Мінфін - Курси валют України

Встановити
26 березня 2018, 11:12

Міжбанк у понеділок: очікується зростання курсу долара

Починаючи з понеділка на поведінку учасників валютного міжбанку все більший вплив буду надавати два чинники:

Починаючи з понеділка на поведінку учасників валютного міжбанку все більший вплив буду надавати два чинники:1) Наближення закінчення місяця і кварталу.
Фото: flickr.com

1) Наближення закінчення місяця і кварталу. Це змушує компанії збільшувати активність за своїми гривневими та валютними розрахунками, що призведе до зростання статистики торгів;

2) Графік перерахувань великих відшкодувань ПДВ клієнтам і стан ліквідності в банківській системі. Зарахування у другій половині дня минулої п'ятниці 2,7 млрд гривень на рахунки великих експортерів у вигляді відшкодування ПДВ - це тільки початок вливань в систему, що будуть активно грати проти гривні як за рахунок скорочення бажання продавати валюту з боку експортерів, так і за рахунок появи у імпортерів (часто виступають і великими експортерами) нової порції гривні для закупівель валюти. На ранок понеділка коррахунки банків перевищують 52,5 млрд гривень, що буде стимулювати і спекулятивні спроби розгойдати ринок.

Держказначейство і НБУ координують свої дії в цьому питанні для нейтралізації наслідків таких «вливань» гривні на валютному ринку, але повністю злагодженої роботи в цьому питанні не спостерігається, тому що  завдання Нацбанку, Мінфіну і Держказначейства не можуть повністю збігатися в часі і через те, що буває                     « добре »для однієї з цих структур дуже часто створює «проблеми » для інших і навпаки. Класичний приклад - розрахунки бюджету по закінченню року з різким викидом в систему величезних бюджетних коштів, що вже не перший рік призводить до зльоту котирувань міжбанку і готівкового ринку.

У період з понеділка по середу на міжбанк буде також впливати і  черговий плановий аукціон з розміщення ОВДП Міністерства фінансів у цей вівторок. Частина нерезидентів буде продавати валюту для придбання цих паперів. Хоча розраховувати на величезні притоки валюти з цього боку теж не варто. Причина - частина нерезидентів вже купила їх раніше, а ліміти ризиків на Україну у іноземців не безмежні.

У зв'язку з можливими перекосами попиту та пропозиції через бюджетних вливання відшкодувань по ПДВ і з наближенням кінця звітного періоду - зростає роль Нацбанку в частині згладжування валютних коливань відповідними інтервенціями. Своєчасність виходу регулятора на ринок і вартість валюти на них фактично будуть направляти курс.

За рахунок викиду у ввечері п'ятниці великих сум ПДВ - «Мінфін» очікує у понеділок збільшення обсягів операцій на валютному ринку і зростання курса. Скоріш за все обсяг міжбанку складе до 410 млн доларів при укладенні до 620 угод, а котирування долара зростатимуть при продажу вище рівня у 26,30 гривень. Коридор за курсом протягом дня буде знаходитися в межах 26,26-26,35 гривень.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом 25,90-26,21 і продаж 26,33-26,50 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,10-26,15 гривень та продаж 26,24-26,35 гривень.

Про тенденції на торгах за 23 березня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю - подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

За офіційним і міжбанківським курсом настрої респондентів продовжують залишатися позитивними по перспективам гривні на найближчі дні.

73% респондентів вважають, що курс Нацбанку буде нижче 26,25 гривень, але 27% ще впевнені в його зростанні вище 26,26 гривень.

На міжбанку 67% респондентів очікують, що ринковий курс буде нижче 26,25 гривень. Третина припускають його котирування вище позначки в 26,26 гривень.

Прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram

Коментарі - 4

+
0
Nekrasov
Nekrasov
26 березня 2018, 11:44
#
Пока явно спрос превышает предложение. Думаю к 26,33-26,35 скоро дойдем с такими темпами.
+
0
Kharkivcity
Kharkivcity
26 березня 2018, 14:51
#
Зростання зупинилось, почався відкат. НБУ?
+
0
kozyrev
kozyrev
26 березня 2018, 15:00
#
Ну такого уж отката курса и нет, скорее просто коррекция за счет крупных ребят -продавцов. Потянули чуток по времени. Затем продали и таким образом выравнялись по спросу и предложению.Мне кажется, что вот как-то так…
+
0
Григорий П
Григорий П
26 березня 2018, 15:24
#
«Своевременность выхода регулятора на рынок...» разве что для скупки дешевого доллара, потому что они своими ОВГЗ и так загнали его ниже плинтуса. Если в этом году «цветочки», то к следующему году появятся «ягодки».
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися