Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 березня 2018, 11:08

Валютний ринок: сплячка і топтання по курсу скоро закінчаться

У вівторок поведінка учасників торгів продовжить залежати від двох основних чинників:

У вівторок поведінку учасників торгів продовжить залежати від двох основних чинників:1) Закінчення звітного періоду.
Фото: 24tv.ua

1) Закінчення звітного періоду. Клієнти активізують свою господарську діяльність (як у гривні, так і у валюті) перед завершенням місяця і першого кварталу. Це призведе до зростання обсягів угод. Крім цього 30 березня в США вихідний — Страсна п'ятниця і розрахунки по долару будуть проходити тільки ТОМом. Компанії не завжди охоче працюють в такому форматі і тому будуть поспішати завершити свої валютні операції не пізніше цього четверга, що скорочує для них загальний часовий період для основних зовнішньоекономічних розрахунків;

2) Перерахування великих сум відшкодувань ПДВ клієнтам і стан ліквідності в банківській системі. У понеділок нових особливих заходів сум відшкодувань не відбулося. Ринок поступово перетравлює надходження минулої п'ятниці 2,7 млрд гривень на рахунки великих експортерів у вигляді відшкодування ПДВ і з огляду на розтягнутість у часі — це не сильно тисне на курс до нових вливань, хоча і грає проти гривні.

Крім цього, за рахунок дій клієнтів в частині оплати коштів на рахунки бюджетних організацій в Держказначействі і операцій банків по депсертіфікатам відбулося зменшення на ранок вівторка коррахунків банків до 49,9 млрд гривень, що знизить спекулятивні можливості «покачати» курс.

На користь гривні спрацює й проведення сьогодні планового аукціону з розміщення ОВДП Міністерством фінансів. Частина іноземців і самих банків буде продавати валюту для придбання цих паперів.

Як і раніше — в зв'язку з можливими перекосами попиту та пропозиції через бюджетних вливань відшкодувань по ПДВ, наближенням кінця звітного періоду і проведених сьогодні розміщенням ОВДП — зростає роль Нацбанку в частині згладжування валютних коливань відповідними інтервенціями.

«Мінфін» прогнозує на сьогодні обсяг операцій на торгах в межах до 410 млн доларів при укладенні до 620 угод і коридор по курсу протягом дня 26,25-26,35 гривень.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом 26,00-26,21 і продаж 26,26-26,50 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,10-26,18 гривень та продаж 26,23-26,30 гривень.

Про тенденції на торгах за 26 березня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю — подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

За офіційним і міжбанківським курсом настрої респондентів щодо перспектив гривні на найближчі дні змінилися.

Вже тільки 50% (вчора було 73%) респондентів вважають, що курс Нацбанку буде нижче 26,25 гривень. Решта 50% впевнені у курсі вище 26,26 гривень.

На міжбанку теж оптимізм по гривні знизився. 54% (в понеділок таких було 67%) респондентів очікують, що ринковий курс буде нижче 26,25 гривень. 46% припускають його котирування вище позначки в 26,26 гривень.

Прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися