Мінфін - Курси валют України

Встановити
19 лютого 2018, 11:07

Курс долара у понеділок: інтрига наростає

У понеділок на валютному ринку ситуація залишиться непростою. На поведінку курсу будуть впливати три основні чинники:

У понеділок на валютному ринку ситуація залишиться непростою.
Курс долара у понеділок: інтрига наростає/Фото: kvedomosti.com

1) Вихідний в США — День народження Дж. Вашингтона. Банки Америки не будуть проводити платежі в доларах цією датою і на нашому міжбанку всі угоди по долару будуть проходити на умовах ТОМ (розрахунки в гривні 19-го лютого, поставка цієї валюти 20-м числом). Це знижує активність клієнтів і призводить до перекосів попиту і пропозиції на торгах;

2) Пік податкових платежів у клієнтів змусить багатьох з них продавати валюту, навіть на умовах ТОМ по долару. Гривня потрібна всім — і експортерам, і імпортерам. А це може внести свої несподівані корективи в поведінку міжбанку. Особливо за рахунок дій найбільших платників податків;

3) Поведінка готівкового ринку — потенційне збільшення розриву між курсами готівкового та безготівкового ринків може спровокувати чергові спекулятивні переливи валюти з одного сегмента валютного ринку на інший і якщо населення знову «занервує» (що спостерігалося минулого тижня у вигляді збільшення обсягів скупки валюти громадянами) — готівковий ринок може в черговий раз стати драйвером розкрутки котирувань міжбанку.

Проти гривні знову гратиме і високий рівень ліквідності в банківській системі. Коррахунки банків на ранок понеділка перевищують 52,6 млрд гривень, чого достатньо для проведення спекулятивних атак на гривню. Тим більше, що нізкооб'ємний ринок 19 лютого за рахунок скорочення операцій по долару через вихідний в США — дає непоганий шанс спекулянтам «покачати» курс, підлаштовуючись під дії великих гравців.

На понеділок «Мінфін» прогнозує збільшення курсових коливань в межах коридору по долару 27,00 -27,20 гривень при укладанні до 490-530 угод на суму до 320 млн доларів. Ми знову не виключаємо вимушених виходів Нацбанку на торги з відповідною інтервенцією по продажу долара в тому випадку, якщо курс виросте вище рівня в 27,20 гривень. Тим більше, що після активної скупки надлишків валюти на початку минулого тижня, вже минулої п'ятниці регулятор був змушений продати 30 млн доларів через «запит кращого курсу», щоб утримати зростання котирувань.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Долар в обмінниках не дешевшає.

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом 26,95-27,05 і продаж 27,29-27,50 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,10-27,21 гривень та продаж 27,28-27,35 гривень.

Про тенденції на торгах за 16 лютого можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю — подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

За офіційним курсом і міжбанківським курсом настрої респондентів серйозно змінилися в бік девальваційних очікувань.

Тільки 19% (в п'ятницю було 56%) респондентів вважають, що курс Нацбанку буде нижче 27 гривень, 81% вже не виключають його швидкого повернення вище 27,01 гривень.

23% (було 41%) респондентів розраховують на ринковий курс міжбанку нижче 27,00 гривень. 77% впевнені в його швидкому досягненню рівня вище 27,01 гривень.

Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram

Коментарі - 2

+
+5
AleksandrBank
AleksandrBank
19 лютого 2018, 11:15
#
Окончательно пока не понятно как будет день. несмотря на выходной в США, у нас сейчас 19 число и завтра 20-е, т.е. по доллару деньги выльются только в среду. Но у многих еще не закрыт налоговый и рассчетный календарь, так что некоторым, которые придерживали валюту, все таки прийдется выйти на рынок. Так как среда — это уже 21-е число.
https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/114665/

Ажиотажа пока нет, все платят только коммунал. Банки даже понизили курс до 27,20, что пока дает хороший сигнал утром.
+
+5
AleksandrBank
AleksandrBank
19 лютого 2018, 12:07
#
На рынке интересные качели. То о чем я говорил, интересная ситуация — когда в США выходной, при этом у нас 2 последних дня для налогов и т.д. После роста на 6 коп, сейчас упало — рост всего 1 коп.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися