Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 березня 2018, 14:21

ЄЦБ зберіг нульову облікову ставку

Європейський центральний банк не став змінювати базову процентну ставку, залишивши її на рівні 0%.

Європейський центральний банк не став змінювати базову процентну ставку, залишивши її на рівні 0%.
ЄЦБ зберіг нульову облікову ставку/Фото: rbc.ua

Про це йдеться в повідомленні банку, пише РБК-Україна.

Як повідомляється, ставка по депозитах залишилася на рівні мінус 0,4% річних, ставка за маржинальними кредитами — 0,25% річних.

Варто відзначити, що таке рішення європейського регулятора збіглося з очікуваннями експертів. Ще на засіданні в жовтні 2017 року керівництво ЄЦБ ухвалив рішення продовжити термін дії програми кількісного пом'якшення (QE) до вересня 2018 року при зниженні щомісячного обсягу викупу облігацій з січня до 30 млрд євро з 60 млрд євро.

У четвер, 8 березня, банк підтвердив, що програма викупу облігацій триватиме до вересня «або довше, при необхідності», або «до тих пір, поки рада керуючих ЄЦБ не побачить стійкої коригування інфляції у відповідності з його інфляційними цілями».

Проте, за підсумками засідання, рішення центрального банку Євросоюзу була прибрана фраза про те, що керівництво ЄЦБ готовий збільшити обсяг QE, якщо це буде потрібно через погіршення економічного прогнозу або фінансових умов.

У заяві наголошується також, що ЄЦБ продовжить реінвестувати надходження від облігацій, що погашаються протягом тривалого часу після завершення QE.

«Це буде сприяти сприятливої ситуації в плані ліквідності та належного стану монетарної політики», — наголошується в повідомленні.

Крім того, банк повторив, що не буде піднімати ключові ставки ще довгий час, істотно довше горизонту викупу активів".

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися