Мінфін - Курси валют України

Встановити
20 лютого 2018, 10:59

З початку року забудовники збільшили ціни на 5-10%

Жорстка прив'язка вартості житла до американського долара в перший місяць 2018 року призвела до того, що забудовники були змушені збільшити гривневі ціни в середньому на 5-10%.

Жорстка прив'язка вартості житла до американського долара в перший місяць 2018 року призвела до того, що забудовники були змушені збільшити гривневі ціни в середньому на 5-10%.
З початку року забудовники збільшили ціни на 5-10%/Фото: finance.bigmir.net

Про це «Мінфіну» повідомив керівник департаменту управління проектами компанії NOVBUD Дмитро Ткаченко.

«Цей факт є скоріше свідченням „ручного“ управління ринком і збільшеними ризиками забудовників, які хочуть зберегти планований рівень прибутку», — зазначив він.

«Реалізація того чи іншого проекту можлива лише з урахуванням отриманого прибутку. Тому „просідання“ гривні автоматично спричинило за собою підвищення цін для кінцевого покупця, але цей факт ніяк не є проявом зростаючого попиту на квартири», — вважає Ткаченко.

Експерт також повідомив, що на тлі подорожчання житла на первинному ринку, вже зараз у 1/3 всіх споруджуваних проектах спостерігається перегляд знижок і акцій, як стимулювання продажів.

«Щоб не „лякати“ потенційних покупців і не викликати паніку, зберігши „статус кво“ в і так досить хиткому співвідношенні попиту та пропозиції, забудовники спробують максимально зберегти існуючий рівень цін. Але в разі об'єктивної необхідності підняти цінову планку, викликану, наприклад, зростанням цін на будматеріали або подорожчанням будівельних робіт, одним з варіантів по залученню покупців стане значне збільшення пропонованих знижок при 100-процентній оплаті вартості квартири», — підкреслив Ткаченко.

Експерт повідомив, що на сьогоднішній день поріг подібних знижок у київських забудовників досягає 25%.

Також, щоб залучити покупця, будівельні компанії можуть вдатися до зміни умов розстрочки.

Ткаченко вважає, що «з огляду на неефективну систему іпотечного кредитування зниження початкового внеску і при цьому збільшення терміну погашення розстрочки — на сьогоднішній день є найбільш дієвим механізмом, що дозволяє потенційним покупцям стати власниками квартир».

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися