Мінфін - Курси валют України

Встановити
19 березня 2018, 16:47

ФГВФО: активи банку «Аксіома» вивели через 11 компаній

У період листопад-грудень 2013 року та березень — квітень 2014 року банк «Аксіома» надавав кредити групі позичальників (11 компаній), основним видом діяльності яких були спекулятивні операції на ринку цінних паперів.

У період листопад-грудень 2013 року та березень — квітень 2014 року банк «Аксіома» надавав кредити групі позичальників (11 компаній), основним видом діяльності яких були спекулятивні операції на ринку цінних паперів.
ФГВФО: активи банку "Аксіома" вивели через 11 компаній/Фото: ipress.ua

Про це йдеться у повідомленні Фонду.

Як зазначається, при цьому застосовувалась пільгова відсоткова ставка.

Кредити надавались під 5,7-13%, в той час як іншим позичальникам – під 27-36%. На всіх позичальників були відкриті однакові ліміти кредитування на рівні 80-86 млн грн для здійснення спекулятивних операцій на ринку цінних паперів.

Забезпеченням виконання зобов’язань за укладеними кредитними договорами були прості іменні акції закритого венчурного фонду. Оскільки не здійснювалось котирування вказаних цінних паперів, їхня вартість не враховувалась при розрахунку резервів банку «Аксіома».

Відповідно до поданої позичальниками звітності, у них було відсутнє будь-яке майно, а структуру балансів формували кошти в розрахунках, тобто дебіторська та кредиторська заборгованість. У кредитній документації зазначалось, що джерелом погашення виданих кредитів є кошти від реалізації іншого майна. Тобто, на момент прийняття рішення про надання кредитів джерело погашення було відсутнє.

На момент введення тимчасової адміністрації загальна заборгованість вказаних позичальників склала більше 600 млн гри, або 97 % загального обсягу кредитного портфелю банку «Аксіома».

Під час надання зазначених кредитів та через прийняття нераціональних управлінських рішень, укладення свідомо невигідних для банку угод (придбання у інших банків права вимоги за кредитами, які не обслуговуються) у банку «Аксіома» виникли фінансові втрати та збитки на суму більше 1 млрд грн.

Крім того, уповноважена особа Фонду гарантування встановила, що посадові особи банку «Аксіома» проводили операції зі збільшення його статутного капіталу з грубими порушеннями чинного законодавства, а саме, за рахунок кредитних коштів.

За фактом вчинення протиправних діянь уповноважена особа Фонду гарантування подала у правоохоронні органи відповідні заяви.

Наслідком виведення активів з банку «Аксіома» стало те, що їхня оціночна вартість ліквідаційної маси (161,58 млн грн) майже у п’ять разів менша від тої, яка зазначена у бухгалтерських документах (776,31 млн грн). При цьому, сума заявлених вимог кредиторів банку становить більше 138 млн грн, з них вимоги Фонду гарантування – 120,87 млн грн, з яких банк вже погасив 6,33 млн грн.

Вкладникам банку «Аксіома» виплачено гарантоване відшкодування на суму більше 106 млн грн.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися