Мінфін - Курси валют України

Встановити
23 лютого 2018, 8:54

Алгоритм розрахунку податкової знижки за користування іпотечним кредитом

Громадяни мають право включити до податкової знижки частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом, наданим позичальнику в національній або іноземній валютах, фактично сплачених протягом звітного податкового року. Таке роз’яснення викладено у повідомленні головного управлыння ДФС в Одеській області.

Громадяни мають право включити до податкової знижки частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом, наданим позичальнику в національній або іноземній валютах, фактично сплачених протягом звітного податкового року.
Фото: mycredit.ua

Як повідомляється, таке право виникає в разі, якщо за рахунок іпотечного житлового кредиту будується чи купується житловий будинок (квартира, кімната), визначений платником податку як основне місце його проживання, зокрема, згідно з позначкою в паспорті про реєстрацію за місцезнаходженням такого житла.

Алгоритм розрахунку податкової знижки розраховується так:

  • визначається база оподаткування шляхом зменшення річної суми нарахованої (виплаченої) заробітної плати на суму ЄСВ та податкової соціальної пільги з урахуванням положень п. 164.6 ПКУ. При цьому інформацію щодо сум нарахованого загального річного оподатковуваного доходу, застосованих податкових соціальних пільг, утриманого ЄСВ та ПДФО фізичні особи отримують у вигляді довідки про доходи від свого роботодавця;
  • на підставі підтверджувальних документів визначається сума витрат у вигляді частини суми процентів, сплачених таким платником податку за користування іпотечним житловим кредитом, яка з урахуванням коефіцієнту, включається до податкової знижки. Коефіцієнт розраховується за такою формулою:

К = МП / ФП,

де К — коефіцієнт;

МП — мінімальна загальна площа житла, що дорівнює 100 кв. м;

ФП — фактична загальна площа житла, що будується (придбавається) платником податку за рахунок іпотечного кредиту;

  • розраховується сума ПДФО, на яку зменшуються податкові зобов’язання у зв’язку з використанням права на податкову знижку, шляхом різниці між базою оподаткування та понесеними платником податку витратами у вигляді частини суми процентів, сплачених таким платником податку за користування іпотечним житловим кредитом, помноженої на ставку податку.
  • здійснюється порівняння розрахункової суми податку і суми податку, фактично утриманого із заробітної плати за рік.

У разі, якщо сума податку, утриманого із заробітної плати, перевищує розраховану суму податку, то така сума підлягає поверненню платнику податку.

Для отримання податкової знижки необхідно подати податкову декларацію про майновий стан і доходи до кінця поточного року.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися