Мінфін - Курси валют України

Встановити
16 березня 2018, 18:28

Чого чекати від готівкового ринку на вихідні

Минулі п'ять робочих днів стали не найкращим періодом для гривні. З середини тижня вона не тільки перестала зміцнюватися, а й почала істотно втрачати на всіх сегментах валютного ринку.

Сумарно за ці дні долар зріс на міжбанку на 40 копійок — з 26,01 / 26,05 гривень на ранок понеділка до 26,41 / 26,45 до кінця п'ятниці. А на готівковому ринку — ще більше. Якщо ще на початку тижня долар в обмінниках знаходився в межах 25,80-26,15 гривень, то до вечора 16 березня фінансисти вже готові були працювати тільки в рамках курсу 26,45 — 26,65 гривень.

Не особливо зміг розжитися валютою в цей період і Нацбанк. Ще на початку тижня він активно скуповував долар у всіх форматах інтервенцій, але вже з четверга був змушений активно витрачати ЗВР, щоб хоч частково стримати зростання котирувань. Причому продавав регулятор долар виключно в тихому форматі багаторазових «запитів кращого курсу».

Основних причин зміни ситуації на валютному ринку було три:

1) Масований викуп надлишків валюти Нацбанком на початку тижня (купив за нашими даними за понеділок-вівторок не менше $ 164,2 млн) з частковою підтримкою долара від подальшого падіння за рахунок високої ціни відсікання. Крім того, досить «скромні» по прибутковості результати аукціону Міністерства фінансів по розміщенню ОВДП призвели до повної відсутності на ринку надлишків долара к середині тижня і потім — до зміни тренда в бік зростання котирувань;

2) Як тільки котирування почали зростати, на міжбанк вийшов відкладений попит з боку великих імпортерів, що вичікували «дна» за курсом. Пропозиція з боку експортерів почала скорочуватися. Останні притримували валюту, очікуючи на подальше зростання курсу;

3) Збільшення попиту на валюту на готівковому ринку призвело до різкого зростання котирувань в обмінниках і великого розриву між готівковим і безготівковим курсами. Це стало драйвером для подальшого зростання котирувань і на міжбанку — за рахунок спекулятивних переливів валюти з одного сегмента ринку на інший.

Негативну для гривні динаміку за курсом і потенційне зростання валютних ризиків на наступному тижні фінансисти будуть закладати при виставленні курсів в цю суботу та неділю. Вони вважатимуть за краще працювати в режимі «з обороту» з широким спредом між курсами прийому і продажу валюти.

Курси валют на вихідні

Котирування готівкового долара будуть в межах: прийом 26,35 -26,50 гривень, продаж 26,60-26,75 гривень. Обмінники працюватимуть в режимі «з обороту» з розширенням спреда в межах до 25 копійок.

Котирування євро. Євровалюта на міжнародних ринках за минулий тиждень дещо здала позиції, опускаючись навіть нижче рівня в 1,2270 долара за євро в цю пятніцу. Особливих інформаційних приводів для зміни такої ситуації в ці вихідні не очікується. Тому фінансисти не чекають особливих сюрпризів по євро на міжнародних ринках в найближчі вихідні і будуть орієнтуватися на поточний стан котирувань пари євро / долар на вечір п'ятниці.

На 17:00 за Києвом 16 березня крос-курс пари євро / долар знаходився біля рівня 1,2265 долара за євро. Виходячи з прогнозованого нами на вихідні курсу готівкового долара щодо гривні (прийом 26,35 -26,50 гривень, продаж 26,60-26,75 гривень), обмінники в цей період виставлять котирування готівкового євро в межах: прийом 32,318 — 32,502 гривень і продаж 32,625 — 32,809 гривень.

Розраховані «Мінфіном» курси можуть бути ще скориговані в межах плюс-мінус до 15 копійок на євро в залежності від індивідуальних завдань конкретних пунктів обміну валюти.

Котирування по російському рублю. Рубль також навряд чи піднесе будь-які сюрпризи 17 і 18 березня, що дозволяє власникам обмінників у вихідні досить спокійно працювати по цій валюті в режимі «з обороту», не закладаючи особливих валютних ризиків.

Котирування на вихідні будуть наступними: прийом за 1 рубль в межах коридору 0,456-0,459 гривень і продаж 0,460- 0,463 гривень. Розраховані „Мінфіном“ курси можуть ще мати відхилення (до плюс-мінус 0,001-0,004 гривень на рублі) — в залежності від завдань, що стоять перед тими чи іншими точками обміну валюти.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися