Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 березня 2018, 9:43

НБУ прокоментував рівень інфляції у лютому

Фактична інфляція в річному вимірі залишилася дещо вищою за прогноз, опублікований у «Інфляційному звіті» за січень 2018 року.

Фактична інфляція в річному вимірі залишилася дещо вищою за прогноз, опублікований у «Інфляційному звіті» за січень 2018 року.
НБУ прокоментував рівень інфляції у лютому/Фото: qha.com.ua

Про це йдеться у коментарі регулятора.

У НБУ вважають, що до цього призвело насамперед більш суттєве, ніж очікувалося, подорожчання сирих продуктів харчування та палива.

«В цілому поточна динаміка споживчої інфляції та її складових свідчить про збереження значного інфляційного тиску. Водночас його посиленню в лютому протидіяло зміцнення гривні, яке триває і у першій половині березня. Таким тенденціям на валютному ринку, серед інших чинників, сприяє й проведення Національним банком більш жорсткої монетарної політики», — йдеться у коментарі.

Базова інфляція в лютому уповільнилась до 9.7% р/р. Показники базового ІСЦ у річному вимірі незначно перевищили прогноз Нацбанку, однак це відбулося в першу чергу за рахунок вищих січневих показників. У місячному вимірі показник базової інфляції за лютий (0.6%) відповідав прогнозу.

Читайте також: Глава Ради НБУ радить Кабміну переглянути ціни на продукти

Одним з ключових факторів уповільнення базової інфляції в лютому стала сприятлива ситуація на валютному ринку.

Зростання цін на сирі продукти харчування в лютому уповільнилося (до 22,9% р/р), однак, як і в січні, перевищувало прогноз. Ціни на сирі продукти харчування зростали не так швидко, як у січні, завдяки менш значному зростанню цін на м’ясо та молоко, що відображало низхідну динаміку цін на них на світових ринках.

Однак уповільнення зростання цін на м’ясо та молоко було не таким суттєвим, як прогнозувалося. Крім того, більш суттєво за очікування прискорилося зростання цін на фрукти, у тому числі через підвищення цін на банани внаслідок зниження світового урожаю.

Також збільшилися темпи зростання цін на овочі борщового набору, насамперед капусту, буряк та моркву, внаслідок зменшення пропозиції якісної продукції та значних обсягів експорту цієї продукції. Натомість суттєво сповільнилося зростання цін на тепличні овочі (огірки, помідори, перець тощо, значна частина яких імпортується).

Це пояснюється як суттєвим зміцненням гривні упродовж лютого, так і збільшенням обсягів імпорту.

Темпи зростання адміністративно регульованих цін становили 16,1% р/р та загалом відповідали прогнозу. Зокрема, очікувано уповільнилося зростання цін на алкогольні напої та тютюнові вироби. Водночас незначно збільшилися темпи зростання вартості водопостачання та водовідведення, а також залізничного транспорту та дошкільної освіти.

Темпи зростання цін на паливо (21,9% р/р) практично не змінилися порівняно з попереднім місяцем, але були більші за очікування через вищі ціни на нафту порівняно з припущеннями, закладеними в прогноз.

Коментарі - 2

+
+15
TOMAgavk
TOMAgavk
13 березня 2018, 12:40
#
Уже в марте инфляция может вырасти, за счёт увеличения тарифа на электроэнергию, которая потянет за собой цены на большинство видов, как продукции, так и услуг.
+
0
Apollo17
Apollo17
14 березня 2018, 8:45
#
Ребята и НБУ не выдумывайте — на инфляцию повлияли снегопады, зачем вы сказки рассказываете :)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися