Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 березня 2018, 10:49

16:13 на користь Нацбанка

Національний банк опублікував результати судових тяжб, які ведуть акціонери виведених з ринку банків проти регулятора і Фонду гарантування вкладів. Суть позовів проста: банки намагаються довести, що були визнані неплатоспроможними незаконно. Виводити їх з ринку ФГВФО не мав права.

Поки перевага на стороні регулятора — в його активі 16 виграних суперечок (станом на 13 березня). А ось 13 судів НБУ програв — рішення по цим банкам вже вступили в силу. Ще 25 справ знаходиться на розгляді в судах першої та апеляційної інстанцій.

Банки, які змогли довести неправоту регулятора, теоретично повинні відновити роботу. Однак на практиці це неможливо. У законодавстві відсутні будь-які механізми, які дозволили б повернути такі фінустанови на ринок. Ще рік тому НБУ звернувся до суду за роз'ясненням, що робити з реанімованими банкрутами. Але відповідь досі не отримано.

Одна з головних цілей банків-банкрутів — повернути контроль над втраченими активами. Йдеться про багатомільйонні кредити і застави по ним, в числі яких нерухомість, цінні папери і т. ін.

Відновлення роботи банків також дасть можливість їх власникам уникнути відповідальності за їх банкрутства. Три роки тому Верховна Рада проголосувала за зміни до Кримінального кодексу. Тепер власники і топ-менеджери банків повинні нести відповідальність за будь-які дії, які призвели до їх банкрутства.

Коментарі - 1

+
0
Inkognito
Inkognito
29 березня 2018, 19:39
#
«даст возможность их владельцам избежать ответственности за их банкротства» — в этом суть всего происходящего. Все остальное — никого особо не волнует
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися