Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 лютого 2018, 8:23

Новий тиждень. Чого чекати від валютного ринку

Вливання в наш ринок мізерної за мірками світових фінансових спекулянтів суми близько $136 млн призвело до зміцнення гривні більше, ніж на 80 копійок на доларі. Який же масштабний курсовий «футбол» може статися, якщо спекулянти вирішать «покачати гривню» в більш серйозних масштабах - $0,5-1 млрд і більше.

Минулого тижня гривня активно зміцнювала позиції. Тільки за період з 5 по 9 лютого долар подешевшав на міжбанку на 83 копійок — з 27,845 / 27,875 до 27,01 / 27,04 гривень, а євро — на 1,48 гривень: з 34,6391/34,6737 гривень до 33, 1628/33,1970.

Причиною подорожчання нацвалюти стали не успіхи нашої економіки. Курс рухався через банальне бажання нерезидентів заробити на боргах України. Свою роль відіграли і два рекордних обвала фондових ринків в США, що потім перекинулися на інші фінансові та валютні майданчики світу.

Саме завдяки світовому валютному цунамі євровалюта з рівня близько 1,2520 долара 2 лютого впала до 1,2260 до вечора минулої п'ятниці. Ралі по парі євро/долар в поєднанні з падінням долара на українському міжбанку призвело до істотного просідання і євровалюти на нашому ринку.

Що стосується нерезидентів, то вони дуже активно вкладалися в ризикові, але супердохідні за європейськими і американськими мірками короткострокові українські ОВДП, які розміщувало наше Міністерство фінансів.

За даними цього відомства, на 9 лютого вони збільшили портфель гривневих ОВДП на 3,7 млрд грн — до 12,056 млрд грн. Оскільки для їх купівлі іноземцям була потрібна гривня — вони активно «залили» міжбанк валютою. Це і спровокувало обвал котирувань долара на торгах в таких масштабах.

Левову частку цієї валюти викупив Нацбанк через різні види інтервенцій (більш публічну- аукціон, і більш закриту — «запити кращого курсу»). Частину валюти купили інші іноземці — ті, чиї «доньки» репатріювали в цей період дивіденди за графіком, узгодженим з НБУ.

Не розгубилися і великі імпортери енергоносіїв, які активно скуповували дешеві долар і євро.

Саме ці три групи (НБУ, імпортери енергоносіїв і «дочки» іноземців) і забезпечили рекорд цього року за обсягами операцій та активності на міжбанку. 7 лютого було укладено 972 угоди на суму $870,36 млн. Причому, за нашими даними, Нацбанк за минулий тиждень викупив з ринку не менше $262 млн.

Курсові ігри минулого тижня ще раз показали, наскільки наш валютний ринок уразливий до зовнішніх подразників, а також повністю залежить від дій і курсових інтересів невеликого числа великих гравців.

Обвал котирувань на 83 копійки на доларі за 5 робочих днів навіть при тому, що Нацбанк активно викуповував надлишок долара з ринку, говорить про те, що Україна становить інтерес як для валютних, так і для фондових світових спекулянтів. Що надзвичайно небезпечно.

Про це варто пам'ятати нашим чиновникам при розміщенні, а потім і погашенні боргових зобов'язань країни. Якщо вливання в наш ринок мізерної за мірками світових фінансових спекулянтів суми близько $ 136 млн (еквівалент зростання нерезидентського портфеля ОВДП на 3,7 млрд гривень за середнім курсом 27,12 гривень, за яким викуповувалися максимальні обсяги на аукціонах 7-го числа)  призвело до зміцнення гривні більше, ніж на 80 копійок на доларі, то який масштабний «курсової футбол» може відбутися при бажанні тих же спекулянтів «покачати гривню» в масштабах $ 0,5-1 млрд та більше. А такі суми абсолютно робочі для спекулянтів світового рівня. Тим більше, в період майбутніх з 2018 по 2020 роки пікових виплат України за зовнішніми боргами.

Ми все більше відкриті до зовнішніх валютних потрясінь, які при несприятливому розвитку подій можуть фактично закрити зовнішні ринки капіталу для країн, що розвиваються формату України. Ми також все більше потрапляємо в залежність від «спекулятивних і гарячих» грошей. А таким гравцям завжди абсолютно все одно куди вкладатися, аби тільки прибутковість була вище.

Коли буде підходити термін сплати за боргами, за такого розвитку подій країна може опинитися в ситуації небезпечних «змагань» прибутковості за новими запозиченнями. Цим будуть безсоромно користуватися спекулянти, шантажуючи державу можливістю швидко вивести свої гроші, якщо умови, з їх точки зору, будуть непривабливими. Тому Україна буде все більше залазити в боргову кабалу.

Єдиним виходом з цього порочного кола може бути проведення реальних економічних реформ і політична воля керівництва країни щодо активного виходу з боргової залежності. Причому не дивлячись на персоналії і близькість до верхівки.

Що буде впливати на курс в найближчі дні

1) Наближення днів квартальних і місячних бюджетних платежів, ліквідність в банківській системі, календарний фактор і майбутній вихідний в США. До кінця цього тижня і на початку наступного — клієнти повинні зробити значні гривневі витрати за місячними та квартальними податковими зобов'язаннями. Це буде працювати на гривню і дасть шанс Нацбанку продовжити викуповувати надлишок долара в ЗВР.

Низький рівень ліквідності в банківській системі (на ранок минулої п'ятниці всього 35,9 млрд гривень) не дасть особливо «розгулятися» спекулянтам, що також буде стабілізуючим фактором для міжбанку.

Крім цього, 19 лютого (наступний понеділок) в США вихідний — День народження Дж. Вашингтона і американські банки працювати не будуть. Це змусить наш міжбанк укладати по долару угоди на умовах ТОМ (розрахунки гривнею — цим днем, поставка валюти -слідуючим), що не завжди зручно клієнтам. В Україні ж якраз настане пік бюджетних розрахунків і тому, щоб не ризикувати — компанії постараються раніше завести і продати валюту.

Значна частина великих експортерів зробить так в цю п'ятницю — 16 числа, що знову ж таки збільшить пропозицію валюти на ринку і також буде в плюс гривні. Але ця ж причина створить потім і диспропорцію між попитом і пропозицією в наступний вівторок 20-го лютого;

2) Ведення господарської діяльності клієнтів і виплати авансів персоналу. Значних надходжень у вигляді великих виплат відшкодувань ПДВ або вливань з боку бюджетних організацій за розрахунками з контрагентами (як зазвичай буває до кінця звітних періодів) поки не передбачається. А це означає, що великі клієнти буде вельми обмежені в гривневих ресурсах, що змусить їх активно виходити на валютний ринок.

Тим більше, що на цьому тижні наступають виплати авансів по зарплаті персоналу, що також вимагає наявності гривні на рахунках компаній, знизить обсяги ліквідності в банківській системі і послабить тиск на курс.

3) Розрив котирувань міжбанку і готівкового курсу. Дії нерезидентів і ринок боргових зобов'язань держави. В даний час великого розриву між курсами готівкового та безготівкового валютного ринку не спостерігається, що не провокує спекулятивних переливів між ними і попит на валюту обмежений платоспроможністю громадян без ажіотажного складової. Якщо не виникатиме жодних непрогнозованих подій в Україні або світі — особливої ​​загрози для гривні з цього боку ми також не бачимо.

Особливого ​​припливу валюти з боку нерезидентів ми також не очікуємо. Міністерство фінансів схоже закрило основні потреби в залученні гривні на найближчий час і навряд чи буде позапланово виходить на ринок з великою пропозицією ОВДП, а тому у нерезидентів залишається тільки викуп цих цінних паперів на вторинному ринку.

Там великих разових обсягів також поки немає, а значить для масованого «заливу» ринку доларом для їх купівлі — підстав теж немає. Таким чином, швидше за все на цьому тижні нас очікує позиційна внутрішня боротьба ситуативних курсових інтересів великих гравців міжбанку без особливих втручань зовнішніх гравців.

Прогноз обсягів операцій та активності валютного міжбанку на цей тиждень:

12 -14 лютого (понеділок- середа). Тренд по курсу на міжбанку сформують ситуативні інтереси великих гравців і дії самого НБУ. Обсяги операцій складуть до $360-400 млн при укладанні до 520-590 угод. Основні фактори будуть працювати на користь гривні і ми не виключаємо виходу Нацбанку в форматі «запитів кращого курсу»;

15 і 16 лютого (четвер-п'ятниця). «Мінфін» очікує зростання обсягів операцій перед настанням днів бюджетних платежів, а також збільшення активності клієнтів за доларовими розрахунками з метою встигнути їх провести не пізніше п'ятниці — тобто до наступного понеділка, який буде вихідним у США. Це призведе до поступового зростання обсягів операцій в ці дні до $430-470 млн при укладанні до 600-670 угод. Тренд по курсу на міжбанку, як і раніше, будуть формувати ситуативні інтереси великих гравців і дії самого Нацбанку, але тиск на гривню поступово знизиться. НБУ намагатиметься збільшувати обсяги ЗВР за рахунок викупу долара на міжбанку, що не дасть гривні сильно зміцнюватися.

Нерезиденти вже закінчили основной викуп ОВДП, тому великого надлишку валюти на міжбанку ми також не припускаємо.

Швидше за все, регулятор зможе викупити з ринку не більше $40-80 млн за тиждень в форматі «запитів кращого курсу»;

На готівковому валютному ринку на цей тиждень «Мінфін» прогнозує курс долара в межах коридору 26,90-27,35 гривень. Спред по долару в банках буде в межах 25-35 копійок, в обмінниках фінкомпаній — до 15-20 копійок.

На міжбанку. Головними гравцями на міжбанку будуть великі банки і сам НБУ, які і будуть формувати тренд по курсу. Спекулянти працюватимуть у форматі «в дві сторони».

Головним каталізатором «нервування» для гривні в цей період можуть бути негативні політичні або економічні новини, а також юридичні загрози в разі, якщо наприклад, в судових позовах проти України в Стокгольмському арбітражі мінорітарії ПАТ «Укрнафти», що вимагають до $ 5 млрд від держави, отримають перемогу. Терміни цього судового розгляду закінчуються в третій декаді лютого і будь-які негативні новини в цьому напрямку будуть дуже болісно сприйняті ринком, в першу чергу тими ж нерезидентами.

Якщо ж негативу не буде, то котирування міжбанку на цьому тижні будуть перебувати в межах коридору в 26,90-27,20 гривень.

Коментарі - 12

+
+54
Balxash
Balxash
12 лютого 2018, 10:03
#
Ну вот, хорошая, объективная статья. Без всяких страшилок и намёков.
+
+13
AleksandrBank
AleksandrBank
12 лютого 2018, 10:20
#
Интересный прогноз МинФина, особенно в конце заключения по валюте на год в случае не принятия реформ, прям читается мой Блог :)

Все перечислено верно. На понедельник качелей никто не ожидает, реально возможно дальнейшее укрепление гривни, небольшое. За прошлую неделю действительно все шиковали, НБУ, энерго-компании и те кто выводил деньги, все довольны.
Все правильно описывает МинФин насчет угроз, которые могут возникнуть в средине лета. Насчет УкрНафты пока новостей не слышал, возможно это пока первые слушанья.
+
+13
AleksandrBank
AleksandrBank
12 лютого 2018, 11:13
#
На наличном идет «аномальный» перекос, все сегодня сливают валюту на сделках

https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/114075/

С учетом выхода НБУ на аукцион по выкупу до 100 млн, ожидаемо
+
+13
AleksandrBank
AleksandrBank
12 лютого 2018, 11:24
#
Жеское укрепление гривни.
Фактор расчетов дает о себе знать, плюс низкая ликвидность по гривне.

Неужели аграрии также зашли в полной мере и будут далее давить на рынок.
+
0
nykand
nykand
12 лютого 2018, 18:23
#
Это пока так, дальше будет всё по другому
+
+128
Nekrasov
Nekrasov
12 лютого 2018, 12:00
#
Для AleksandrBank. Такое ощущение, что весь мир только и занимается тем, что читает с утра до вечера Ваш блог и пишет с него все. Причем от Трампа, до КНДР, от Путина до Драги и т.д. Вас не пугает такой Ваш эгоцентризм. Это обычно кончается серьезными сложностями с объективным восприятием окружающего мира.

Что касается Укрнафты — Вам для инфо (хотя ж зачем, Вы ж все знаете ...) — иски поданы Беней еще в 2015 году. Сейчас идут не первые слушания, как Вы предполагаете — а уже финальная стадия процесса. Требует он до 5 млрд долларов, Украина к сожалению буксует в процессе и вероятность проигрыша для государства — достаточно велика. Вердикт должен быть не позднее последних дней февраля. Так что это достаточно сложная и проблемная ситуация для страны.
+
0
Rocket Ride
Rocket Ride
12 лютого 2018, 11:57
#
Дякую за аналіз і прогноз, прочитав на одному диханні.
+
+49
Vladimir Krym
Vladimir Krym
12 лютого 2018, 13:00
#
Вытащили курс за счет повышения ставки и выпуска ОВГЗ. Опасные эти игры с ОВГЗ. Россия в свое время до дефолта доигралась… Хватит ума вовремя остановиться?
+
+30
Ivan Ivanov
Ivan Ivanov
12 лютого 2018, 13:20
#
По другому погасить старые ОВГЗ невозможно — денег нет.
+
+45
Igor4321
Igor4321
12 лютого 2018, 20:00
#
Гривневые ОВГЗ это хорошо для страны и очень рисково для как тут написано «мировых финансовых спекулянтов». Пример 136 млн (которые как написано к нам влились, а НБУ почему то выкупил не менее 262 млн ???) продано грубо говоря по 27,5 = 3,740 млрд гривен где то под 16 % годовых. Данные ОВГЗ в основном выдавались на 3 и 6 месяцев. И вот теперь если через 3 месяца курс будет 27,5 * 1,04 = 28,6 грн/дол., а через 6 месяцев 27,5*1,08=29,7 грн/дол. то спекулянты смогут только вернуть свое с учетом процентов по ОВГЗ (а кому нужны данные риски, тем более у нас курс может рисоваться такой как нужно). НО что бы риски данные миминизировать нужно знать какой курс будет через 3 и 6 месяцев соответственно, так что деньги данные завела наша верхушка которая уверена что курс на данный период они удержат и после погашения НБУ данных ОВГЗ успеют выкупить доллары обратно. И не о каких инвестициях неких нерезидентов речь наверное не идет, все наши доморощенные через свои зарубежные структуры. Иначе какой здравый финансист будет продавать доллар по 27,5 тогда как в бюджете страны в которую они собрались вкладывать прописано что курс 29,3грн/дол., а на конец года и вовсе 30,1грн/дол. ГДЕ тогда заработок ???

Это конечно домыслы но…
+
0
Vladimir Krym
Vladimir Krym
13 лютого 2018, 13:14
#
Думаю никто доллары не сдавал, для того, чтобы купить ОВГЗ. Дурнiв нэма. Был излишек гривны. Возврат НДС, обязательная продажа валюты, возможно рекапитализация, при недостаточном предложении. Январь-февраль «эта песня» из года в год, пока аграрии не включились. Следовательно НБУ надо было лишнюю гривну изъять. У гривны два пути — в доллар/евро/рубль или в ОВГЗ. Нацбанк сделал так, чтоб в ОВГЗ было выгодней, чем в доллар. К моменту их оплаты НБУ рассчитывает на излишки валюты от аграриев чтоб спокойно их погасить. Проценты не такие и большие. У России перед дефолтом доходность свыше 40% была. У наших 16,5-17%.
+
0
vlad9486
vlad9486
13 лютого 2018, 15:12
#
Давно пора было сделать вывод, что курс в бюджете — теническая деталь, которая нужна, что бы в компьютере сошлись циферки и ни для чего больше.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися