Мінфін - Курси валют України

Встановити
16 лютого 2018, 18:04

Курс на вихідні: євро знову може здивувати

Цей тиждень був не дуже дуже вдалим для гривні на валютному ринку. Падіння котирувань долара на українському міжбанку вже скінчилось. Ринок досяг «дна» і, починаючи з четверга, курс поступово пішов вгору.

Цей тиждень був не дуже дуже вдалим для гривні на валютному ринку.
Фото: "Мінфін"

Першим небажання опускатися далі показав готівковий ринок. Вже з середи котирування тут практично перестали падати, незважаючи на те, що на торгах курс  долара ще просідав. Збільшення розриву готівкового та безготівкового курсів поступово розширило коло фінансистів, які зайнялися спекулятивними переливами між цими сегментами. Це додало попиту на валюту на міжбанку. Банки купували безготівкову валюту на позицію і потім продавали її через обмінники.

Менш активно продавали валюту і нерезиденти. Вони вже не так активно скуповували наші ОВДП, продаючи долари. 

Підтримали гривню експортери — їх обсягів поки ще вистачає на весь попит з боку імпортерів. Але якщо так піде і далі, то навіть великі продажі валюти перед днями бюджетних розрахунків не зможуть перекривати зростаючі апетити покупців. Тим більше, що до звичайних обсягів скупки валюти поступово додається відкладений раніше попит з боку тих компаній, які вичікували максимального просідання ринку. Тепер вони бояться зростання курсу і також вийшли на ринок з купівлею.

Додає невизначеності і ситуація на міжнародних ринках, де лихоманка по парі євро / долар вже істотно впливає і на стан справ на українському валютному ринку. ЄС тепер один з ключових бізнес-партнерів України та стрибки євро «боляче» б'ють по торгівлі з Європою.

Неоднозначність ситуації і зростання валютних ризиків змусить власників обмінників бути досить «обережними» при виставленні курсів на ці вихідні. Більшість з них продовжить працювати в форматі «з обороту» при середньоринкових котируваннях прийому і продажу, але з розширенням спреда.

Курси валют в суботу та неділю

Котирування готівкового долара будуть в межах: прийом 27,00 -27,15 гривень, продаж 27,20-27,35 гривень з величиною спреду в межах від 15 до 30 копійок.

Котирування євро. Валютні ралі, що відбуваються на міжнародних ринках по парі євро / долар ще явно далекі від закінчення і курсові ризики залишаються високими, що змусить власників обмінників утримувати широкий спред по євровалюті — в межах від 30 до 45 копійок.

На 17:00 за Києвом 16 лютого крос-курс пари євро / долар знаходився біля рівня 1,2440 долара за євро. Виставляючи на вихідні курс готівкового долара щодо гривні в межах — прийом 27,00-27,15 гривень, продаж 27,20 — 27,35 гривень, фінансисти відповідно відкоригують і курси євро в межах: прийом 33,588 — 33,775 гривень та продаж 33,837 — 34,023 гривень. Відхилення від цих розрахованих «Мінфіном» курсів можуть ще скласти до плюс-мінус 20 копійок на євро в залежності від завдань і можливостей конкретних обмінників (наявність великих клієнтів з купівлі / продажу євровалюти, залишків євро в касі, «жвавості» точки і т.д .).

Крім цього, у зв'язку з дуже великою волатильністю на міжнародному ринку по парі євро / долар можливе ще коригування курсів євровалюти в наших обмінниках в суботу за результатами сьогодняшньої (нічної для України) азіатської сесії.

Котирування по російському рублю. Рубль в Україні як і раніше залишається досить ризикованою валютою з політичної точки зору, хоча останній тиждень і зміцнив позиції цієї валюти на світових ринках. Щоб мінімізувати ризики — власники обмінників будуть продовжувати закладати широкий спред між курсом купівлі та продажу рубля.

Котирування на вихідні будуть наступними: прийом за 1 рубль в межах коридору 0,479- 0,482 гривень і продаж 0,483- 0,486 гривень.

Розраховані «Мінфіном» курси в частині обмінників можуть мати ще відхилення в межах до плюс-мінус 0,005 0,010 гривень на 1 рубль з тих же причин, що і по євро — тобто в залежності від ситуації і завдань тієї чи іншої точки обміну валюти.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися