Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 березня 2018, 10:02

Мінфін контролює кожну гривню завдяки монетизації субсидій — Данилюк

За рахунок нового механізму монетизації субсидій ми контролюємо кожну гривню, перераховану з державного бюджету у 2018 році за пільги і субсидії населенню, і не дозволимо повернути непрозорі схеми, які діяли у попередні роки».

За рахунок нового механізму монетизації субсидій ми контролюємо кожну гривню, перераховану з державного бюджету у 2018 році за пільги і субсидії населенню, і не дозволимо повернути непрозорі схеми, які діяли у попередні роки».
Мінфін контролює кожну гривню завдяки монетизації субсидій/Фото: segodnya.ua

Про це заявив міністр фінансів Олександр Данилюк.

За його словами, наразі ведеться скоординована кампанія щодо дискредитації нового прозорого механізму субсидіювання, який був підтриманий Урядом, незалежними експертами та всіма сторонами процесу монетизації субсидій.

Для цього часто використовується маніпулювання цифрами і перекручування інформації, нібито новий механізм вигідний в першу чергу облгазам, що є нісенітницею та абсолютно не відповідає дійсності.

Зокрема тому, що за новим механізмом облгази не можуть використовувати кошти на інші цілі, а лише для сплати за газ і за транспортування газу групі компаній НАК «Нафтогаз України» та сплату грошових зобов'язань з податків, зборів і платежів до державного бюджету.

Зокрема, протягом січня-лютого 2018 року на пільги та субсидії населенню перераховано 18,3 млрд грн., в тому числі, за:

— електричну енергію – 1 124,1 млн грн (6,1%);

— природний газ – 10 853,7 млн грн (59,1%);

— теплопостачання – 4 725,4 млн грн (25,7%);

— водопостачання і водовідведення – 539,5 млн грн (2,9%);

— квартирну плату та інші послуги – 1 118,4 млн грн (6,1%), в тому числі ОСББ/ЖБК на їх рахунки в банківських установах – 461,6 млн грн.

Із 18,3 млрд грн до державного бюджету у вигляді податків вже повернуто 5,4 млрд грн. Ще 1,8 млрд грн знаходяться на рахунках електронного адміністрування ПДВ (всього 40% від обсягу субвенції).

На рахунках місцевих бюджетів та управлінь соціального захисту – 1 млрд грн (5%).

При цьому, станом на  1  березня 2018 на рахунках суб’єктів господарювання, відкритих у Держказначействі, — НАК «Нафтогаз України» — знаходиться 6,8 млрд грн. (37%).

Інші суми субвенції перераховані безпосередньо суб’єктам господарювання за поставлену електричну енергію на рахунки, відкриті в Ощадбанку.

«Кошти субсидій і надалі будуть перераховуватись у грошовій формі та в строки, передбачені законодавством, на рахунки всім суб’єктам на ринку без використання схем для створення штучних перепон чи привілеїв одних суб’єктів перед іншим. Ніякого ручного режиму більше не буде. І повернення до клірингу, який себе давно дискредитував, теж не буде», — зазначив міністр фінансів Данилюк.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися