Мінфін - Курси валют України

Встановити
26 лютого 2018, 8:21

Хто керуватиме курсом на цьому тижні

Традиційна закупівля чоловіками подарунків перед 8 березня забезпечить зростання припливу валюти в обмінки, що позитивно позначиться на зміцненні позицій гривні.

Минулий тиждень на валютному ринку пройшов нестандартно для періоду масових бюджетних платежів клієнтів. Зазвичай в цей час гривня зміцнюється: необхідність розраховуватися з державою за податковими зобов'язаннями змушує експортерів скидати валюту, а імпортерів - стримувати свої апетити щодо її купівлі. Але в цей раз цього не сталося.

Не допомогли гривні й ситуативні перекоси попиту і пропозиції валюти через вихідний понеділок в США. За фактом, за тиждень на міжбанку долар впав всього на 4 копійки — з 26,99/27,03 до 26,96/26,99 гривень.

Не особливо впливав на поведінку міжбанку в цей період і готівковий валютний ринок, де утворилося короткочасне «затишшя». Банки працювали по скупці валюти на свою позицію на торгах і її перепродажу через обмінники лише в рамках підтвердженого заявками платоспроможного попиту з боку громадян, який виявився дуже невеликий.

Втім, глобальної продажі населенням валюти також не спостерігалося.

Це призвело до зниження різниці котирувань готівкового і безготівкового долара і зменшило вплив на курс спекулятивного чинника переливів валюти з одного сегмента ринку на інший.

Не були особливо помічені і нерезиденти, що зміцнювали не так давно гривню за рахунок продажу валюти під купівлю ОВДП України. Мабуть вони візьмуть паузу до оголошення рішень монетарного комітету НБУ (початок березня) і тільки потім будуть вирішувати питання про купівлю нової порції держпаперів.

Тому посилення ролі іноземців на валютному ринку ми очікуємо не раніше кінця тижня, коли спрацює два протилежних за впливом на валютний ринок фактора — можлива скупка нових цінних паперів України та репатріація чергової порції дивідендів дочками іноземних компаній.

Традиційно допомагали нацвалюті аграрії і металурги, які продавали валюту під свої господарські операції.

Весь ситуативний надлишок валюти на торгах поглинався самим ринком і Нацбанк був вимушено малоактивним на міжбанку. Лише два дні він виходив на торги і викупив за даними «Мінфіну» всього близько $ 18 млн через «запит кращого курсу» минулої середи за ціною в 27 гривень і у п'ятницю — в межах 26,97 гривень.

Наші джерела в банківському середовищі підтверджують, що регулятор очікував зовсім інших розкладів на міжбанку і сподівався на більш істотне поповнення ЗВР в цей період. Але не склалося. І у Нацбанку навіть не виникло найменшого приводу виходити на торги в більш публічному форматі аукціону з викупу долара — обсяги надлишків були малі навіть за масштабами нашого невеликого ринку. Саме тому НБУ і застосовував більш тиху і ефективну в цьому випадку форму «запиту кращого курсу».

З іншого боку, регулятор і сам не давав курсу суттєво просісти нижче 27 гривень, не дочекавшись в середу падіння котирувань, а підхопивши їх «через запит кращого курсу» відразу на рівні в 27 гривень. Цим він дав сигнал ринку, що такий курс його «влаштовує».

Що буде впливати на курс в найближчі дні

1) Масштабне відшкодування ПДВ клієнтам і ліквідність в банківській системі. Уже з кінця минулого тижня компанії почали поступово отримувати великі суми відшкодувань ПДВ. З одного боку, це зменшує їх бажання продавати свої валютні ресурси понад нормативу обов'язкових продажів, а з іншого — збільшує можливості по купівлі валюти у тої частині компаній, які є одночасно і експортерами і імпортерами. Це призведе до збільшення ліквідності в банківській системі, скоротить обсяги продажу валюти з одночасним зростанням попиту на неї. Тим більше, що в минулу п'ятницю за нашими даними ближче к вечору (щоб вони не зіграли п'ятничною сесією) зайшло не менше 6,5-7 млрд гривень відшкодувань ПДВ.

В кінцевому підсумку — це спрацює проти гривні і збільшить спекулятивні атаки на курс. Питання злагодженості дій НБУ, Мінфіну та Держказначейства щодо вливання в банківську систему додаткової ліквідності у вигляді відшкодування ПДВ стане особливо актуальним в ці дні. Будь-які перекоси в цьому питанні призведуть до чергової розбалансованості як міжбанківського ресурсного, так і валютного ринку;

2) Календарний фактор і 8 березня. Наближення кінця місяця традиційно змусить активізуватися всіх клієнтів перед закінченням звітного періоду за господарськими операціями. Тим більше, через перенесення березневих вихідних — 3 березня (субота) буде робочим банківським днем ​​в Україні, але звичайним вихідним в США і ЄС. Тому в будь-якому випадку на валютному ринку виникнуть ситуативні перекоси попиту та пропозиції в цей період.

Крім цього, численні вихідні в період святкування 8 березня також змусять клієнтів прискоритися в проведенні свої валютних розрахунків на побоюваннях «зависнути» з міжнародними платежами на весь період свят;

3) Поведінка готівкового ринку і різниця котирувань міжбанку і курсу в обмінних пунктах. На даний момент особливого розриву котирувань готівкового та безготівкового долара не спостерігається. Це знижує привабливість спекулятивної гри на переливах валюти з однієї частини цього ринку на іншу і змушує банки і фінансові компанії працювати в режимі забезпечення обсягів тільки фізичного платоспроможного попиту на поточний момент, тобто — без закупівель валюти «на перспективу». Це знижує тиск на курс і змушує працювати більшість обмінників у форматі «з обороту», не граючи «на підвищення» або «на пониження». Низькі валютні ризики стимулюють невеликий спред по курсу в обмінниках, що в цілому також працює на гривню.

Більш того, традиційна закупівля чоловічим населенням подарунків перед 8 березня забезпечить зростання припливу валюти в обмінки, що також позитивно позначиться на зміцненні позицій гривні.

Таким чином, на цьому тижні основною загрозою для гривні будуть масовані вливання відшкодувань ПДВ клієнтам банків і стимуляція за рахунок цього попиту на валюту на міжбанку при скороченні необхідності в її продажі у експортерів. Роль «успокоителя» для згладжування перекосів попиту і пропозиції в цей період як завжди повинен буде виконувати НБУ. Від його оперативності та узгодженості дій з Міністерством фінансів і Державним казначейством з вливання у систему сум відшкодувань ПДВ — залежить поведінка курсу в цей період.

Прогноз обсягів операцій та активності валютного міжбанку на цей тиждень:

26-28 лютого (понеділок -середа) Тренд по курсу на міжбанку сформують ситуативні інтереси великих гравців, дії самого НБУ, а також масштаби вливань відшкодувань ПДВ з боку Держказначейства. Обсяги операцій будуть зростати у зв'язку з наближенням звітної дати і складуть до $ 320-400 млн при укладанні до 500-650 угод.

Причому 26 і 27 числа це буде відбуватися за рахунок клієнтських заявок, а 28 лютого клієнти вже кілька знизять свою активність, але додадуться операції самих банків по валютній позиції. Їм треба фіксувати результат з торгівлі валютою на звітну дату.

Найімовірніше — попит буде перевищувати пропозицію, що буде грати проти гривні. Не виключені виходи Нацбанку з відповідними ситуації інтервенціямі. Вірогідніше всього в форматі «запиту кращого курсу»;

01 березня (четвер) традиційне зниження обсягів валютних операцій. Клієнти підводять підсумки лютого і визначаються зі своїми планами по роботі на березень і особливо — по діям на валютному ринку перед довготривалими березневими святами.

«Мінфін» прогнозує обсяг операцій в межах $ 290-310 млн при укладанні до 590-640 угод;

02 і 03 березня (п'ятниця і робоча субота). У п'ятницю ринок активізується за рахунок дій клієнтів, яким треба буде закривати валютні операції і розрахунки перед довготривалими березневими святами. Як і раніше, тон задаватимуть великі експортери та імпортери, інтереси яких і сформують тренд по курсу. Обсяг операцій складе до $ 400 млн при укладанні до 650 угод.

У робочу суботу ми очікуємо мінімальну валютну активність, тому що в цей день американські і європейські банки не працюють, а розрахунки ТОМом не надто популярні серед клієнтів.Більшість компаній віддасть перевагу проводити в цей день тільки свої гривневі операції, не виходячи взагалі на валютний ринок.

На готівковому валютному ринку на цей тиждень «Мінфін» прогнозує курс долара в межах коридору 26,90-27,25 гривень. Спред по долару в банках буде в межах до 20-30 копійок, в обмінниках фінкомпаній — до 15-20 копейок.

На міжбанку. Активність на торгах буде залежати від фінансового становища найбільших учасників ринку: отримали / не отримали відшкодування ПДВ, стан дебіторсько-кредиторської заборгованості на звітну дату, виплата зарплати за лютий і т.д. Тренд по курсу знову буде повністю залежати від ситуативних інтересів цієї групи учасників міжбанку, а також своєчасної реакції Нацбанку на перекоси попиту і пропозиції. Спекулянти в основному будуть працювати в форматі «в дві сторони», але періодично будуть намагатися, підлаштовуючись під дії великих гравців, розгойдувати курс.

Основну проблему для гривні на цьому тижні може представляти істотне перевищення попиту на валюту, підкріплене великими вливаннями відшкодування ПДВ у разі невтручання або несвоєчасної реакції Нацбанку. Якщо НБУ буде своєчасно гасити ситуативні перекоси попиту і пропозиції по валюті, то котирування міжбанку на цьому тижні будуть перебувати в межах коридору в 26,90-27,20 гривень.

Коментарі - 2

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
26 лютого 2018, 9:57
#
Да уж интересная будет неделя, с учетом выплат НДС, на этой неделе начало уже весны, будем надеяться аграрии и метталурги поддержат, потому как гривне самой будет тяжело, а НБУ у нас как обычно может или насмешить предложением в 1 млн. или смотреть…
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
26 лютого 2018, 10:00
#
https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/114665/
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися