів. Сьогодні за ці покупки будуть розраховуватися як нерезиденти, так і самі банки. Для цього вони будуть частково продавати валюту, що збільшить її пропозицію на міжбанку.

«Мінфін» прогнозує на сьогодні обсяг операцій на торгах в межах 340-410 млн доларів при укладенні 510- 620 угод і коридор по курсу протягом дня 26,30-26,45 гривень із зростанням котирувань протягом дня.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом 26,00-26,21 і продаж 26,30-26,40 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,10-26,15 гривень та продаж 26,25-26,30 гривень.

Про тенденції на торгах за 27 березня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю — подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

За офіційним і міжбанківським курсом настрої респондентів щодо перспектив гривні на найближчі дні знову змінилися. На цей раз — на користь зміцнення гривні.

Вже 71% (вчора було 50%) респондентів вважають, що курс Нацбанку буде нижче 26,25 гривень. 29% поки впевнені в курсі вище 26,26 гривень.

На міжбанку теж оптимізму по гривні додалося. 68% (у вівторок таких було тільки 54%) респондентів очікують, що ринковий курс буде нижче 26,25 гривень. 32% припускають його котирування вище позначки в 26,26 гривень.

Прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram

Коментарі - 9

+
+15
Maleficarum
Maleficarum
28 березня 2018, 11:30
#
Пока не срабатывают маркеры от «Минфина» на проседание доллара. Ни в плане календарной перспективы укрепления гривны — ни в плане расчётов за покупки ОВГЗ. Активный ростец зелени… Даже наличка « призадумалась» и пошла в рост.
+
0
kozyrev
kozyrev
28 березня 2018, 11:32
#
Думаю, сегодня сыграет необходимость оплаты за ОВГЗ, в том числе и по долларовым и возможные заходы гривны в виде возмещений по НДС. В любом случае, рынок все это покачает.
+
0
Maleficarum
Maleficarum
28 березня 2018, 11:37
#
НБУ может в плане завуалированной интервенции точечно залить долларом «страждущих»
+
0
kozyrev
kozyrev
28 березня 2018, 11:42
#
Может, но скоро очередные проплаты по траншам, а ЗВР не резиновый. Вряд-ли будет заливать.Скорее — предпочтет посмотреть со стороны.
+
0
Maleficarum
Maleficarum
28 березня 2018, 11:45
#
Если копеек на пять- семь в горы уйдут Будут заливать но через вариант «лучшего курса» Не общая заливка и не массовая… Попытаются рост притушить… Откупятся с профитом в понедельник.
+
0
kozyrev
kozyrev
28 березня 2018, 11:53
#
Тогда во вторник. В понедельник произойдет только зачисление выручки из-за пятничного выходного в США. А обязательные продажи тогда сыграют вторником.
+
+30
Maleficarum
Maleficarum
28 березня 2018, 11:59
#
Ну и вообще Новая тенденция на свежий виток инфляции прослеживается… Цену на электроэнергию предприятиям подняли на 10% нов с апреля. Солидный рост дефицита ( Блинов прописал стату) «Соответственно, дефицит внешней торговли в 2017 году = $8.6 млрд. (7.7% ВВП). И это в условиях активного восстановления цен на металл.» С апреля заработает норма маркировки и проверка качества продуктов питания… Миркую- что сей фактор скажется на удорожании оных в маркетах… Ну и главное… Рост цены барреля до 70-ти долларов… На носу посевная… Надо значит забывать о «дешёвых» продуктах весенне-летнего сезона… «Продуктовая корзинка» очередной раз покажет рост цен на овощи и фрукты ( значит и мясо)… Так что очередной виток инфляции подготовлен и планомерно разгоняется.
+
+30
Realist Ukr
Realist Ukr
28 березня 2018, 13:15
#
Це не новий виток інфляції, це продовження. Ціни ростуть кожен день. Було вікно, коли виробники призупинились, щоб подивитись на курс долара… проте він не досягнув бажаного курсу, тому інфляція продовжила свій переможний хід.
+
0
kozyrev
kozyrev
28 березня 2018, 12:18
#
Интересно, в этой ситуации НБУ опять будет говорить, что основная причина увеличения индекса инфляции это рост стоимости баклажанов, кабачков и киви. Или все же более честно опишет в инфляционном звите ситуацию с энергоносителями. :-
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися