Мінфін - Курси валют України

Встановити
6 березня 2018, 15:52

Електронна автоцивілка. Чи варто купувати поліс в інтернеті

З 7 лютого поліс обов'язкового страхування відповідальності автовласників (або простіше — автоцивілку) можна купити не тільки в офісі компаній або у агентів, але і онлайн. «Мінфін» вирішив протестувати новий сервіс і оформити автоцивілку в інтернеті.

С 7 февраля полис обязательного страхования ответственности автовладельцев (или проще — автогражданку) можно купить не только в офисе компаний или у агентов, но и онлайн.
Фото: elearnpars.org

Поки електронні поліси продає всього 15 страховиків. За даними Моторного бюро, до кінця лютого вони сумарно встигли продати 655 електронних полісів ОСАЦВ. Абсолютним лідером стала компанія ВУСО, яка за 3 тижні оформила онлайн 420 договорів (див. таблицю). Саме тому «Мінфін» вирішив купити автоцивілку в цій компанії.

Оформити поліс виявилося досить просто

Наше авто — Volkswagen Transporter 2005 року випуску. Ми вирішили оформити стандартний договір: страхова сума за майновим збитком 100 000 грн, по життю і здоров'ю — 200 000 грн. У полісі передбачена франшиза (сума, яку страховик не виплачує, в разі ДТП водієві доведеться сплатити її зі своєї кишені) — 2000 грн.

Калькулятор на сайті швидко розрахував вартість страховки. Стандартний поліс ОСАГО на рік для такого транспортного засобу обійшовся б в 2413 грн, але електронний стоїть на 20% дешевше — 1930 грн.

Потім ми заповнили в анкеті дані про автовласника та його «залізну конячку».

Здивування викликав тільки один пункт — «адреса страховика». Спочатку склалося враження, що потрібно було ввести контакти страхової компанії. Але коли ми звірились з російським варіантом анкети («адес страхователя»), стало зрозуміло, що потрібно вказувати контактні дані покупця поліса.

Після цього залишилося тільки вибрати спосіб доставки і оплати.

Зупинилися на доставці кур'єром і оплаті платіжною карткою на сайті ВУСО.

Після того, як поліс вже оплачений, договір потрібно підписати. Зробити це можна за допомогою разового ідентифікатора, який компанія надсилає на номер мобільного телефону покупця.

Відразу після оформлення поліса нам передзвонили з офісу ВУСО і запропонували оформити ще один договір — добровільну автоцивілку. Її принцип той же, але страхова сума за майновим збитком вище. Після недовгих роздумів ми погодилися — різниця у вартості виявилася невеликою, але в разі ДТП страхова компанія заплатить потерпілому набагато більше. Так що ризик сплачувати за ремонт авто зі своєї кишені знижуються.

Ліміт за добровільним ОСАГО вибрали в 300 000 грн. Вартість страховки склала 350 грн.

Перевірка

За бажанням, перед тим, як оплатити страховку, її можна перевірити на сайті МТСБУ.

По-перше, так ви ще раз перевырите правильність введених даних. По-друге, переконаєтеся, що сайт, на якому оформляється поліс — справжній, а не фейковий.

Папір надійніше? 

Купуючи ОСАГО через інтернет потрібно звертати увагу на всі ті ж фактори, що і при покупці паперового поліса. «Рекомендуємо перевірити рейтинг страхової компанії, відгуки про неї в інтернеті і т.д. Додатково потрібно звернути увагу і на сайт, де ви купуєте поліс. Щоб убезпечити свої особисті дані та дані банківської картки, сайт повинен бути на протоколі https і працювати з надійним еквайром", — радить Дмитро Соколов, керівник з розвитку інтернет-продажів СК ВУСО.

Страховики попереджають: найбільша небезпека, яка може виникнути при оформленні електронного поліса автоцивілки — це помилки при заповненні даних страхувальника. «Договір з помилково написаними даними може вважатися недійсним. Тому перед покупкою клієнт отримує на пошту пропозицію про укладення договору. На цьому етапі необхідно обов'язково перевірити особисті дані і в разі потреби повернутися на попередній крок для виправлення помилок», — рекомендують в ІНГО Україна.

У Моторному бюро стверджують, що поліцію поінформували про впровадження електронних полісів заздалегідь і там погодили нововведення. Більш того, і Нацкомфінпослуг і МТСБУ додатково офіційними листами нагадали поліцейським, щоб ті внесли необхідні зміни до нормативних документів, які стосуються перевірки страховок.

Але казуси все ж трапляються. «У компанії було звернення від клієнта, який порушив ПДР і поліція попросила його показати поліс страхування відповідальності. Після того, як водій пред'явив е-поліс, поліцейські засумнівалися. Однак дзвінок на гарячу лінію в Моторне бюро розвіяв їх сумніви, підтвердив наявність поліса і його реєстрацію в центральній базі даних», — розповів Дмитро Соколов.

«У наших клієнтів поки не було негативного досвіду при використанні електронного полісу. Але непорозуміння з поліцією можливі, тому на перших етапах впровадження ми радимо своїм клієнтам роздруковувати форму поліса », — радять в ІНГО Україна.

Коментарі - 6

+
+1
loglog
loglog
7 березня 2018, 10:59
#
Однако… покупаю три года уже через интернет, полис 24 кажись сайт. хз че там как, но надеюсь и дальше он мне не пригодится
+
0
ballistic
ballistic
7 березня 2018, 13:19
#
А що з продажами ОСАГО через Фінансовий Супермаркет?
+
0
Santab
Santab
8 березня 2018, 3:14
#
Не совсем понятно… Если курьер или новая почта что-то доставят, то зачем что-то распечатывать?
Сколько приблизительно стоит доставка курьером и новой почтой? Можно ли оплатить курьеру при получении страховки (или что он там доставляет, что потом ещё надо что-то распечатывать)?
+
0
Алексей Хрипков
Алексей Хрипков
8 березня 2018, 15:06
#
Вчера продлевал страховку: оформлятель рассказал, что им уже звонил «электронный клиент», которому понты предъявляли «это Вы нам должны показать, у нас нет возможности смотреть в каких-то реестрах».
В теории он это потом без проблем оспаривает, но ожидать таких талантов вполне можно…
+
0
Pavlo1983
Pavlo1983
9 листопада 2018, 15:31
#
Электронный полис туристического страхования покупал несколько раз, действительно удобно еще и дешевле.

А вот с автоцивилкой пока не все так классно… в регионы прогресс идет медленно, не хочу тестировать на себе знает ли где-то под Винницей полицейский как проверить полис… будет ли там интернет и т.д.

Ну и по цене есть вопрос… два месяца назад купил на Полисонлайн https://www.polisonline.com.ua обычный бумажный полис с франшизой 0 заплатил 1175 грн СК Европейский Страховой Альянс (прямое урегулирование) Доставили бесплатно, думаю если сильно поискать можно еще дешевле где-то найти

Подобный электронный полис на https://polis.ua/ стоит 1382 — 1682 грн

И где мой интерес как потребителя…
+
0
prVUSO
prVUSO
3 грудня 2018, 14:49
#
Хочу обратить внимание страхователей на тот факт, что полис можно проверить и по телефону горячей линии МТСБУ, которая работает круглосуточно по системе 24\7. Наличие интернета не обязательно. В этом году наша компания защищала интересы 10 клиентов в суде и досудебном решении. Со всех штрафы сняли. Надеюсь что к концу года-7 февраля, уже все будут в курсе того, что полис в электронном виде удобнее не только потребителю, но и самой полиции.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися