Мінфін - Курси валют України

Встановити
26 березня 2018, 19:51

Як будуть збільшені пенсії людям з великим стажем

Пенсії для людей зі значним стажем і низькими зарплатами будуть збільшені без зміни формули для розрахунку пенсій.

Пенсії для людей зі значним стажем і низькими зарплатами будуть збільшені без зміни формули для розрахунку пенсій.
Фото: podrobnosti.ua

Про це заявив міністр соціальної політики Андрій Рева.

«Проблема полягає в тому, що суми внесків до пенсійної системи є різними. З 2000-го року все прозоро та зрозуміло – державного регулювання практично не було. А ось трудовий стаж людей, які вийшли на пенсію до 2000-го року, прийшовся переважно на радянські часи. І тут виникають запитання, тому що тоді держава регулювала зарплати – фактично встановлювало їх.

Він також додав, що були сфери, які хронічно недофінансовувалася.

«Наприклад, селяни в колгоспі – що вони могли на трудоднях заробити? Навіть коли їм почали платити після 1965 року, це були копійки. А санітарка, молодший медичний персонал, зарплати 60-80 карбованців. 40 років людина працювала і має пенсію 1 300-1 400 гривень», — додав він.

За словами Міністра, сьогодні триває робота з визначення механізмів вирішення цієї проблеми, обговорюються різні варіанти, але, за будь яких умов, єдина формула пенсійного забезпечення залишиться незмінною.

«Перший варіант, який розглядається, це збільшення мінімальної зарплати. Підвищуємо мінімальну зарплату – збільшуються мінімальна пенсія та надходження до Пенсійного фонду. У інших пенсія не зростає, бо у них індексація, а ось на людей з маленькою пенсією та великим стажем це позитивно вплине.

Є інший варіант, запропонований народним депутатом від Радикальної партії Юрієм-Богданом Шухевичем. Його ідея – взяти існуючу формулу та застосувати при визначенні пенсій до 2000-го року будь які 5 років найбільшого заробітку, а після цього скласти ці коефіцієнти. Таким чином, загальний коефіцієнт буде більшим, ніж у людини, яка вийшла на пенсію після 2000-го року», — пояснив урядовець.

Рева повідомив, що усі зміни відбуватимуться в рамках бюджету Пенсійного фонду.

«Потрібно, щоби наші бажання відповідали нашим можливостям. Підкреслюю – ми не надрукували жодної гривні, щоб профінансувати пенсійні виплати. Ми не брали кредити, не брали борги в МВФ. Усі підвищення пенсій Україні здійснила в рамках додаткових надходжень від сплати ЄСВ до Пенсійного фонду – ось чим наш Уряд відрізняється від усіх попередніх», — додав міністр.

Коментарі - 4

+
0
Bookerz
Bookerz
26 березня 2018, 20:29
#
Второй вариант мне кажется более справедливым. Первый, обычной индикацией низких пенсий, похож на уравниловку. Вновь подтянут пенсии тех, кто 50 лет имитировал роботу за 70 руб, до уровня тех, кто работал, например, на стройке и получал 120-170 руб в то время.
+
0
Анатолий .
Анатолий .
26 березня 2018, 22:34
#
Второй вариант не подходит. Он не решает проблему не справедливых пенсий. Работали все почти одинаково, а платили по разному. Не может быть, что в шахтеров(работали при высоких зарплатах ограниченное количество лет) и работников села пенсия отличается в пять раз.

Я понимаю работали по разному и получали разную зарплату(за свою работу), но на пенсии все пенсионеры одинаковы все не работают и живут на иждивении молодежи(жестоко но факт). Справедливо когда, сколько сделал взносов в пенсионный фонд столько и пенсия.
+
+15
Bookerz
Bookerz
26 березня 2018, 23:50
#
В таком случае, зачем вообще эти игрища с коэффициентами стажа и зарплаты? Просто сказать, что все пенсионеры, хоть сталевары, хоть вахтеры с мясокомбината, будут получать минимальную пенсию. Сермяжная правда восторжествует…
+
0
Sabre
Sabre
27 березня 2018, 10:02
#
Уже прям как при Януковиче зажили — Гройсман молодец :)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися