Мінфін - Курси валют України

Встановити
1 березня 2018, 16:34

Через схеми з Фінростбанку вивели близько одного мільярду — ФГВФО

Масштабність проведених колишніми керівниками та службовими особами АТ «Фінростбанк» «схемних» операцій призвела до критичного погіршення фінансового стану банку та виведення активів на суму близько 1 млрд грн.

Масштабність проведених колишніми керівниками та службовими особами АТ «Фінростбанк» «схемних» операцій призвела до критичного погіршення фінансового стану банку та виведення активів на суму близько 1 млрд грн.
Через схеми з Фінростбанку вивели близько одного мільярду/Фото: antikor.com.ua

Про це йдеться у повідомленні Фонду.

Здійснений уповноваженою особою Фонду гарантування вкладів фізичних осіб виявив, що впродовж 2012-2014 років керівниками та посадовими особами банку було погоджено та здійснено ряд кредитних операцій з пов’язаними та підставними компаніями із грубим порушенням внутрішніх процедур, а самі кредитні кошти спрямовувались на операції, що не мали економічного сенсу.

«Саме через кредитування групи пов’язаних між собою компаній (16 компаній) з банку було виведено основну частину активів АТ «Фінростбанк» на суму більше 500 млн. грн. При цьому, компанії фактично не здійснювали фінансово-господарську діяльність. Як свідчать бухгалтерські документи, основний рух коштів на рахунках цих компаній відбувався між собою за договорами фінансової допомоги, переведення боргу, РЕПО, погашення відсотків за іншими кредитними договорами та ін., із подальшим переведенням в готівку», — йдеться у повідомленні.

На окрему увагу заслуговує факт видачі в 2011 році кредиту юридичній особі, поручителем за зобов’язаннями якої виступає компанія НОВОЛЕНД ІМПЕКС АГ (NOVOLAND IMPEX AG), Республіка Панама.

Наслідком реалізації такого кредитування керівництвом АТ «Фінростбанк» стало знецінення кредитного портфелю банку у 20,5 разів. Балансова вартість кредитного портфелю станом на 1 лютого 2015 року в сумі 1 127,9 млн грн була оцінена сертифікованими суб’єктами оціночної діяльності у 54,9 млн грн.

Ще один із виявлених уповноваженою особою Фонду фактів здійснення посадовими особами АТ «Фінростбанк» фінансових махінацій – проведення збиткових арбітражних операцій на торговельному майданчику в SAXO BANK, Данія, здійснення яких до грудня 2013 року відбувалось без реєстрації правил в НБУ.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися