Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 березня 2018, 20:25

Суд підтвердив безпідставність вимог акціонера банку Народний капітал до НБУ

Київський апеляційний адміністративний суд 13 березня 2017 року залишив без задоволення апеляційну скаргу міноритарного акціонера ПАТ «Банк Народний капітал» Олександра Вороняка на постанову Окружного адміністративного суду м. Києва від 13 грудня 2017 року.

Київський апеляційний адміністративний суд 13 березня 2017 року залишив без задоволення апеляційну скаргу міноритарного акціонера ПАТ «Банк Народний капітал» Олександра Вороняка на постанову Окружного адміністративного суду м.
Фото: capital.ua

Як слідує з матеріалів справи, акціонер ПАТ «Банк Народний капітал», який володіє 8,6% акцій банку, вимагав визнати протиправним та скасувати рішення НБУ про віднесення цього банку до категорії неплатоспроможних та рішення Фонду гарантування вкладів фізичних осіб про запровадження в ньому тимчасової адміністрації.

Ретельно вивчивши усі матеріали справи, Окружний адміністративний суд м. Києва дійшов наступних висновків:

— у НБУ були усі підстави для віднесення ПАТ «Банк Народний капітал» до категорії неплатоспроможних;

— приймаючи рішення щодо цього банку НБУ діяв правомірно;

— регулятор має право віднести проблемний банк до категорії неплатоспроможних у будь-який день протягом 180-ти денного строку;

— міноритарний акціонер банку не має права за законом оскаржувати застосовані до банку, як юридичної особи заходи впливу.

Тому постановою Окружного адміністративного суду м. Києва від 13 грудня 2017 року у задоволенні позову акціонера ПАТ «Банк Народний капітал» Вороняка було повністю відмовлено. Київський апеляційний адміністративний суд залишив це рішення без змін.

Нагадаємо, ПАТ «Банк Народний капітал» було віднесено до категорії проблемних у липні 2016 року у зв'язку з невідповідністю його структури власності вимогам щодо прозорості. Протягом строку проблемності банк не привів свою діяльність у відповідність до вимог законодавства. Хоча Національний банк звертав увагу банку та його акціонерів на цю проблему ще з грудня 2014 року.

У січні 2017 року банк прийняв рішення про ліквідацію з ініціативи власників та подав документи до НБУ для отримання згоди на ліквідацію. Враховуючи, що банк на момент подання документів вже був віднесений до категорії проблемних, НБУ за законом не міг задовольнити клопотання банку та 19 січня 2017 року відніс його до категорії неплатоспроможних.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися