Мінфін - Курси валют України

Встановити
20 березня 2018, 11:45

Найбільш високооплачувані спортсмени України 2017 року

В українському спорті стає все менше грошей, але в 2017 році було як мінімум 15 спортсменів, які зуміли заробити більше мільйона доларів. Сайт Бетонмобайл докладно розповість про рейтинг найбільш високооплачуваних українських спортсменів 2017 року.

Перший — Кличко, але це — востаннє

Традиційно очолює список найбільш високооплачуваних спортсменів України Володимир Кличко — у 2017 році супертяж провів лише один бій — з Ентоні Джошуа, але він приніс йому рекордний в кар'єрі гонорар в 25 мільйонів доларів. Програвши Джошуа, Кличко оголосив про те, що завершує кар'єру і тепер він зможе заробляти гроші в основному на рекламі і вкладених раніше коштах — у власну промоутерську компанію та інші проекти.

Тепер на зміну Кличку прийдуть два інші боксери з ім'ям — Василь Ломаченко та Олександр Усик, але їм поки що дуже далеко до гонорарів Володимира. Найбільш технічний боксер світу, на думку фахівців, Василь Ломаченко в 2017 році заробив 2,5 млн доларів і займає сьоме місце в нашому рейтингу, а Олександр Усик став багатшим на 1,5 млн (13-е місце). У Ломаченка є хороша можливість збільшити свої доходи в 2018 році, якщо йому організують бій з Менні Пак’яо або з кимось із рейтингових і відомих суперників, а ось Усику ще необхідно попрацювати на ім'я і вийти на противників, які зможуть гарантувати йому великі гонорари.

На другому місці — найвідоміший представник України в НБА — центровий «Фінікс Санз» Олексій Лень, який в 2017 році зміг заробити 4,2 млн доларів. Цього року його контракт з «Сонцями» закінчується і з урахуванням того, що Алекс може змінити команду і піти на підвищення зарплати — саме він, по ідеї, повинен стати найбільш високооплачуваним спортсменом країни за підсумками року.

Найбільш високооплачуваний футболіст — Ярмоленко, тренер — Ребров

Найбільш високооплачуваним футболістом України залишається Андрій Ярмоленко — хоч йому і довелося піти на зниження зарплати, втративши мільйон за рік після переходу з «Динамо» в «Борусію» з Дортмунда, він все одно знаходиться на третьому місці з окладом в 3,5 млн доларів. Є передумови до того, що Андрій збільшить свою зарплату в майбутньому, позаяк почав він свою кар'єру в Бундеслізі відмінно, але зараз травма заважає йому грати, а в майбутньому в команді можлива зміна головного тренера і складно сказати, як це позначиться на перспективах українського вінгера.

Потихеньку підвищує рівень своїх доходів найуспішніша українська тенісистка — Еліна Світоліна. У 2017 році вона змогла заробити 3,2 млн доларів на турнірах серії WTA, але тут не враховуються її доходи від персонального контракту з компанією Nike. Уже в цьому сезоні Еліна змогла пробитися до чвертьфіналу Австраліан Оупен, але головних досягнень від неї чекають в Парижі, на улюблених кортах Ролан Гаррос. У будь-якому випадку Світоліна вже стала в світі українського тенісу персоною, яка найбільше заробляє, перевершивши за рівнем гонорарів за всю кар'єру (7,3 млн доларів) Андрія Медведєва.

Цікаво, що на п'ятому місці в списку найбільш високооплачуваних спортсменів знаходиться тренер — Сергій Ребров, який припинив співпрацю в 2017 році з київським «Динамо», уклавши контракт з клубом із Саудівської Аравії — «Аль-Ахлі». Зараз Ребров заробляє на новому місці 2,9 млн доларів на рік, але в разі, якщо його клуб зможе виграти чемпіонський титул, доходи Реброва збільшаться за рахунок бонусів. За два тури до фінішу чемпіонату його «Аль-Ахлі» відстає на одне очко від «Аль-Хіляля» — свого головного і принципового противника, але зіграє з ним на своєму полі 7 квітня — саме в цій грі, ймовірно, і вирішиться доля чемпіонства. Також «Аль-Ахлі» вийшов у півфінал національного кубка і цілком успішно виступає в груповому раунді азіатської Ліги чемпіонів, набравши 8 очок після чотирьох турів.

Крім баскетболіста Леня, тенісистки Світоліної і боксерів Кличків, Ломаченка і Усика в рейтингу українських спортсменів-мільйонерів немає нікого, крім футболістів. На шостому місці — захисник «Шахтаря» Ярослав Ракицький, який заробляє в своєму клубі 2,7 млн ​​доларів на рік — цим багато в чому пояснюється те, що його ніяк не може переманити до себе турецький «Галатасарай». 2,2 млн — зарплата його одноклубника, який прийняв українське громадянство — Марлоса. Кажуть, що за зміну паспорта Марлос отримав мільйонний бонус від «Шахтаря», але ці дані не підтверджені.

В «Динамо» три мільйонери — Хачеріді, Гармаш і Сидорчук

На дев'ятому місці в рейтингу знаходиться Євген Коноплянка — хоч він і не грає регулярно в «Шальке», але отримує там 1,9 млн доларів на рік. На 100 000 менший у «Шахтарі» оклад у Андрія П’ятова — основного голкіпера гірників і збірної України. Найбільш високооплачуваним гравцем «Динамо» тепер став Євген Хачеріді, який рідко проходить в основу команди, але отримує 1,6 млн доларів. На 12-му місці — опорник «Шахтаря» Тарас Степаненко (1,5 млн), а замикають список мільйонерів два півзахисники «Динамо» — Денис Гармаш (1,2 млн) і Сергій Сидорчук (1,2 млн).

У чемпіонаті України триває суперництво «Динамо» і «Шахтаря» і за версією букмекерської контори Леон донецький клуб з коефіцієнтом 1.04 — явний фаворит на те, щоб стати чемпіоном в цьому сезоні.

Джерело: Мінфін