Мінфін - Курси валют України

Встановити
3 березня 2018, 11:21

Привид антикорупційного суду, успіх Нафтогазу і напівперемога Укрексімбанку

Нацбанк знову підняв облікову ставку. Депутати не затвердили нового главу НБУ, але проголосували в першому чітанні за антікорупційній суд. Укрексімбанк залучив $ 150 млн, а Нафтогаз виграв суд у Газпрому.

Ринки за підсумками тижня знизилися, щойно-щойно оговтавшись після корекції.
Фото: racurs.ua

Підсумки тижня, что минає в своєму блозі на НВ традіційно підвів Сергій Фурса. «Мінфін» публікує скорочений текст статті.

Ринки за підсумками тижня знизилися, щойно-щойно оговтавшись після корекції. І всьому виною Twitter Трампа. Судячи з усього, американський президент знову зірвався з ланцюга (або перестав пити заспокійливі, а може, просто весна прийшла) і вирішив оголосити світові торгову війну. Через Twitter. Ринки ж не люблять війни, ринки люблять мир. Як результат, нова порція зниження.

Ралі останнього року, засноване на перемозі Трампа, стикається з реальністю у вигляді того ж Трампа, який увійшов у смак і вже заявив, що готується і до наступних виборів. І ранок п'ятниці індекс S&P500 відкриє на позначці 2677,7 пунктів.

Український сегмент єврооблігацій поки лише злегка торкнулася хвиля розпродажів. Ключовою подією на цьому тижні стало розміщення Укрексімбанку, яке навряд чи можна назвати успішним. Держбанк залучив $150 млн, здійснивши номінований у гривні випуск. Розміщення пройшло з прибутковістю 16,5%, що, напевно, істотно вище, ніж банк планував напередодні зустрічей з інвесторами. З огляду на те, що переупаковані ОВДП інвестори купували з прибутковістю 12% -13%, банк спочатку міг малювати собі набагато позитивніші перспективи. І дане розміщення, скоріше, є сигналом уряду, що не вийде перехитрити ринки і залучити велику суму у інвесторів, щоб обійтися без МВФ. Обійтися не вийде.

Тому добре, що цього тижня вдалося схвалити закон про антикорупційний суд у першому читанні. У той же час, не варто себе обманювати, перше читання мало про що каже, і ключові речі мають потрапити в цей закон напередодні другого читання. І навряд чи хтось сумнівається, що з МВФ знову спробують зіграти в наперстки.

Депутати так напружилися, голосуючи за антикорупційний суд, що нового главу НБУ затвердити вже не змогли. У той же день регулятор підняв ставку ще на 1% до 17%, можливо, завершивши цикл зростання. На цьому тлі зміцнилася гривня, і напружився Мінфін, якому тепер доведеться, швидше за все, підвищувати ставки на первинних аукціонах.

Але найбільше напружився цього тижня Газпром, якому прийшов привіт зі Стокгольма, де Нафтогаз отримав абсолютну перемогу. І тепер не Нафтогаз винен Газпрому $2 млрд, А Газпром винен Нафтогазу $2,6 млрд. І рішення було настільки несподіваним, що викликало бурхливу істерику як в офісі компанії, так і в інших кабінетах. Як результат, спроба напаскудити Нафтогазу, коли одномоментно Газпром знизив тиск в трубі на тлі рекордних березневих заморозків у Європі і відмовився поставляти газ Україні, незважаючи на те, що до цього сам надіслав рахунок. 

Така емоційна реакція може вказувати як на наркотичну ломку, так і на те, що вже дуже хворобливий щиглик по носі вони отримали в Швеції. Тож за цю істерику, від якої можна отримувати задоволення (якщо ти не Коболєв, якому треба терміново вирішити питання, як забезпечити країну газом замість того, щоб пити шампанське, святкуючи перемогу) ми повинні дякувати чесний і справедливий суд.

Нафтогазу ще належить вирішити задачу отримати свої $2,6 млрд від Газпрому, адже ті можуть продовжувати стояти в позі. І якщо економічно у них немає причин не платити, то політично може надійти команда. Правда, тоді, рано чи пізно, Нафтогаз може забрати собі шматок Північного Потоку (Силу Сибіру не пропонувати), дрібниця, а приємно. А коли Нафтогаз отримає свої $2,6 млрд. (Тому що все-таки Газпром публічна компанія з купою активів за кордоном), то вже завдання, як би їх швидко забрати, стануть вирішувати в уряді. Але там калькулятори працюють справно, і немає сумнівів у тому, що будуть запропоновані тисяча і один спосіб, як оприбуткувати ці ресурси. 

Коментарі - 9

+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
3 березня 2018, 12:24
#
Оказывается, что депутаты у нас самые что ни на есть бездельники.

За решением своих личных меркантильных вопросов постоянно
забывают хотя-бы делать видимость заботы о государственных интересах.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
3 березня 2018, 13:21
#
Они хотят за голосование получить денег, нужно же как то в Дубаи ехать и на что-то там шубы женам покупать
Вот и торгуются
+
+70
Vanga 777
Vanga 777
3 березня 2018, 14:37
#
Победа? Какая цена покупки газа с ЕС?
+
0
beb
beb
3 березня 2018, 15:31
#
Не хнич
+
+42
Qwerty1999
Qwerty1999
3 березня 2018, 15:46
#
«Какая цена газа из ЕС»

Ниже российской со всеми «дружественными» наценками
+
+25
dfdfdf
dfdfdf
4 березня 2018, 13:02
#
Меньше? Вы в этом уверены? И намного?
Поляки с радостью готовы продавать по 750$. А с другой стороны озвучены требования к России немедленно продать и призывы к населению прикрутить.
Утверждалось что словаки снабжали газом по 200$, ну пусть и дальше снабжают.
+
0
Zamechtatel
Zamechtatel
5 березня 2018, 16:32
#
В 4 раза дороже в Польше купили, чем хотели у газпрома.
+
+15
Ukrmercy
Ukrmercy
3 березня 2018, 17:59
#
Лучше бы объявили сколько коррупционеров пасадили из начальников хотя-бы, и сколько дел и посадок по делам НДС воровства. Это мелочь, но было бы приятно цифрами погреться. А нет, не было бы- кто же у нас будет сажать за воровство?
+
+10
dfdfdf
dfdfdf
5 березня 2018, 7:32
#
Ну если покупать газ по 1300$ это несомненно успех.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися