Мінфін - Курси валют України

Встановити
7 березня 2018, 18:20

Готівковий курс: хто заробить на святі

Події цього короткого робочого тижня дозволили істотно зміцнитися гривні як на міжбанку, так і на готівковому валютному ринку. За три дні долар на торгах впав на  60 копійок — з 26,61 / 26,65 гривень на ранок понеділка до 26,01 / 26,05 до кінця середи.

Події цього короткого робочого тижня дозволили істотно зміцнитися гривні як на міжбанку, так і на готівковому валютному ринку.
Фото: "Мінфін"

Виграв від того, що відбувається, і Нацбанк, який активно скуповував валюту через  «запити кращого курсу» і більш публічний варіант — аукціон. В кінцевому підсумку саме він утримав долар від ще більш глибокого обвалу — до рівня нижче 26 гривень.

Основних причин зміцнення національної валюти було три:

1) Активність нерезидентів і самих банків по скупці ОВДП на розміщенні Міністерства фінансів України у вівторок, що призвело до масового продажу валюти на міжбанку;

2) Необхідність закриття зовнішньоекономічних операцій клієнтів перед чотириденними вихідними в Україні, два з яких — четвер і п'ятниця — робочі дні в Європі і США. Це не тільки створює перевищення пропозиції валюти над попитом, але й потенційно зміцнить гривню на наступному тижні за рахунок вливань валюти на торгах через зростання обов'язкових продажів за вихідні у нас (але робочі в інших країнах) 8 і 9 березня.

Це розуміють як продавці (вони поспішали з продажем валюти), так і покупці, які не хотіли переплачувати і щодня вичікували мінімальні котирування перед здійсненням операцій. Були активні і мобільні оператори, які продавали валюту для участі в тендері по 4G;

3) Активна здача населенням заначок перед 8 березня, що призвело до зростання пропозиції готівкової валюти і на фоні падіння котирувань міжбанку — до істотного просідання курсів готівкового ринку.

В кінцевому підсумку від того, що відбувається істотно виграв НБУ. За ці три дні він зміг вирішити одночасно дві основні задачі: зміцнив гривню і поповнив ЗВР.

Саме підтримка долара Нацбанком за рахунок викупу надлишків валюти на ринку дозволила утриматися котируванням вище рівня в 26 гривень. Адже після падінь в понеділок і вівторок — на початку торгів у середу курс знову обвалився до 26,08 / 26,12 з явним настроєм на ціль в 26 гривень і нижче. І тільки оперативний вихід НБУ в форматі аукціону по скупці $100 млн з ціною відсікання — не вище 26,1190 гривень втримав ринок від досягнення цієї мети. Активно використовував всі ці дні Нацбанк і більш «тиху» форму «запиту кращого курсу».

Якщо підвести підсумки цих днів, то ситуація явно на користь гривні, принаймні до середини наступного тижня. І фінансисти будуть враховувати цю динаміку при виставленні курсів на вихідні.

Всі чотири дні вихідних власники обмінників будуть працювати в режимі «з обороту». Причому будуть занижувати курс прийому з оглядкою на потенційне зниження котирувань міжбанку на наступному тижні.

Оперативно доведеться міняти котирування власникам обмінників по євро і рублю, особливо в неробочі в Україні (і робочі в ЄС і США) 8 і 9 березня. Валютні ралі з євро на міжнародних ринках тривають, а рубль дуже чуйно реагує на події на ринках енергоресурсів, де в останні кілька днів все дуже динамічно. Тому ми не виключаємо необхідності багаторазових змін котирувань обмінників по євро і рублю в ці чотири святкові дні.

Курси валют в ці вихідні

Котирування готівкового долара будуть в межах: прийом 26,00 -26,15 гривень, продаж 26,20-26,35 гривень. Обмінники працюватимуть в режимі «з обороту» з рівнем спреду в межах до 25 копійок.

Котирування євро. Через те, що євровалюта на міжнародних ринках в середу продовжувала демонструвати нестабільність котирувань в парі з доларом і є підстави припускати продовження цього в четвер і п'ятницю (робочі дні в Європі і США) — фінансисти будуть змушені оперативно реагувати на всі зміни курсів цих валют на зовнішніх ринках в усі святкові дні.

На 17:00 за Києвом 7 березня крос-курс пари євро / долар знаходився біля рівня 1,2410 долара за євро. Виходячи з прогнозованого нами на вихідні курсу готівкового долара щодо гривні, обмінники в цей період виставлять котирування готівкового євро в межах: прийом 32,266 — 32,452 гривень та продаж 32,514 — 32,70 гривень.

Розраховані «Мінфіном» курси можуть бути ще скориговані в межах плюс-мінус до 10 копійок на євро в залежності від індивідуальних завдань конкретних пунктів обміну валюти.

Ми не виключаємо необхідності ще додаткових коригувань курсу євро щодо гривні в обмінниках на ці вихідні за результатами торгів четверга і п'ятниці на міжнародних ринках через перерахунок крос-курсів пари євро / долар і долар / гривня.

Котирування по російському рублю. Рубль також може піднести багато сюрпризів за рахунок істотних коливань цін на енергоносії в неробочі в Україні (і робочі в багатьох країнах) 8 і 9 число.

Курс російської валюти майже завжди відображає всі зміни на міжнародних торгових майданчиках по нафті і газу (а в цей четвер і п'ятницю вони активно працюють) — і тому можливі нюанси по курсу рубля в цей період. Фінансисти будуть враховувати всі ці коливання в своїх розрахунках курсів готівкової російської валюти і будуть намагатися працювати по рублю тільки в режимі «з обороту».

Котирування на вихідні будуть наступними: прийом за 1 рубль в межах коридору 0,456-0,459 гривень і продаж 0,460-0,463 гривень.

Розраховані «Мінфіном» котирування можуть ще мати відхилення (до плюс-мінус 0,003-0,005 гривень на рублі) — в залежності від завдань, що стоять перед тими чи іншими точками обміну валюти.Крім цього, в разі серйозних змін співвідношення пар євро / долар і долар / рубль в неробочі в Україні (і робочі в ЄС і США) 8 і 9 березня — фінансисти будуть додатково оперативно коригувати курси готівкового рубля в обмінниках.

Коментарі - 1

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
9 березня 2018, 12:20
#
Зарабатывают на разнице курса, когда банки не работают, обменники выставят зазоры по максимуму по доллару и евро.
Все понимают что с понедельника очередное укрепление гривны, особенно к доллару.
Президент дал ответ МВФ, что они не будут указывать как жить Украине, точнее это ответ — мы своих сажать не будет, и спец суд будет под управлением Президента, а деньги как я понял, будут через нашу высокую учётную ставку и аукционы овгз привлекать
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися