Мінфін - Курси валют України

Встановити
21 лютого 2018, 16:32

Частка недіючих кредитів фізосіб за 2017 рік скоротилася до 53% — НБУ

Частка недіючих кредитів фізосіб за 2017 рік скоротилася дуже суттєво – з 63% до 53%.

Частка недіючих кредитів за 2017 рік скоротилася дуже суттєво – з 63% до 53%.
Частка недіючих кредитів за 2017 рік скоротилася до 53%/Фото: apostrophe.ua

Про це сьогодні під час брифінгу повідомив директор департаменту фінансової стабільності НБУ Віталій Ваврищук.

За його словами, банки частково списували або продавали проблемні кредити фізичних осіб. Плюс впливав фактор зростання обсягу нових кредитів.

«Частка непрацюючих кредитів у приватних комерційних банках (за винятком державних і банків з російським капіталом) становить лише 28% (в цілому по системі — 54,5%). Тобто загалом картина по банківському сектору є значно кращою, якщо ми виносимо державні банки за дужки», — зазначив він. 

Загалом, за словами Ваврищука, на держбанки припадає близько 2/3 від загального обсягу непрацюючих кредитів.

«Це кредити, які були сформовані багато років тому, які досі залишаються на балансах і псують загальну картину», — пояснив директор департаменту фінансової стабільності.

Також, за його словами, банки вже сформували належні резерви, щоб покрити непрацюючі кредити і по суті всі збитки від погіршення якості кредитного портфелю уже відображено і в звітах про фінансові результати, і в балансах.

«Тому додаткового негативного впливу на капітал банків в найближчі роки ми не очікуємо. Рівень покриття резервами недіючих кредитів є адекватним і складає близько 85% і цей показник буде зростати, коли банки перейдуть на 9-ий стандарт МСФЗ», — підсумував він.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися