Мінфін - Курси валют України

Встановити
23 березня 2018, 17:18

Схеми обману під час покупок в інтернеті

Попастися на вудку карткових шахраїв — простіше простого. Особливо бурхливо злочинні схеми процвітають при покупках в інтернеті. Часто довірлива жертва сама повідомляє злочинцям всі дані, які необхідні для крадіжки. Або взагалі віддає гроші своїми руками.

Як розпізнати шахраїв, ще раз нагадала Асоціація ЕМА. «Мінфін» вибрав головне.

Телефонні шахраї можуть зателефонувати або написати смс любому! «Стандартна» схема, яку задіюють аферисти — розсилки смс з текстом «Ваша картка буде заблокована» (або його аналогами). Як правило, відправляються сотні повідомлень. Номери вибираються за принципом заміни однієї цифри, наприклад, (099) 222 33 11, (099) 222 33 12, (099) 222 33 13 та т.п.

Зловмисники розраховують на «масовість» своєї схеми, коли хоча б хтось із користувачів, але «клюне» — і потрапить в пастку.

Читайте також: Як шахраї крадуть гроші з карткових рахунків

Однак нерідко шахраї вибирають цілком конкретну жертву з конкретним номером телефону. Наприклад, шукають її на сайті приватних оголошень, де зазвичай продавці вказують свої мобільні номери.

Якщо шахрай — «покупець»

  • Найчастіше зловмисник прагне вивідати секретні реквізити карти продавця під приводом переведення передоплати за товар.
  • Нерідко шахраї працюють в парі: один запитує у продавця номер карти. А другий дзвонить нібито від імені банку, повідомляє про надходження грошей на карту, які, проте, потрібно ще нарахувати, а для цього продавець повинен повідомити (секретні) реквізити своєї картки.
  • Також шахрай (видає себе за покупця) або його напарник (видає себе за співробітника банку) може відправити продавця до банкомату, нібито для того, щоб «допомогти нарахувати» передоплату на товар. Однак в банкоматі користувач може перевести гроші лише з власної карти на чужу, а не навпаки. Шахрай буде намагатися заплутати свою жертву, щоб вона своїми руками допомогла йому обікрасти її.

Якщо шахрай – «продавец»

Можна стати жертвою не лише «покупців» -мошенніков, але і продавців. Злочинці, видаючи себе за продавців, зазвичай пропонують покупцям придбати неіснуючий товар.

Тільки за останні три місяці співробітниками Департаменту кіберполіції України була розкрита діяльність шахраїв- «продавців», що пропонують в інтернеті купити ноутбуки, побутову техніку, навіть одяг і взуття.

Незалежно від товару, що продається, є загальні ознаки для всіх обманних схем:

  • Шахраї пропонують товар за нижчою ціною, ніж інші продавці. При цьому наявність і якість неіснуючого товару підтверджується за допомогою знайдених на просторах інтернет фото (до речі, покупець може знайти джерело фото за допомогою можливостей пошукової системи Google — і таким чином зрозуміти, продавець товару сфотографував пральну машинку, яку продає, або товару на насправді не існує);
  • Шахраї вигадують різні приводи, чому покупцеві слід перевести всю вартість товару відразу або зробити велику передоплату (в якості аргументів може використовуватися будь-яка причина, в тому числі, загроза, що товар купить хтось інший — «покупець вже є, але ви ще можете купити товар, якщо переведете гроші… »);
  • Шахраї можуть спробувати дізнатися секретні дані вашої карти, нібито для здійснення платежу з неї (при цій схемі шахраї також можуть діяти в парі, коли один видає себе за продавця, а інший — за співробітника банку, «через який проходить платіж»; аргументи зазвичай зводяться до того, що при нарахуванні грошей саме на «такого типу карту» (як у продавця) слід повідомити дані карти покупця).

Коментарі - 2

+
0
Ігор Петров
Ігор Петров
24 березня 2018, 16:32
#
*** не мамонт — он не вымрет никогда((
+
0
Kail
Kail
28 березня 2018, 3:02
#
Есть со стажем причем владелец оставил людей без жилья.Из за жалоб они клипанули второй сайт но так как они обучены аферистом со стажем.То они учитывают как работает рынок, маркетинговый ход.Тоесть относительное уровнение цен.Но учитывают что-то может стоит и дорого.Плохие коментарии они удаляют поднимая рейтинг ботами.Товар шлют не качественный, вместо эфирных масел шампуни например.И обычно со второго заказа.Так что тут и люди не причем.Есть такие космо-ленд закупка сом они же мыло опт.И куда интересно смотрит наша (бравая полиция)?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися