Мінфін - Курси валют України

Встановити
9 лютого 2018, 13:39

Кривава баня на світових ринках та міцна гривня

Катаклізми на світових ринках тривають — з 26 січня глобальний фондовий ринок втратив близько $ 5,2 трлн. Зате в Україні панує тиша і спокій. Депутати продовжують ігнорувати вимоги МВФ, а гривня стабільно зміцнюється.

Довгий період нудьги на світових ринках раптово завершився.
Фото: transficc.com

Підсумки тижня, що минає, в своєму блозі на НВ традиційно підвів спеціаліст відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса. «Мінфін» публікує скорочений текст статті.

Довгий період нудьги на світових ринках раптово завершився. І ось уже тиждень на ринках панує кривава баня. Почалося все з невинного падіння минулої п'ятниці, коли в США вийшла дуже хороша статистика для середнього соціаліста. Зарплати зросли найвищими темпами з 2009 року, коли економіка швидко відновлювалася після кризи. І начебто хороша новина призвела до цілого ланцюжка логічних суджень, що обрушили в результаті індекси. Висока зарплата транслювалася в високу інфляцію, висока інфляція – в зростання ставок, а зростання ставок, як нічний кошмар звиклих до безкоштовних грошей спекулянтів, до розпродажів. Перший етап – у понеділок, коли ринки скорегувалися більш ніж на 4%, чого не було вже дуже давно.

Друга частина Марлезонського кривавого балету, що продовжила корекцію, в основному завдяки технічним моментам і великій кількості алгоритмічної торгівлі, настала в четвер. Знову падіння в межах 4%. Втім, фундаментальні показники залишаються дуже хорошими, економіка в прекрасному стані і коли алгоритми і панікери вгамуються, ринки зможуть почати відновлення, радіючи нижчими цінами. Вранці п'ятниці індекс відкриється на рівні в 2581 пунктів за індексом S&P500.

Читайте також: Світовий фондовий ринок втратив через падіння більше $5 трлн

Хвиля розпродажів не дуже зачепила ринки, що розвиваються, зокрема й Україну. Само собою, котирування українських єврооблігацій знизилися, суверенні євробонди втратили до 2-х пунктів, але паніки поки що не спостерігається. Прибутковість Україна-32 зросла вище 7,5%. У той же час, само собою, вікно для виходу на зовнішні ринки зачинилося. Показуючи, як швидко все може змінитися. І як сильнонам потрібен МВФ. 

Українські депутати поки що не змогли просунутися у виконанні умов МВФ. По-перше, вони продовжують надувати щоки і розповідати про своє суверенне право на корупцію, в яку не можна втручатися. По-друге, прийнявши пару корисних законів, зокрема про кредитний реєстр, який теж входив у програму Фонду, позбулися кворуму, після того як ціла делегація полетіла помолитися разом з Трампом за дуже великі гроші. Полетіли ті, кому ще дають американську візу, і хто не встиг зробити селфі в Давосі, і будуть намагатися зробити його на тлі тих, хто зробив його на тлі Трампа. 

Читайте також: Нерезиденти зміцнили гривню. Про що варто подумати

На цьому тижні продовжилося зміцнення гривні, яка за дуже короткий період пробігла з 28,8 до 27,1. І знову тягнули українську валюту вгору покупки коротких ОВДП з боку нерезидентів, що вносять сум'яття на внутрішній валютний ринок. У середу, на цьому тижні, якраз в той день, коли проходить розрахунок за куплені на первинному аукціоні Мінфіну папери, обсяг торгів на міжбанківському валютному ринку виріс більш ніж удвічі, а Нацбанк купив більше $100 млн. У свої резерви. Гарна підмога нарівні з перерахуваннями працівників з Польщі, які, за оцінками вже польського Нацбанку, становить понад 700 млн євро на квартал. Так чи інакше, гривня отримала сильну підтримку ще до того моменту, як на арену з продажем вийшли основні маси аграріїв. Що, звичайно, засмутило останніх, які не встигли продати на максимумі. Мінфін же продав на аукціоні паперу на 5 млрд грн. В основному це були 3-х і 6-місячні папери, розміщені на рівні 16,5%. 

Коментарі - 5

+
+1
Anko
Anko
10 лютого 2018, 13:31
#
Ну вот, Европа обещала нам помочь, и помогает — дает работу украинцам!
+
+15
Elena1997
Elena1997
11 лютого 2018, 7:00
#
Еще большой вопрос — кто кому помогает.
+
+15
Anko
Anko
11 лютого 2018, 12:46
#
Это был стеб
+
0
Elena1997
Elena1997
11 лютого 2018, 16:32
#
:)
+
+15
zaNOza :)
zaNOza :)
12 лютого 2018, 8:13
#
«У нас очень любят говорить о заробитчанах, представляя при этом наличку в безвизовых маршрутках, но прирост валютных поступлений как раз активнее по тем, кто получает зарплату из-за рубежа на украинские счета.»
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися