Мінфін - Курси валют України

Встановити
21 березня 2018, 15:09

Зростання вартості будівельних матеріалів може перевищити інфляційні показники — експерти

У 2018 році зростання вартості будівельних матеріалів, вироблених в Україні, може перевищити інфляційні показники.

У 2018 році зростання вартості будівельних матеріалів, вироблених в Україні, може перевищити інфляційні показники.
Зростання вартості будівельних матеріалів може перевищити інфляційні показники/Фото:sotka.org

Про це повідомили в аналітичному департаменті компанії NOVBUD.

«За даними Держстату загальний рівень інфляції в Україні за 2016-2017 роки становив 12-13% в рік. Що стосується цін на будівельні матеріали, то темпи зростання цін на основні будівельні матеріали такі, як бетон, арматура, цегла, за останній рік досягли показників 30-40%», — сказано в звіті.

Істотне збільшення вартості будівельних матеріалів аналітики пояснюють тим, що в 2014-2015 роках при різкому знеціненні національної валюти переважна більшість виробників намагалися стримати цілком об'єктивне зростання цін на виготовлену і поставлену продукцію.

«Головна мета стримування цін полягала в тому, щоб зберегти темпи споживання, втративши при цьому певний відсоток прибутку. Такий крок сформував передумови відкладеного підвищення цін, яке відбулося в 2016-2017 роках. Саме тому темпи зростання цін на основні будівельні матеріали за останні 1-2 роки набагато вище середньостатистичної інфляції", — підкреслили в компанії.

За прогнозами фахівців у 2018 році збережеться тенденція зростання вартості будівельних матеріалів, але інерційним темпом.

«За умови економічної стабільності і збереженні високого попиту на будівельну продукцію, зростання вартості будівельних матеріалів, перш за все, вітчизняного виробництва, не перевищить 20%», — підкреслили аналітики компанії NOVBUD.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися