Мінфін - Курси валют України

Встановити
20 березня 2018, 19:52

Регулятор затвердив правила заокруглення сум готівкових розрахунків

Національний банк з 1 липня 2018 року припиняє додатковий випуск у готівковий обіг монет номіналами 1, 2, 5 і 25 копійок (монети дрібних номіналів).

Національний банк з 1 липня 2018 року припиняє додатковий випуск у готівковий обіг монет номіналами 1, 2, 5 і 25 копійок (монети дрібних номіналів).
Фото: zn.ua

Водночас Національний банк України не вилучатиме з обігу монети дрібних номіналів. Вони і надалі перебуватимуть в обігу та використовуватимуться як засіб платежу (гривня і надалі дорівнюватиме 100 копійкам). Разом з тим з 1 липня 2018 року додатково готівковий обіг не поповнюватиметься зазначеними номіналами монет.

Відповідні норми передбачені постановою правління Національного банку України від 15 березня 2018 року № 25 «Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів».

Відповідно з 01 липня 2018 року у випадку відсутності монет номіналами 1, 2, 5 і 25 копійок підприємства торгівлі та сфери послуг проводитимуть заокруглення загальних у чеку сум розрахунків готівкою та загальних сум розрахунків в акті про видачу коштів чи іншому документі, що оформляється під час повернення коштів у разі повернення товару, за такими математичними правилами:

  1. сума, що закінчується від 1 до 4 копійок, заокруглюється в бік зменшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок;
  2. сума, що закінчується від 5 до 9 копійок, заокруглюється в бік збільшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок.

Національний банк України очікує, що правила заокруглення застосовуватимуться справедливо і прозоро для обох сторін розрахунків.

У разі наявності в покупця монет дрібних номіналів він і надалі може ними розраховуватися, а в разі наявності таких монет у продавця, він може видати покупцеві решту цими номіналами.

При цьому, заокруглення не здійснюватиметься під час безготівкових розрахунків.

У свою чергу підприємства торгівлі та сфери послуг, що застосовують реєстратори розрахункових операцій, під час проведення готівкових розрахунків мають зазначати в чеках загальні суми до заокруглення та після заокруглення. Заокруглення не є знижкою або надбавкою, рекламою або стимулюванням продажу товарів (робіт, послуг) у значенні цих термінів, визначених законодавством України.

Водночас банки України зобов’язані забезпечити:

— приймання без будь-яких обмежень від клієнтів монет дрібних номіналів для зарахування на рахунки, вклади, акредитиви, для переказів, а також для обміну на монети та банкноти інших номіналів;

— видачу клієнтам монет дрібних номіналів за наявності їх у залишку операційної каси.

Монети дрібних номіналів перебуватимуть в обігу до прийняття правлінням Національного банку окремого рішення про їх вилучення.

Нагадаємо, що 14 березня Нацбанк відповідно до політики оптимізації готівкового обігу України презентував нові обігові монети номінальною вартістю 1, 2, 5 та 10 гривень.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися