Мінфін - Курси валют України

Встановити
20 березня 2018, 11:04

Валютний міжбанк: сьогодні курс долара може провалитися

У вівторок основна частина факторів працює на користь гривні і у неї є шанс нарешті зрушити долар з укріплених позицій.

У вівторок основна частина факторів працює на користь гривні і у неї є шанс нарешті зрушити долар з укріплених позицій.
Валютний міжбанк: сьогодні курс долара може провалитися/Фото: fdlx.com

Ось основні причини:

1.Активна фаза бюджетних платежів клієнтів. Це змусить збільшити обсяги продажу валюти експортерами. Однак з боку попиту поки просідання немає. Імпортери як і раніше активні зі скупкою і поглинають практично всі пропозиції валюти, що дозволяє продавцям не дуже-то поспішати з продажем і бути непоступливими за курсом. Але в цілому — період податкових проплат традиційно допомагає гривні на валютному ринку;

2. Проведення сьогодні планового аукціону Міністерства фінансів України з розміщення ОВДП. Нерезиденти і самі фінустанови проявляють інтерес до цих паперів і будуть в ньому брати участь. При вдалому розміщенні — покупцям знадобиться гривня і вони будуть активно продавати валюту як сьогодні (під саме розміщення), так і завтра (день розрахунку за придбані облігації). Якщо ж компроміс по прибутковості паперів досягнутий не буде — великих вливань валюти на міжбанк не відбудеться. Але ми оптимісти і за деякими ознаками рухів на фондовому ринку, наш прогноз — папери будуть продані в межах всього запропонованого Міністерством фінансів обсяга. А тому — валюта покупців ОВДП вийде сьогодні і завтра на торги;

3. Різниця між готівковим і міжбанківським валютними курсами скоротилася, що на фоні стриманого попиту на валюту — скорочує спекулятивний інтерес до переливів валюти з міжбанку на готівковий ринок. Це зменшує попит на валюту і на міжбанківському ринку теж;

4. Певні скачки котирувань на ринку можуть бути пов'язані з міжнародним фактором — наближенням засідання ФРС (чекають підвищення на 0,25% процентної ставки, що посилить позиції долара) і чутками про швидку зміну політики ЄЦБ щодо викупу активів на фінансовому ринку Європі (це може зміцнити євро). Тому ймовірність ралі по парі євро / долар на міжнародних ринках наближається до 100% і це буде негайно відбиватися і на котируваннях цих валют щодо гривні на нашому ринку;

5. Проти гривні як і раніше працює фактор великих залишків на коррахунках банків. На ранок вівторка вони дещо знизилися, але все одно залишаються на дуже високому рівні — 56,1 млрд. Що дає спекулянтам можливість «поганяти» курс в ту чи іншу сторону, підлаштовуючись під дії великих гравців.

«Мінфін» очікує 20 березня обсяг операцій на валютному ринку в межах до 450 млн доларів при укладенні до 650 угод із загальним трендом на зміцнення гривні. Можливий вихід Нацбанку з викупом надлишку долара на торгах. Котирування американської валюти будуть перебувати в межах 26,20-26,35 гривень за постійної реакції пар долар / гривня і євро / гривня на події на міжнародних ринках.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом 26,18-26,40 і продаж 26,36-26,80 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,33-26,40 гривень і продаж 26,47-26,55 гривень.

Про тенденції на торгах за 19 березня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю — подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

За офіційним і міжбанківським курсом настрої респондентів залишилися фактично на вчорашньому рівні щодо перспектив гривні на найближчі дні.

49% (вчора було 48%) респондентів вважають, що курс Нацбанку буде нижче 26,25 гривень, 51% прогнозують його довге закріплення вище 26,26 гривень.

47% респондентів (у понеділок таких було 49%) впевнені, що ринковий курс міжбанку повернеться до рівня нижче 26,25 гривень. 53% впевнені в довгій затримці курсу долара вище позначки в 26,26 гривень.

Поки ми не будемо поспішати зі зміною шкали з основним порогом опитування на рівні в 26,25 гривень за долар, тому що прогнозуємо потенційне зміцнення гривні сьогодні і завтра.

Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram

Коментарі - 5

+
+18
AleksandrBank
AleksandrBank
20 березня 2018, 11:17
#
Все факторы правильно перечислил МинФин, утренее укрепление гривны идет со старта на межбанке в 10 коп, на наличном в 10-15 коп.
Я писал еще вчера вечером в своем блоге о примерно 10 коп укреплении. Пока все согласно предположений.
Евро играет в свою игру, и там факторы совсем иные и мало предсказуемые, свои игра в +- 10 коп.
https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/114665/

Еще не вечер возможно и больше укрепится, по итогу дня.
+
0
Danconia
Danconia
20 березня 2018, 12:48
#
Для чего минфин делает короткие займы на 3 месяца? — есть сезонность в поступлении налогов в бюджет или ОВГЗ на год никто не берет

какой ваш прогноз по евро/грн на конец марта?
+
0
Nekrasov
Nekrasov
20 березня 2018, 11:43
#
Пока вниз идем. Думаю к 26,25 и остановимся. Хотя тут еще все от поведения НБУ будет зависеть.
+
+15
Pablito
Pablito
20 березня 2018, 12:28
#
И любимая рубрика «о ценах».

Сегодня маршрутка, которой чаще всего пользуюсь, подорожала во второй раз за последние 10 дней(!!)
На подъезде появилась новая бумажка о повышении квартплаты.
На 15 грн. подорожали грецкие орехи.
На 5 грн. подорожал пакетик пчелиной пыльцы.

Это — лишь мелкие наблюдения за вчера-сегодня.

Даешь доллар за 23 гривни. Видимо, тогда рост цен из ежедневного превратится в ежечасовой, исходя из наблюдаемого.

Олигархостан. Своя логика во всем…
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
20 березня 2018, 14:24
#
Там зашита ЗП новая сотр-м и «переоснащення» оборудования, т.е. основ.средств.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися